Taze fasulye aslında şeker ile yapılışından dolayı gaz oluşumuna neden olur. Bunun yanında taze fasulye, midede şişkinliğe de neden olabilir. Bazı durumlarda ise, taze fasulyeden kaynaklanmayan gaz sancıları da ortaya çıkabilir. Ama bu durum da yine bağırsaklarınızda bulunan bakterilerden kaynaklanır.
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçer. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Ayrıca taze fasulye gaz yapar mı diyen anneler emzirme döneminde fasulyenin tüm türlerinden uzak kalabilir. Taze fasulye de bir miktar gaz oluşumuna neden olur.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur. İnsan sindirim sisteminde alfa-galaktosidaz adı verilen bir enzimin bulunmaması nedeniyle, rafinoz genellikle zayıf bir şekilde sindirilir.
Rafinoz düzeyleri yüksektir
Bu yüzden, rafinoz, mide ve ince bağırsaktan sindirilmeden geçip bağırsak bakterileri tarafından fermente edilmek üzere kalın bağırsağa ulaşabiliyor. Bu durum, metan, hidrojen ve karbondioksit gibi gazların üretilmesiyle sonuçlanarak şişkinliğe sebep oluyor.
İlgili 41 soru bulundu
Taze fasulyeyi ayıkladıktan sonra da bir süre suyun içinde bekletmeniz de hem gaz yapma ihtimalini düşürür hem de kolay bir pişim imkanı sağlar. Aynı zamanda kuru fasulyede de olduğu gibi pişirme sırasında köpüklenme ortaya çıkarsa, bu köpüklerin de alınması gaz sorununu ortadan kaldırabilir.
Kuru fasulyeye karbonat eklemek de çok sık kullanılan bir yöntem. Karbonat fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını ve dolayısıyla yemeğinizin daha hızlı pişmesini sağlarken fasulyenin saldığı gazı da yok edebiliyor.
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
Evde Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz.
Bebeklerde ve çocuklarda papatya çayı ve rezene çayı kullanımı sancıları hafifletmedir. Yetişkinlerde ise, zencefil, kimyon, rezene tohumu, tarçın ve karbonat kullanımı gaz sancısı ağrıları azaltmakta ve hastayı rahatlatmaktadır.
Taze fasulye tüketimi kanser riskini azaltırken, yüksek lif içeriği sindirim sistemi üzerinde pozitif etki yapar. Lifin belirli türleri sindirim sürecini kolaylaştırır ve sağlıklı bağırsak hareketini destekler. Bu da bağırsak yollarındaki baskıyı azaltır.
Taze fasulye yaz aylarında sıkça tüketilmektedir. Düşük kalorili olması sebebiyle kilo vermek isteyenlerin diyet programında sıklıkla yer almaktadır. Lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırmakta ve kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Kandaki şeker miktarını düşürme özelliğiyle de şeker hastalarına önerilen bir sebzedir.
Taze fasulye anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil fasulye şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilfasulye şeklinde olmalıdır.
Bu gaz probleminin ortaya çıkmasındaki en büyük sebep, kuru fasulyede bulunan oligosakkarit adlı şeker molekülüdür. Oligosakkarit, bağırsak ve midede sindirelemeyecek kadar büyük boyutta olması nedeniyle sindirim sisteminde çeşitli sorunlara neden oluyor.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Gaz sıkışmasının çözümü için egzersizler
Bunlardan ilki yere dümdüz bir şekilde sırt üstü yattıktan sonra mekik çekmektir. Diğeri ise aynı pozisyonda bacakları dizden kırmak ve karın hizasına doğru çekmektir.
'Gaz sıkışması kaç gün sürer?' sorusunun net bir cevabı yoktur. Gaz sancısının süresi, gaz sıkışmasına neden olan duruma göre değişkenlik gösterir. Sancı dakikalar içerisinde düzelebileceği gibi günlerce de devam edebilir.
Gaz yaptığını düşündüğünüz hemen her yemeğin içine bir çay kaşığı toz kakule atarak midenize rahat bir nefes aldırabilirsiniz. Kuru baklagilleri pişirmeden bir gece önce suda bekletmeye başlayabilir, bu da yetmiyorsa pişirirken içine bir çay kaşığı karbonat atabilirsiniz.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar. Kızarmış patatesi bu nedenle kontrollü bir şekilde tüketmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri