Freud olgun kişiliğin oluşumunda insan hayatının ilk beş yılının önemli olduğunu söyler. Libido ve saplantı vücudun farklı köşelerinde ve gelişimin farklı evrelerinde konumlandırılmışlardır. Bu yüzden kendisi bu teoriyi psikoseksüel gelişim olarak adlandırmıştır.
kişilik gelişiminde freud'un öne sürmüş olduğu döneme verilen ad.freud kişilik gelişiminde özellikle doğumu izleyen ilk altı yaş içindeki yaşantılara dikkat çekmekte ve bu dönemin izlerinin bireyin yetişkinlik yıllarındaki kişilik özellikleri üzerinde belirli rolü olduğunu savunmuştur.
Öncelikle şunu tanımlayalım: Kelime anlamıyla psikososyal nedir? Psiko-Sosyal: “Psikoloji” ve “sosyal” kelimelerinin birleşiminden oluşan bu tanım, insanın çevre faktörlerinden etkilenen ve ruhsal açıdan çeşitli evrelere ayrılan yaşamını ifade eder.
Psikanalitik kuram, temelini, Sigmund Freud'un hastalarıyla yaptığı klinik çalışmalardan ve gözlemlerinden alır ve çocukluk deneyimlerinin ve bilinçaltındaki isteklerin davranış üzerinde kuvvetli etkisi olduğu savı üzerine kuruludur.
Freud, kişilik gelişimini beş psikoseksüel gelişim döneminde incelemiş: Oral, anal, fallik, gizil ve genital dönemlerdir.
İlgili 42 soru bulundu
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız.
Sigmund Freud, kişiliğin, id'den gelen ve zevk arayan enerjilerin belirli erojen alanlara (vücudun uyarılmaya özellikle duyarlı bir bölgeleri) odaklandığı bir dizi çocukluk evresi boyunca geliştiğine inanıyordu. Beş psikoseksüel aşama oral, anal, fallik, gizli ve genitaldir.
Psikolojinin en temel al alanlarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu Sigmund Freud insanın kişilik gelişimini çocuklukla ilişkilendirir. Freud bu gelişimi Psikoseksüel gelişim kuramı adı alında oral, anal, fallik, latent ve genital aşamalar olmak üzere beş aşamada inceler.
Psikanalitik bir bakış açısıyla, insanlar cinsel ve saldırgan dürtülere sahip olarak tanımlanır. Psikanalitik teorisyenler, insan davranışının deterministik olduğuna inanırlar. İrrasyonel güçler ve bilinçdışının yanı sıra içgüdüsel ve biyolojik dürtüler tarafından yönetilir.
Bu durum erkek için geçerli olduğu kadar bayan içinde geçerlidir. Erkek ve kadınlarda farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Psikoseksüel Bozukluk üç kategoriye ayrılır. Bunlar cinsel işlev bozukluğu, cinsel sapkınlık ve cinsiyet kimlik bozuklukları ancak bu yazıda sadece cinsel işlev bozukluğu tanımlanacaktır.
Psikososyal, bireyin zihinsel sağlığı, duygusal durumu ve davranışlarını, sosyal etkileşimlerle birleştirerek değerlendirir. Psikososyal kavramı, psikoloji ve sosyal bilimlerin kesişiminde ortaya çıkmış olup, bireyin içsel dünyası ile dışsal faktörler arasındaki etkileşimi vurgulamaktadır.
Bunlar kuramda bir bütünlük gösterir. Freud, kişilik ve ahlak gelişiminin büyük ölçüde ilk 6 yılda tamamlandığını, 6 yaşından sonra önemli gelişmeler olmadığını öne sürmektedir. Freud, çocukluğun insan yaşamındaki önemini vurgulamıştır.
Psikososyal gelişim, temelde bireyin psikolojik ihtiyaçları ("psiko") ile toplumun ihtiyaçları ("sosyal") arasındaki çatışmayı ifade eder. Sigmund Freud'un gelişim teorisine göre kişilik gelişimi büyük ölçüde ergenlik döneminde tamamlanır.
Psikososyal kriz: Özerklik ve kuşku ve utanç. Bu dönemde genel olarak çocuğun kendi kas sistemini kontrolü artar. Bu artış anal kaslar açısından da tutma ve bırakma işlevinin gelişmesine yol açar.
Gelişim dönemleri genel olarak dörde ayrılır: bebeklik, ilk çocukluk, ikinci çocukluk ve ergenlik.
PSİKANALİTİK / PSİKOSEKSÜEL / PSİKODİNAMİK KURAM
Psikanalitik / psikoseksüel veya diğer bir ismi/adı ile psikodinamik yaklaşım bilinçaltı yani bilinç dışını konu edinir. Sanat yönü yüksek bir kuramdır.
ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİ DOĞUMLA BAŞLAR
Fiziksel doğum zaman içerisinde daha kısa bir sürede yayılırken, psikolojik doğum ise yaşam boyu devam eder. Çocuğun kişilik gelişimi doğumla birlikte başlar ve 6 yaşlarına geldiğinde büyük oranda tamamlanır.
▶ Superego: Ahlak ilkesi ▶ Kişiliğin doğru ve yanlış hakkında sosyal standartları içselleştiren bileşenidir. ▶ Moral component that internalizes social standards about right and wrong. ▶ Mantıkla çalışır. ▶ Yaklaşık olarak 5-6 yaşlarında gelişir.
Genital Dönem (12-18 yaş)
Eğer gelişimin bu döneminde başarılı olunmazsa erişkin kişiliğinde cinsel kimlik, sosyal etkinlik, bağlanma alanlarında sorunlar ortaya çıkar.
Ego (Benlik)
Saf id ile doğan bir bebek büyüyüp dış dünya ile tanıştıkça id'in sağladığı içgüdüsel dürtülerin gerçekliğin (toplumun normları, tabuları ve yasaları) dayatmaları altında doyurulması gerektiğini öğrenir. Bu durumda alt benliğin bir kısmı evrimleşerek egoyu (benliği) oluşturur.
4-6 yaş arasında kişiliğin gelişimi, tecrübelerle beslenmeye daha açık hale gelir. Çocuğun çevreden gördükleri, ailesinden öğrendikleri, toplumsal değerler ve normlar çocuğun kişiliği şekillendirir. Ergenlik dönemine kadar çocuğun karakter gelişiminde ebeveynler ve öğretmenler gibi rol modeller etkilidir.
Arzu anlık bir duygudur; sevgi ise zamanla gelişir.
Belirli bir kişiye çekilmeniz, bir anlık arzuya dönüşebilir ve birkaç saat içinde kaybolabilir. Sevgi ise daha derin ve zamanla gelişir. İki kişi arasındaki ilişki zamanla büyür ve güçlenir, bu da sevginin ortaya çıkmasına neden olur.
Arzu ve aşk arasındaki bağlantı nedir ? Aşk sevgiliyle ilgili her şeyi bilmekten hoşlanır; arzu gizem ister. Aşk, aradaki mesafeyi küçültmeyi sever, arzu ise heyecana ihtiyaç duyar.Aşk sahip olmakla ilgilidir; arzu istemekle ilgilidir.
Romantik sevgi, bir kişinin bir başkasına karşı derin bir bağlılık ve duygusal bir bağ hissetmesidir. Cinsel arzu ise cinsel birleşme ya da seks için duyulan güçlü bir istektir8.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri