Fıkıh kitaplarında (Mülteka, Dürr-ül-münteka, Kuduri, Cevhere, Dürer haşiyesi) tavşanın etinin helal olduğu belirtilmiştir.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Mâide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam alimleri tarafından dört grupta toplanmıştır. a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
Sual: Peygamber efendimizin çekirgeyi, idrar süzme organı olduğu için böbrekleri, kanlı olan dalak ve ciğeri yemediği gibi, yine bir kanlı hayvan olan tavşanı yemediği söyleniyor. Bunları haram olduğu için mi yememiştir? Hayır, böbrek, ciğer, dalak haram değildir, helaldir.
Tavşan eti mayhoş bir tada sahip olduğu için, herkes tarafından tüketilmez. Yedikçe tadı oturmaya başlayan bu et, tavuk etiyle de benzetilir.
At eti helal midir? Kur'an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife'den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
İlgili 24 soru bulundu
Resulullah (S.A.V. )'e sordum ve O da ikisini de yememi emretti demiştir. Yukarıdaki hadis rivayetlerinden açıkça anlaşıldığı üzere tavşan etinin yenmesinin helal olduğu sonucuna ulaşılır. Bu nedenle tavşan etinin yenmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Cevap: Avını köpek dişi veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir. Mesela, kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, akrep, yengeç, fare, köstebek, kirpi, sincap yemek helal değildir.
Tavşanlar adet olurlar fakat insanlar gibi adet görmezler. Kadınlarda adet döngüsü varken tavşanlarda kızgınlık dönemi vardır. Kızgınlık döneminin adıysa ''Östrus'' olarak bilinmektedir. Kızgınlık dönemine giren bir dişi tavşanın adet kanı dışarıya atılmadan rahim duvarı tarafından emmeye başlanır.
aleviler için sebebi, ne kadar kaynatılırsa kaynatılsın, kanı gitmek bilmeyen tavşan etinin, kuran-ı kerim tarafından bakara/173, maide/3, nahl/115 ayetlerin deki "kan yemek haramdır" emri ile kesin bir dille yasaklanmış olmasıdır. anlamsizdir... tavsan etini yememek icin alevi, yahudi yahut ermeni olmaya gerek yok.
Tavşan genel olarak eti yenebilen bir hayvandır.
1. “İslam'da geviş getirmeyen ve çift tırnaklı olmayan bütün hayvanlar murdar sayılır. Tavşan geviş getirmeyip, çok tırnaklı olduğu gibi insan gibi hayız görme özelliğine sahiptir. Bu nedenle Aleviler tavşan eti yemezler” (Aslanoğlu 1999a: 115- 138; Roux 1997: 67).
Sinir sistemi ve kan hücreleri için gerekli olan B 12 vitamini bakımından da zengin olan tavşan eti, vücudun günlük ihtiyacının yüzde 120'sini rahatlıkla karşılar. Tavşan eti güçlü bir antioksidandır. Vücuttaki serbest radikalleri temizler. İdrar yoluyla enfeksiyonlu hücreleri atar.
ortaçgil'in meşhur bir ilahisinde bahsi geçen konu. sebebi bildiğim kadarıyla islam öncesi inanışlara dayanmaktadır. eski türk inanışlarına göre tavşan yiyen kişinin çocuğu yarık dudakla doğarmış. bu inanış yüzünden tavşan yemezlermiş.
Mâlikî mezhebi içinde azınlıkta kalan bir görüş hariç tutulursa fakihlerin büyük çoğunluğu, köpeğin yırtıcı hayvanlar grubunda yer aldığı ve etinin yenmesinin haram olduğu görüşündedir.
Kadın Nusayriler için çok kıymetlidir doğurgandır, anadır. Örneğin, Nusayriler inek eti yemezler, bunun nedeni de dişinin kutsal olduğuna inanmalarıdır. Çünkü kadın anadır, doğurur vb.. Bu sebeple de Nusayrî i'tikadı ve inanışları erkeklerden oluşan bir topluluk içindeki sırlardan ibarettir.
Azı dişleri ile kapıp avlayan ve parçalayan, kendisini koruyan hayvanların etleri haramdır, yenilemez. Kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, sincap, samur, sansar, maymun, sırtlan, fil, köpek, kedi, keler, tilki, gelincik gibi hayvanlar etleri haram hayvanlardır.
Aleviler tavşan eti yemez. Bunun öyle yadırganacak, büyütülecek bir tarafının olmaması gerekir. Çünkü tarih boyunca mezhepler arasında bu tür konularda ihtilaflar olmuştur ve bu ihtilaflar Ehlisünnetin dört mezhebi arasında da fazlasıyla yer almıştır.
Tavşan iç organları kesip atın. Daha sonra tavşanın kanı durduktan sonra 1 gün boyunca sirkeli suya yatırın. Tavşandaki kan kokusunun çıkması için bu işlem yapılmaktadır.
Diyanet İşleri Bakanlığı'nın yayımladığı Dini Bilgiler İlmihali'nde 2. Ciltte 34. sayfada yer aldığı gibi, geyik eti helal kabul edilen kara hayvanları arasında yer almaktadır.
- “Isırır mı?” kesinlikle ısırır. Tavşan için ısırmak makas almaktır. Ayrıca hiyerarşi gereği “ben senden üstünüm” diye de ısırabilir.
Arka Ayaklarını Yere Vurmak: Tavşanlar, tehlike altında hissediyor ama tehlikeli sadece duyuyor, görmüyorlarsa arka ayaklarını yere vurarak avcıyı korkutmak ve diğer tavşanlara işaret göndermek isterler.
Evet, tavşanlar su içer.
Tavşanın suyu günlük olarak değiştirilmeli, su kabı ise sık sık yıkanmalıdır.
Timsah: Âlimlerin cumhuruna göre timsahın etini yemek câiz değildir. Çünkü timsah karada da yaşamasına rağmen azı (kesici) dişi vardır. Uzun süre suda kalsa bile dînen yasaklanmış (haram kılınmış) yönü ağırlık kazanır - ki o da karada yaşayan bir hayvan olmasıdır-.
Kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan ve timsah gibi hayvanlar Malikilere göre helal iken, Hanefi ve Şafilere göre haram kabul ediliyor. Hanbelîlere göre de timsah, kurbağa ve yılanın yenmesi haram, diğerleri Evet var. Maliki mezhebinden olanlar için timsah eti helaldir.
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri