Sıyırma: Bu aşamada, beton yüzeyindeki pürüzlü kısımların kaldırılması için bir sıyırma makinesi kullanılır. Zımparalama: Bu aşamada, beton yüzeyi, pürüzsüz ve parlak hale getirmek için zımparalanır. Zımparalama işlemi, farklı dereceli zımpara kağıtları kullanılarak yapılır.
Beton yüzey düzeltmeleri için günümüzde çoğunlukla çimento esaslı tamir harçları tercih edilmektedir. Çimento esaslı bu tamir harçları; polimer takviyeli, yüksek dayanıma sahip hazır harçlardır. İnce ve kalın olmak üzere iki tip beton yüzey tamir harcı vardır.
İnce Çatlaklar ; 0-5 mm arasindaki çatlaklardır. Bu çatlakların tamirinde epoksi esaslı sıvı malzemeler kullanılır. Kalın Çatlaklar; 5 mm den daha büyük çatlaklardır. Bu çatlakların tamirinde epoksi esaslı malzemenin içine kuvars kumu karıştırılarak tamir edilir.
Beton perdahlama, yeni döşenmiş betona mümkün olduğunca düz ve pürüzsüz bir yüzey kazandırmak için uygulanan bir işlemdir. Pürüzsüz bir yüzey elde etmek için beton yüzeyin üstüne tam olarak kesen bir perdahlama makinesi uygulamasıyla elde edilir.
Beton yüzeyini mümkün olan en iyi parlaklık derecesine kadar parlatabilmek için yüzey sertleştiricilerin kullanılması gereklidir. Lityum içerikli sıvı yüzey sertleştiriciler betonun içine penetre olarak çimento ile reaksiyona girer, yüzeyi genleştirerek sertleştirir ve betonun tozumasını tamamen ortadan kaldırır.
İlgili 17 soru bulundu
Beton parlatma işlemi yapılırken sırasıyla önce beton kazıma işlemi daha sonra honlama işlemi ve en son olarakta parlatma işlemi yapılır. Beton parlatma işlemi yapılırken zemine Lityum Silikat uygulanır. Lityum Silikat betonun içersin de bulunan kimyasallarla reaksiyona girmesine ve silikata dönüşmesine honlama denir.
Aşındırma basamakları 800-8500 Grit elmas aralığına kadar silindiğinde, beton zemin parlama özelliği kazanır. Bu gerçekleşirken beton zemininizin tozumazlık, kaymazlık gibi özelliklere sahip olup eskisinden daha güçlü bir yapıya gelmesine ne dersiniz?
Lityum silikat içerikli sıvı yüzey sertleştiriciler ile betonun yoğunluğunu arttırmak ve yüzeyini sertleştirmek, betonu parlatmaya hazırlamak konusunda oldukça önemli bir basamaktır. Beton yüzeyini mümkün olan en iyi parlaklık derecesine kadar parlatabilmek için Lityum silikat yüzey kullanılması gereklidir.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
1 - Beton, toprak zemin üstüne yerleştirilecekse toprak sıkıştırılır. 2 - Betonun içindeki suyu emmemesi için toprak, 15cm derinliğe kadar çamur oluşmadan iyice nemlendirilir. * Kayalık zemin üzerine beton dökülmeden önce zeminin gevşek kısımları su birikintisi bırakmadan temizlenir.
Çatlaklar, mikro çatlaklar, kabarıklıklar, pullanma, kavlama veya katman ayrılması , yüzey hazırlamaya devam etmeden önce sökülmesi ve yamanması gereken çürük betonun belirtileridir.
Eğer çatlak, betonun yapısal bütünlüğüne zarar vermiyorsa poliüretan harç ya da başka malzemelerin kullanılmasıyla doldurma işlemi yapılabilir. Epoksi, yapısal bir onarım gerektiğinde kullanılır.
Şap Döküm İşlemi
Çimento ile gerçekleştirilen şap iki şekilde dökülür. Ya tesviye betonu üzerine serpilip ıslatılarak ya da çimentoyu su ile karıştırıp zemine sererek. Sentetik şap ise fabrikalarda üretilir. Doğrudan kutu halinde kullanım alanına getirilir ve direkt olarak zemin üzerine uygulanır.
Beton blokları, duvarın beton zeminine bağlamak için takviye çeliklerin kullanılması en olumlu sonuçları almak için idealdir. Çelik çubukların, yaklaşık 60 cm çıkıntı yapacak şekilde zemine oturtulması ve duvarın içerisindeki çelik çubuklarla üst üste gelmelerini sağlamak yeterli olacaktır.
Uygun miktarda su (2,5-3 lt su/25 kg torba) karıştırma kabına konulur. Toz malzeme eklenerek düşük devirli el mikseri ile karıştırılır. 5 dk dinlendirilen harç homojen kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan harç, 30 cm kalınlığa kadar uygulanabilir.
Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır. Bu durumda buharlaşmanın önlenmesi ancak betona bir rutubet kaynağı sağlamakla mümkün olacaktır. Şayet betonda bu gibi etkiler sonucu oluşan su kaybı önlenemez ise ani kurumadan dolayı betonda büzlme olacak ve çatlaklar meydana gelecektir.
Katılaşma süresini uzatmak için içine az miktarda kireç katılmış çimento harcıdır.
Yüksek dayanımlı beton, yüksek kalitede agrega, çimento ve silis dumanı kullanılarak üretilen, su/çimento oranı büyük oranda düşürülerek süperakışkanlaştırıcı katkı ile yüksek işlenebilirlik ve pompalanabilirlik ile elde edilebilen özel bir beton türüdür [1].
Epoksi, polimer, poliüretan bazlı, silikon bazlı boya çeşitlerinden birini tercih edebilirsin. Bu tip boyaların kuruma süreleri diğerlerine göre uzun olsa da mükemmel bir aşınma direncine sahiptir.
Kum ve Sodyum Karbonat Karışımı: Kurumuş betonu temizlemek için kum ve su karışımı veya kum ve sodyum karbonat karışımını kullanabilirsiniz. Bu karışımı lekenin üzerine sürün ve sürtün. Yüksek Basınçlı Temizleme: Büyük yüzeylerde, yüksek basınçlı su temizleme ekipmanları kullanarak beton lekelerini çıkarabilirsiniz.
Çimento sökücü gibi ürünler ile çimento sorunlarını çözebilirsiniz. Beton harç sökücü fiyatı ile ekonomik kullanım yapabilirsiniz. Beton temizleme ürünleri ve beton temizleyiciler ile kirleri yok edebilirsiniz. Pvc boru içi tıkanmış ise harç beton ve kireç sökücü ürünler ile tıkanıklığı açabilirsiniz.
Şap bize yaygın olarak beton plakaların üzerine uygulanır ve daha sonra ticari ve konut zeminlerine bir son kat ekler. Şap döşeme tipik olarak beton levhaların üstünü örtmek için kullanılır, böylece halı, fayans, ahşap döşeme veya reçine üst kaplamalar uygulanabilir.
Renkli bir beton elde etmek için beton karışımına genellikle toz şeklinde bir pigment ekleyin. Pigment genellikle bir metal oksittir ve pazar lideri, renkli pigment aralıkları olan Bayferrox ile Bayer'dir. Karışımın oranı bir kısım pigmente 25 kısım çimentodur. Çimentonun rengi zeminin son renginde kritiktir.
Yaz aylarında beton kür süresi en az bir hafta olmalıdır. Doğru kürleme ile beton yüzeyinden ani su kaybı önlenebilir. Beton yüzeyi sürekli olarak kontrol edilmeli ve kürleme işleminin sıklığı suyun buharlaşma hızına bağlı olarak belirlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri