Bu belirtileri olan kişiler mutlaka Göğüs Hastalıkları Bölümüne başvurmalıdırlar ve göğüs hastalıkları uzmanlarınca tedavi edilmelidirler.
Göğüs cerrahisi, göğüs kafesi içerisinde bulunan (kalp hariç), göğüs kafesini oluşturan bütün dokuların doğumsal hastalıkları, kanserleri, iltihabi ve benzeri hastalıkları ile travmalarının cerrahisiyle ilgilenen tıbbi birimdir.
Kaburga ağrısı çeşitli durumların bir belirtisi olabilir. Bunlar arasında kostokondrit, travmatik yaralanmalar, kaburga kırıkları, kas gerginliği ve kemik hastalıkları yer alır.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumdan gelen ve sonradan ortaya çıkan hastalıkları ile ilgilenmektedir.
Böbrek ağrısı için üroloji bölümüne ve bir üroloji uzmanına başvurmak gereklidir.
İlgili 31 soru bulundu
Ağrı, sabit veya ciddi düzeyde ise idrar yolu veya böbreklerde bir enfeksiyon ya da dehidratasyon, böbrek kanseri veya böbrek kistlerinin patlaması gibi ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Şiddetli böğür ağrısı aniden ortaya çıkarsa bu böbrek taşına işaret ediyor olabilir.
Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Sağ kaburga altında ağrı, akciğerlerdeki bir sorunun da belirtisi olabilir. Özellikle zatürre, akciğer enfeksiyonu veya akciğer kanseri gibi durumlarda, ağrı sağ kaburga altında hissedilebilir. Bu durumda, ağrı genellikle nefes alıp verme sırasında artar ve öksürük ile de şiddetlenebilir.
Kaburga ağrısının tedavisi, ağrının nedenine bağlı olarak değişebilir. Eğer kaburgalarınız zorlanmışsa, dinlenmek ve ağrılı bölgeyi soğuk kompreslerle tedavi etmek yararlı olabilir. Ayrıca, ağrı kesiciler de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Sonrasında yapılan bir dizi tetkik ile kemik enfeksiyonunun kesin tanısı konulabilir. Genellikle röntgen görüntüleri ve kan tahlilleri yeterli olmaktadır. Kemiklerdeki enfeksiyon, kandaki bazı değerleri değiştirebileceği için kan testleri osteomiyelit tanısında oldukça önemlidir.
Kaburga ağrısı ne zaman tehlikelidir? Kaburga ağrısının şiddetli bir şekilde devam ettiği ve geçmediği durumlarla birlikte derin nefes alırken zorlanma meydana geliyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.
Gaz sıkışması ve sancısı bel ağrısı yapar mı? Gaz sıkışması az da olsa bel ağrısı ya da vücudun başka bölgelerinde ağrıya neden olabilir. Özellikle gaz sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan durum bel, sırt, kasık ve göğüs ağrısına yol açabilir.
Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır.
Bazı kaburga kırıkları genellikle çok fazla önemsenmez ve kısa süre içerisinde kendiliğinden iyileşme sağlanır. Fakat daha ileri seviyede kaburga kırıklarında hayati tehlike oluşturabilecek düzeyde sorunlar ortaya çıkabilir. Bazen bu belirtiler ilk anda kendini göstermez.
Kaburga kırığı, çoğu durumda belirgin semptomlar gösterir. En yaygın belirti, göğüs bölgesinde şiddetli ağrıdır. Ağrı, nefes alma, öksürme veya hapşırma gibi hareketlerle artabilir.
Kaburgaların birleşme yerinde, şişme ile birlikte ya da şişme olmadan oluşan hassasiyet ana belirtidir, ancak, herhangi bir kalp ya da akciğer hastalığı olmadığından emin olmak için göğüs röntgeni, elektrokardiyogram ve kan testleri gerekebilir.
Cevap: Kaburga kırığında tedavi ağrı kesici, kas gevşetici ve balgamın kolay çıkmasına yardımcı balgam sulandırıcı ilaçlar ile yapılır. Hastaya ıstırahat önerilir. Hafif oturur (450) pozisyonda yatması tavsiye edilir.
Karın üst bölümünde, göbek ile kaburga kafesi arasındaki bölgeden ve tam orta hattan kaynaklanan fıtıklara epigastrik fıtık adı verilir.
Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri. Göğsü çevreleyen göğüs kafesinin paralel kemiklerini oluștururlar.
Üst sağ bölgede şiddetli ağrının en önemli nedeni safra kesesinde iltihaplanmadır. Bu durumda ortaya çıkan ağrı göbeğe ve bele yayılabilir. Bazen pankreas veya onikiparmak bağırsağından kaynaklanan hastalıklar da karnın sağ üst bölgesinde ağrıya neden olabilir.
Özellikle orta yaştan itibaren kaburga kemikleri öksürürken kırılabilir veya çatlayabilir. En çok göğüs kafesinin alt kaburgalarının yandaki kenarları etkilenir. Kaburga kemiği kırıldığında çok ağrı yapar, üzerine yatılmaz, nefes alıp vermek sorun olur.
Temel işlevi ise içerisinde bulunan organları dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı korumaktır. Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur.
Genellikle ağır kaldırma ya da bir travma sonrasında oluşan sırttaki kas ağrıları, daha aşağıda hissedilme eğilimindedir. Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında, sırt ağrılarından daha yüksekte ve derin hissedilir. Ağrı keskindir ve nedenine bağlı olarak kasıklara veya karın bölgesine doğru yayılabilir.
Böbrek ağrısı genellikle sırtınızın alt kısmında veya karınızın alt tarafında hissedilir. Bunun yanı sıra, böbrek ağrısı sıklıkla idrar yaparken de hissedilebilir. Eğer böbrek ağrısını düzenli olarak yaşıyorsanız veya ağrınız şiddetli ve sürekli ise, bir doktora başvurun.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri