İlçe halkının büyük bir bölümünün Kütahya'dan gelen Samanoğulları tarafından meydana geldiği söylenmektedir. Bunlardan başka, nereden geldiği bilinmeyen Kopuzoğulları da daha sonra buraya gelerek yerleşen bir topluluktur.
Kahta'ya bağlı bir nahiye iken 1870 senesinde Elazığ'a bağlanarak bir kaza merkezi oldu. Bir süre sonra da Malatya'ya bağlandı. Buraya ilk yerleşmenin ne zaman yapıldığı bilinmiyor. İlçe halkının büyük bir bölümünün Kütahya'dan gelen Samanoğulları tarafından meydana geldiği söylenmektedir.
Malatya'nın meşhur Pütürge Acılı ayran artık Malatya'nın dışında da yapılmaktadır.
Düz arazi yok denecek kadar azdır. Pütürge'nin nüfusu 2023 yılı TÜİK verilerine göre 22.810'dur. İlçenin merkez nüfusu 4.000 civarındadır.
04 AĞUSTOS 2020 M=5.7 PÜTÜRGE – MALATYA DEPREMİ
İlgili 20 soru bulundu
Pütürge kelimesi Kars ve çevresinde görülür, fakat kökeni Rusça bir kelime olan "Butylka/ Budulga"dır.
Malatya'nın Pütürge ilçesinde 4,4 büyüklüğünde deprem oldu.
Deprem yerin 9 kilometre derinliğinde kaydedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından depremle ilgili paylaşım yaptı.
Malatya yöresi, Osmanlıların klasik döneminde, Maraş eyaletine bağlı bir Liva (Sancak) idi. 1831 yılındaki idari değişiklikle, Malatya Liva'sı, Maraş Merkez Liva, Samsat ve Gerger Liva'larıyla birlikte Maraş eyaleti sınırları içinde yer almakta idi.
Son dakika haberi: Malatya'nın Pütürge ilçesinde saat 23:57'de deprem meydana geldi.
Bu doğrultuda Malatya basını olarak bizlerde Malatyanın en büyük aşireti DREJAN AŞİRETİ NE kazandırılmış bu derneğe hayırlı olsun diyoruz.
Aksaray ve Kırşehir sahasında meskûn nüfusça en büyük aşiret, konumuz olan Boynuinceli Aşireti'dir.
Sadece Şanlıurfa'da Bucak aşireti dahil 77 ayrı aşiret var. Ceylanpınar'daki Nasran (30 bin), Van'daki Küresin (26 bin), Şanlıurfa merkezdeki Şeddat (24 bin), Harran'daki Cumalı (23 bin) ve Cizre'deki Tayyan Kerevan (23 bin) aşiretleri en çok nüfusa sahip.
Pütürge Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda yer alan Malatya ilinin Pütürge ilçesi ve Elazığ ilinin Sivrice ilçesi yakınlarında bulunmaktadır. Bu fay hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın bir parçasıdır ve 1983 yılında meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremle bilinir.
Pütürge'de kayma meydana gelmedi
Büyük depremler tektonik plakaların kaymasından dolayı meydana geliyor. Yerkabuğunun ağır hareket eden parçaları olan plakalar birbirine baskı yapıyor ve on yıllar, yüzyıllar hatta daha uzun süreler boyunca yavaş yavaş güç birikimine yol açıyor.
1986 Malatya depremi, 5 Mayıs 1986'da yerel saat ile 06.35'te Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde gerçekleşen 6.1 Mw büyüklüğündeki deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre maksimum şiddet VIII (Yıkıcı) olarak ölçüldü.
Malatya'nın isim kökü Hititçede bal anlamına gelen "melid"den türediği ve Hitit kitabelerinde "öküz başı ve ayağı" ile ifade edildiği belirtilmiştir. "Melit+ava" ise "bal ülkesi" anlamına gelmektedir. Sonra bu isim "Meliddu", "Melide", "Melid", "Milid", "Milidia", "Melitea" olarak kitabelerde geçmiştir.
Malatya'nın en güzel ilçesi olarak kabul edilen Yeşilyurt, hem doğal güzellikleri hem de tarihi zenginlikleri ile ünlüdür. İlçenin merkezi, muhteşem parkları, yeşil alanları ve modern alışveriş merkezleri ile dikkat çeker.
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
Övgün Ahmet Ercan, depremin, Pütürge kolunun kırılmayan parçasında olduğunu söyledi. Ercan "Şimdilik daha büyüğü olmayabilir. Artçılar sürecek" dedi. Malatya'da M5,3 luk deprem Pütürge kolunun kırılmayan parcasında oldu.
Malatya Pütürge'de 4.4'lük Deprem!
Malatya merkez ve ilçelerinde de etaplar halinde afet konutları yükseliyor. Kaba inşaatları tamamlanan, dış cephe işlemleri, kapı, pencere ve mutfak dolapları takılan, çevre düzenlemesi yapılan konutlar kurayla hak sahiplerine teslim edilecek.
İlçe, arazi olarak engebeli ve sarptır. Düz arazi yok denecek kadar azdır. İlçe toprakları Fırat Nehri'ne dökülen Şiro Çayı'nın geniş vadisinin tabanı ile bu vadi etrafında bulunan dağlık kesimlerden oluşur. Yerleşim yerleri dağlık ve tepelik alanlarda yoğunlaşmıştır.
Pütürge'nin kuzey ve kuzeybatısında Malatya kenti, kuzeyinde Kale ilçesi, doğusunda Doğanyol ilçesi ve Fırat Nehri (Karakaya Baraj Gölü), güney ve güneybatısında Adıyaman'ın Sincik ilçesi ile güney ve güney- doğusunda yine Adıyaman'ın Kâhta ve Gerger ilçeleri yer almaktadır (Harita 1).
Ülkemizin tek, dünyanın da sayılı yataklarından biri olan profillit yatağı Pütürge'de bulunmaktadır. Metalik maden yönüyle, bu yöre demir ve bakır yönüyle zengindir. Pütürge'de bulunan profillit yatağı Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar sonucu ortaya çıkarılmış ve özel sektöre devredilmiştir.
Malatya'nın en sağlam zemini güneyde yer alıyor. İşte Malatya'nın güneyinden geçecek Güney Çevre Yolu'nun zeminindeki kayaçların yaşı 16 ile 170 milyon yıl arasında değişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri