Sırt ve omuz bölgesinde hissedilen kramp şeklinde ağrılar kulunç belirtilerinden biridir. Kulunç olan yerlerde batma hissi, uyuşukluk ve karıncalanma kulunç belirtilerinden biridir. Yorgunluk ve halsizlik, kulunç belirtilerinden biridir. Uykusuzluk ve çeşitli uyku sorunları, kulunç belirtilerinden biridir.
Kulunç (Fibrozit) Belirtileri
Kulunçlu bölgede ( boyun, bel, omuz başları ve iki kürek kemiği arası) kaslar oldukça sert ve gergindir, biraz bastırmak veya sıkmak bile hastaya aşırı acı verir. Böyle durumlarda kişi, bazen kolunu ensesine veya beline bile götürmekte zorluk çeker. Kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder.
Kulunç (Fibrozit) Belirtileri Nelerdir? Fibrozit durumunda en sık karşılaşılan belirtiler kaslarda gerilme ve vücudun belirli bölgelerinde ağrıdır. Zaman zaman psikolojik belirtiler de ortaya çıkabilir. Ağrılar genellikle soğuk havalara, çeşitli kokulara, gürültüye ve zaman zaman ışığa bağlı olarak şiddetlenebilir.
Kulunç ağrısı halk arasında çoğunluk boynun alt bölgesi ile sırtın üst bölgesi olan bölgede hissedilen ağrı olarak tariflernir. Bu bölgede elle dokunulduğunda ağrılı bazı noktalar olabilir. Bu noktalara kulunç tabiri verilir.
Çapar, “Kulunç ağrısı boyun ve sırt bölgesinde ise başa ya da kollara vuran ağrı yapabilir bu durumda baş ağrısı yaptığı için migren, kolda ağrı ve uyuşma yaptığı için boyun fıtığı ile karıştırılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Kas düğümcükleri olarak bilinen kulunç, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemi ile kolaylıkla geçirilebilen bir hastalıktır. Kulunç kırma ise fizyoterapi yöntemleri ile rahatsızlığın belirli sürede bitmesi sağlanır.
Kulunç tedavisi için en çok tercih edilen tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaçların düzenli kullanımı hastalarda rahatlama sağlar. Kulunç tedavisine ek olarak egzersiz ve masaj da önerilebilir.
Prof. Dr. Mehmet Binnet, kişiye kulunç teşhisi konulduysa yapılabilecekleri şöyle anlatıyor: “Bu ağrılı bölgelere yapılan sıcak uygulamalarla sertleşmiş kasların yumuşatılması amaçlanıyor. Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar ise, şikayetlerin azalmasına yardımcı oluyor.
Kulunç ağrısının bitkisel çözüm önerilerinden biri olan karanfil yağı, hem ağrıyı dindirir hem de kasların rahatlamasına yardım eder. Karanfil yağıyla kulunç olan bölgeye düzenli olarak masaj yapılması önerilir. Masaj yaparken bölgeye ritmik dokunuşlar yapmanız ağrının kısa sürede giderilmesine yardım edecektir.
Bu ağrılar başa, kollara, bacaklara, kasıklara kadar yayılabilir. Bölgelerde tetik noktalar oluşur ve dokunulduğunda acı verebilir, bölgeyi oynattıkça seslerde gelebilir. Bu bölgelere dokunulduğunda elimize sert birşeyler gelebilir, kaslarda karıncalanmalar oluşur.
Miyofasiyal Ağrı Sendromunun tanısı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı hekim tarafından, hastanın öyküsü ve fizik muayenesinin yapılması ile konulur. Tanı için MRI veya diğer tetkiklerin ilave bir katkısı yoktur.
Kuluncunuz var ise kulunç kırdırmayı asla düşünmeyin. “Kulunç kırma”, gergin kas ve bantların sert bir masaj ile yumuşatılmaya çalışılmasının halk arasındaki adıdır. Bu sert masajların hastaya zarar verebilme ihtimali vardır.
Bunun temel sebebi kasların yüklenmeyi kaldıramamasıdır. Rüzgârda, ter soğurken ve soğuk havalarda kaslar ısı üretmek için (siz hissetmeseniz dahi) ufak ufak titrerler. Bazen tüm vücudunuz titrediği zaman bu, görülebilir ve daha net hissedilebilir hale gelir.
Fibromiyalji, birçoğunuzun mutlaka duymuş olduğu bir hastalıktır ama halk arasında bu hastalık, kulunç, yumuşak doku romatizması ya da kas romatizması gibi isimlerle de bilinir.
Kas ağrılarını ve kas kramplarına hamam iyi gelir. Özellikle spor sonrası hamam yapılması önerilir. Eklemlerin ve kaslarda olan ağrıların hızla geçmesini sağlar. Kalp atımı ve metabolizma hamam sonrası hızlanır.
Birçok kişinin şikayetleri ilaç ve dinlenme ile kısa sürede geçebilir. Pek çok kişi ise kronikleşen, uzun dönem, tekrarlayıcı omurga sorunları yaşar. Bu kişilerde her şey yolundayken ağrı, tutukluk, hareket kısıtlılığı, kola-bacağa yayılan ağrı ve uyuşma atakları soğuk havalarda tetiklenir.
Özellikle kürek kemiklerinde yoğun hissedilen ciddi sırt ağrılarında kalp krizi veya bununla ilişkili koroner kalp hastalıklarından şüphelenilmelidir. Bazı karaciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırta yayılan veya sırtta omuz hizasından kaburgaların bitimine doğru tarif edilen ağrılara neden olabilir.
Bakır yel bileziği, el işçiliği ile bilek ölçüleri baz alınarak yapılan özel bir bilekliktir. Antalya yöresinden gelen, bakır materyali ile yapılan bir takıdır. Bu takının süs eşyası olarak kullanılmasının yanı sıra tedavi amacı güdülerek kullanımı gerçekleşebilir.
Düşme sonrası ani başlayan sırt ağrılarında ortopedi bölümüne veya acil servise, göğüs bölgesinde bastırıcı tarzda ağrının eşlik ettiği sırt ağrılarında acil servise başvurulmalıdır.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir. Diğer durumlarda Algoloji veya FTR bölümlerine randevu alınması gerekmektedir.
Artrite İyi Gelir
Bakır takı ve aksesuar kullanıldığı takdirde bakır minerallerinin vücut tarafından emildiği düşünülmektedir. Bu sayede eklemlerde bulunan kıkırdaklar daha kolay şekilde büyümekte ve artritin sebep olduğu iltihap ve ağrılarda daha kolay şekilde giderilmektedir.
Tokat bileziği, altın külçelerin eritilerek çubuk haline getirilmesinden sonra silindirden geçirilerek elde edilen tellerin işlenmesiyle yapılıyor. Hadde ismi verilen aletten geçirilen altın teller el mengenesinde yedi sıra halinde bükülerek hazırlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri