Karekodlu Plaka Nedir? Karekodlu plaka, araç plakalarına entegre edilmiş özel bir QR kod içeren yeni nesil bir trafik yönetimi uygulamasıdır. Karekod, 15×15 mm boyutunda ve 12 haneli seri numarasını içeren özel bir barkod sistemidir.
Yetkililer, araç plakalarında QR kodlarını kullanarak dolandırıcılığı önleyici plaka numaralarını uygulayabilir ve dağıtabilir. Bunlar daha sonra kayıtlı ve yetkili araçları anında doğrulamalarına yardımcı olabilir.
1 Ocak 2024 ve sonrası ilk kez tescil edilen araçlar ile yeniden tescil plakası basılan araçlarda karekod (QR kod) ve tanım numarası bulunması zorunludur. Eğer sahte veya APP plaka kullanıyorsanız, derhal bu plakaları çıkartarak, devletin belirlediği standartlara uygun plakaları kullanmaya geçmelisiniz.
“TÜRSAB Karekodlu Plaka” başvuruları, seyahat acentası tarafından https://www.tursab.org.tr adresinden TÜRSAB ONLINE sistemi kullanılarak yapılabilir. Şifresi olmayan acentalarımız online şifre oluşturabilir. Acenta tarafından başka bir yerden başvuru yapılamamaktadır.
Plakalarda yeni döneme girilmesiyle birlikte, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren basımı yapılan tüm tescil plakalarında karekod bulunacak. Sahte plaka kullanma cezası 32 bin 170 lira oldu ve resmi belgede sahtecilikten dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezasıyla karşılaşabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Karekodu ve tanım numarası bulundurması zorunlu araçların plakalarının, yeni düzenlemeye uygun olmadığı araç muayenede tespit edildiği takdirde araç ağır kusurlu sayılacaktır.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
Bu tarihten itibaren tescil ettirilen tüm araçlarda karekodlu plaka zorunluluğu bulunuyor. Yani yeni araç alındığında, alım satım durumunda, kayıp plaka, muayeneden kalan plaka gibi durumlarda karekodlu plaka veriliyor.
2024 yılı itibariyle plaka değişim ücretinde güncellemeler yapılmıştır. Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 195 TL, çift plaka için ise 390 TL ücret alınmaktadır.
Mühürlü APP Plaka Nedir? APP plakalar, resmi kurumlar tarafından üretilmediği için genellikle standart mühürler veya hologramlar gibi yasal güvenceleri içermezler. Bu nedenle, bu tür plakaların kullanımı bazı yasal sorunlara yol açabilir.
APP Plaka Yasak Mı? Ancak ne yazık ki, APP plaka, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır. Bu plaka türü 2010 yıllında kullanılmaya başlansa da 6047 sayılı kanuna göre yasaklı hale gelmiştir. Yasağa rağmen bu plaka türünü kullanan kişiler, 427 TL para cezası ödeyecektir.
Mühürlü APP plakalardaki cemiyet mühürleri Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı kuruluşlar tarafından basılmadığı için resmi bir nitelik taşımıyor. Sonuç olarak APP plaka kullanımı mühürlü olsa dahi para cezasına tabi olabiliyor.
Plaka Cinsi alanından teslim edilecek plaka cinsi seçilip Plaka Seri No alanına teslim edilecek plakanın üzerinde bulunan Karekod okuyucu yardımıyla okutulur ve butonuna tıklanır.
Karekodlu Plaka Nasıl Alınır? Kişisel başvurularda noterden basım belgesi aldıktan sonra standart plaka çıkarma işlemlerini tamamlamanız yeterli oluyor. Şöförler Odası'ndan da yapabileceğiniz bu işlemler ile yeni plakanız basılırken karekod eklemesi yapılıyor.
APP Plaka ve standart plaka arasındaki en belirgin fark APP Plakalarda kullanılan font, renk ve boyutların TÜVTÜRK standartlarına uygun olmamasıdır. TÜVTÜRK'ün belirlediği standart plaka özellikleri; Plakada 4x10 cm boyutlarında mavi zemin üzerine beyaz renkte olacak şekilde TR ibaresi bulunmalıdır.
Plaka Yenileme Ücreti
2024 yılı için araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL'dir.
TÜVTÜRK'ün plaka kriterleri haricinde olan kullanımları 6047 Sayılı Kanuna göre yasaklanmıştır. Peki buna rağmen kullanımlarda app plakanın cezası var mı? Kanun çerçevesi içerisinde bu tarz plakaları kullanan şahıslara idari para cezası verilmektedir.
Sarı Plaka
Tescil işlemi henüz tamamlanmamış araçların trafiğe çıkabilmeleri için kullanılan geçici plakaları temsil ediyor. Karakterlerin sarı zemin üzerine siyah harflerle yazılı olduğu bu plakalarda sol üst köşesinden sağ alt köşesine uzanan beyaz renkli bir şerit yer alıyor.
şu anda 2024 model 1. motosikletin karekotlu plakasını görüyosunuz. 2024 yılıyla birlikte. artık yeni motosikletler veya yeni araçlarınızda. karekotlu plaka kullanma zorunluluğu yasası geldi. yani artık yeni motor aldığınızda. mutlaka karekotlu plaka takmak zorundasınız.
APP plaka kullanmaya devam edenlere 2024 yılında 2 bin 647 TL para cezası uygulanıyor. APP plaka cezası 2023 yılı için 750 TL idi. Ceza kesildikten sonra plaka düzeltilinceye kadar araç trafikten de men edilerek kullanıcıya 7 süre veriliyor.
Standart Plaka ile APP Plaka Arasındaki Fark
Araç muayene istasyonu olan TÜVTÜRK`e göre standart bir plakanın özellikleri şöyle olmalı; Plakada 4×10 cm mavi zemin üzerine beyaz renkte TR ibaresi, TŞOF'a ait mühür, ay yıldızlı ibare ve alt kısmında dalgalı şerit bulunmalıdır.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
Aracın kimliği olan plaka, her araçta olması gereken bir zorunluluk. Plakasız veya standart dışı plakalarla trafiğe çıkmak ise ceza sebebi. Bu nedenle plakanız hasar gördüyse veya mevcut plakanızı değiştirmek istiyorsanız bu işlemleri gecikmeden yapmanızda fayda var.
İkamet adresinin bağlı bulunduğu ile ait plaka çıkarabilirsin. İstanbul dan başka ile ait plaka çıkmaz .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri