(Quasi-rent) Kısa dönemde toprak dışındaki üretim faktörlerinin veya malların arzlarının artırılamaması nedeniyle ortaya çıkan kazanç fazlasıdır.
Önceden de bahsettiğimiz gibi rant, üretim faktörlerinden toprağın, üretimden aldığı paya verilen isimdir. Diğer taraftan, toprağın kıt olması nedeniyle, kısa veya uzun dönemde sağlayacağı bir rant söz konusu olacak olup, toprağın sınırlı, kıt olması nedeniyle ortaya çıkan bu ranta "mutlak rant" adı verilir.
Rant, toprağın özgün ve yok edilemez güçlerini kullanmanın karşılığında, mahsulden toprak sahibine ödenen paydır.
Rantın en klasik örneği derebeylerinin tüccarlardan kendi işgalleri altında olan derelerden (daha doğrusu nehirlerden) geçerken aldıkları ücretlerdir. Bugünlerde Türkiye gündeminde olan bir başka yaygın rant da doğal kaynak (maden çıkarma ve işletme) rantı.
Ricardo rantı tanımlarken, Smith'den farklı olarak, toprağın özgün ve yok edilemeyen güçlerini, yani toprağın üretken güçlerini vurgular: Ricardo'ya göre rant, toprağın özgün ve yok edilmez güçlerini kullanmanın karşılığında, elde edilen üründen toprak sahibine yapılan ödemedir (Ricardo, 1971: 91-92).
İlgili 43 soru bulundu
(Differential rent) İlk kez David Ricardo'nun topraklar arasındaki verimlilik farklarına dayanarak yaptığı bir rant açıklamasıdır. Rantın kaynağı, kullanılabilir toprakların kimyasal ve tarımsal özellikleri, coğrafi konumları ve toprak verimliliği gibi faktörlerdeki farklılıklar olabilir.
Kentsel rant ise mülk sahiplerinin herhangi bir emeği ve çabası olmadan, belirli bir maliyete katlanmadan kendiliğinden meydana gelen değer artışları olarak tanımlanmaktadır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere gayrimenkul değerinde meydana gelen her artış, rant olarak kabul edilmemektedir.
Klasik iktisatçılardan Ricardo'nun geliştirdiği, toprağın rantının kaynağını açıklamayı amaçlayan kuram. Buna göre, rantın kaynağı, topraklar arasındaki verimlilik farkı ya da doğanın cimriliğidir.
Malthus'a göre rant; “Tanrı'nın insana bahşettiği toprağın en değerli niteliğinin –onu işlemek için gerekli olandan daha fazla insana bakabilme niteliğinin- doğal bir sonucudur” ve rant, toprağın verimliliğinden kaynaklanan farklılıklara dayanır (Malthus 1964, 148-149).
Yerkürede bulunan doğal özellikler, bir şekilde bir yerlerde tekel altına alınabilmiş ise tekeli elinde bulunduranlar ortaya çıkan fazla karın sahibi olacak ve tekel rantını elde edecektir.
Farklılık (Diferansiyel) Rantı: Toprağın verimliliği, ulaşımının kolaylığı o toprağın rantını etkiler. Bu rant bireysel üretim fiyatı ve toplumsal üretim fiyatı arasındaki farktan doğar. Yani bir toprak parçasından 5 kilo domates üretilirken; aynı büyüklükteki başka bir toprak parçasından 10 kilo domates üretilsin.
Kentsel rant nedir? Marx'a göre rant, Kapital'in üçüncü cildinde, tarımsal üretim sürecinde metaların genel kâr oranı üzerinde bir fiyatla satılması sonrasında üretim fiyatını aşan fazla artık değer olarak ortaya çıkar ve bu fazla toprak sahibine rant olarak ödenmek zorundadır.
Buna bağlı olarak kent dokusu içindeki anıtlar, yapılar, bölgeler, caddeler, sokaklar kentsel artifaktları meydana getirir. Bu artifaktlar şehrin geçmişinin hatırlanmasını, hafızalarda yer etmesini sağlar ve gelecekteki planlamalar için önemli veriler sunar.
“Rant sağlama”nın sözlük tanımı: Bir mal ya da paranın, emek verilmeden sağladığı gelir. Siyaset sözlüğünde, rantın sahih anlamı bu olmalı aslında: Siyasette emek vermeden,diyelim fikir üretme, proje geliştirme, örgütlenme, propaganda vs. çabası göstermeden, 'durduğu yerde' siyasî kazanç sağlamak...
Toprağın geliri olan rantı; diğer üretim faktörleri gelirleri olan ücret, faiz ve kârdan ayıran en önemli özellik toprak ve diğer doğal kaynakların sahip oldukları arz esnekliğindeki farklılıktır.
Smith'in toprak rantının etkileri konusundaki en temel vurgusu; tarımsal ürünün fiyatını belirleyen unsurun toprak rantı olmadığı, 'toprak rantını belirleyen unsurun ürünün fiyatı olduğu' saptamasıdırii.
toprakların farklı özelliklere * gibi sahip olması sebebiyle ortaya çıkan rant türü. david ricardo tarafından açıklanmıştır. üretim faktörlerinden olan toprak faktrünün üzerinden sağlanan rant(emeksiz kazanç)'ın ilk kez ve tutarlı olarak david ricardo tarafından açıklandığı teoridir.
Kentin mekânlarını, kültürünü ve tarihini geçmişten geleceğe aktarmakta kolektif bellek kullanılmaktadır. Kentleri oluşturan mekân ve yapılar gibi kentsel kimlik bileşenleri geçmiş, bugün ve gelecek arasında köprü kurmakta ve kentsel belleği oluşturmaktadır.
Kentsel Yeniden Canlandırma
Sosyo-kültürel, ekonomik ve fiziksel açılardan çöküntüye neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması ya da değiştirilmesi sonucunda değişikliğe uğrayan bölgenin yeniden canlandırılmasıdır (Budak, 2005: 100).
Sosyo-kültürel, ekonomik ya da fiziksel açılardan bir çöküntü süreci yaşamakta olan kentsel alan parçalarının, çöküntüye neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması ya da değiştirilmesi sonucu, o alanın tekrar hayata döndürülmesi, canlandırılması yöntemine verilen isim.
Korkut Boratav'a göre rant, daha geniş bir yorumla, belki de "avanta" teriminin anlamına da geçerek şöyle tanımlanır: "devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine herhangi bir çıkar avantajı yaratması; bu avantajın realizasyonu ve paylaşımı"dır.
DEĞER ARTIŞ PAYI (RANT VERGİSİ) NEDİR? Değer artış payı, taşınmazı etkileyen herhangi bir imar değişikliğinden kaynaklanan, gayrimenkulün eski değeri ile yeni değeri arasında olan artıştır. Eski ve yeni değer arasındaki artış, rant vergisi olarak mal sahibine yansıtılmaktadır.
En yalın haliyle rant, bir mülk üzerinde oluşan ve mülk sahibinin yatırımı dışında ortaya çıkan değer artışıdır. Dolayısıyla rant; finansal, entelektüel ya da risk maliyetinden bağımsız olarak mülk sahibine kalan bir değerdir.
Üreticinin rantı üreticinin ürünlerini sattıktan sonra elinde kalan miktarı temsil eder. Eğer bir üreticininarz eğrisi S grafikteki gibiyse ve denge noktası P* fiyatı için, üretici Q* kadar satar ve grafikteki taralı alan kadar rantı olur.
Doğal kaynaklara sahip olanların elde ettikleri gelire "rant" adı verilir. Toprağın kullanılması veya hammaddenin elde edilmesi, üretim faktörlerinin ortak faaliyetleri neticesinde ortaya çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri