Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Şikâyet geri çekmek için nereye gidilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şikâyet geri çekmek için nereye gidilir?

Şikayetten vazgeçme soruşturma evresinde yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına, kovuşturma evresinde de yargılamayı yapan asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesine bir dilekçe ile veya sözlü beyanın tutanağa geçirilmesi suretiyle yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Şikayetten vazgeçmek için nereye başvurulur?

Şikayetten vazgeçme yargılamayı yapan makama verilecek yazılı bir dilekçe ile yapılmaktadır. Örneğin savcılık aşamasında bir dosya ise şikayetten vazgeçme cumhuriyet savcılığına, mahkeme aşamasında bir dosya ise şikayetten vazgeçme yargılamayı yapan mahkemeye yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Karakoldan şikayet Nasıl Geri Alınır mı?

Şikâyetten Vazgeçme: Şikâyete bağlı suçlarda şikâyet eden, mahkeme tarafından karar verilinceye kadar şikâyetinden vazgeçebilir. Vazgeçme soruşturma aşamasında yapılırsa kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir yani dava açılmaz. Kovuşturma aşamasında yapılırsa ceza davasının düşmesine karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Mahkemede şikayet geri çekilirse ne olur?

Şikâyetten vazgeçmenin sonucu olarak soruşturmanın sona ermesi veya davanın düşmesi şikâyetten vazgeçmeyi kabul etmeyen sanığı etkilemez. Şikâyetten vazgeçilmesi halinde; soruşturma aşamasında soruşturma son bulacak, kovuşturma aşamasında dava düşecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Şikayetten vazgeçme en geç ne zamana kadar mümkündür?

Şikâyetten vazgeçme şarta bağlanamaz. Şikâyetin yapıldığı andan kararın kesinleştiği ana kadar şikâyetten vazgeçme mümkündür. Türk Ceza Kanunu madde 73/4'e göre şikâyete tabi suçlarda şikâyetten vazgeçilmesi soruşturma aşamasını sona erdirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Suç Duyurusu Nasıl Yapılır? Nasıl Şikayetçi Olunur? Şikayet Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Şikayet geri çekilirse sicile işler mi?

Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar sicile kaydedilir. Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar ile genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı adli sicile yazılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: utkuarslan.av.tr

Savcılığa yapılan şikayet nasıl geri alınır?

Şikayetten vazgeçme soruşturma evresinde yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına, kovuşturma evresinde de yargılamayı yapan asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesine bir dilekçe ile veya sözlü beyanın tutanağa geçirilmesi suretiyle yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Davacı şikayetini geri alınırsa dosya kapanır mı?

Savcılık şikâyete tabi suçlarda şikâyetin ardından soruşturma başlatır. Şikâyete tabi suçlarda şikâyetin geri alınması durumunda dava dosyası kapanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Şikayet geri alınırsa savcı ne karar verir?

Eğer şikayet soruşturma evresinde geri alınmışsa Cumhuriyet savcısı, CMK 172/1 uyarınca kovuşturmaya yer olmadağına karar verecektir. Zira artık kovuşturma olanağının bulunmamaktadır. Eğer şikayetten kovuşturma aşamasında vazgeçilmişse, TCK madde 73/4 ve CMK 223/8 uyarınca düşme kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Yapılan şikayet geri alınırsa cumhuriyet savcısı ne şekilde hareket eder?

Şikayetten Vazgeçme Halinde Verilecek Kararlar

Savcılık tarafından yapılan inceleme durur, şüpheli hakkında iddianame düzenlenmesi ve ceza davası açılması söz konusu olmaz. Kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçme halinde, sanık bu vazgeçme beyanını kabul ederse ceza davası düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Polise yapılan şikayet nasıl geri alınır?

Takibi şikayete bağlı suçlarda şikayetten vazgeçme beyanı veya dilekçesi verildikten sonra, aynı fiil ile ilgili bir daha şikayetçi olma veya kamu davasına müdahil olma (katılma) mümkün değildir. Yani, şikayetten vazgeçme beyanının geri alınması veya diğer bir deyişle şikayetten vazgeçmeden vazgeçme mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Şikayet geri çekilirse kamu davası açılır mı?

Şikayete tabi suçlarda, şikayetten vazgeçilmiş olması kamu davasını düşürür. (TCK m. 73/4) Zira şikayete tabi suçlarda şikayet olmaksızın savcının veya polisin kendiliğinden soruşturma başlatması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Şikayet geri çekilirse tekrar açılır mı?

Taraflar anlaşacaklarına dair olan inancı nedeniyle mevcut şikayetlerinden de sonradan vazgeçmiş olabilirler. Hukuk sistemimizde bir kez şikayetten vazgeçildiğinde, tekrardan aynı suçtan şikayetçi olunamaz. Yani şikayetten vazgeçmeden dönme mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Duruşmada şikayetten vazgeçilir mi?

Yargılama sırasında şikayetten vazgeçilmesi halinde muhakeme düşme kararı ile sona erer (TCK m.73/4; CMK m.223/8). Soruşturma aşamasında şikayetten vazgeçilirse kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Ifade nasıl geri alınır?

Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkerduman.av.tr

Polise şikayette bulunduktan sonra ne olur?

Polise suç duyurusunda bulunması sonra, polis durumu yetkili Cumhuriyet Savcısına bildirerek, Cumhuriyet Savcısı'nın emir ve talimatlarına uygun bir şekilde olayı araştırır, kolluk tutanağı tanzim eder ve dosyaya Cumhuriyet Savcılığı'na gönderir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: savascihukuk.com.tr

E devletten suç duyurusunda bulunulur mu?

Talimata uygun olarak ifade alma işlemi tamamlanacaktır. E - DEVLET ÜZERİNDEN ŞİKAYETİMİ İLETEBİLİR MİYİM? e-devlet ile CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) üzerinden şikayet başvurusu yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kaosgldernegi.org

Şikayetten ne kadar süre sonra dava açılır?

Şikayetten ne kadar sonra dava açılır? Suç şikayete tabi ise 6 aylık süre içerisinde şikayetçi olunmalıdır, aksi halde hak kaybı doğacaktır. Şikayete tabi değil ise 6 aylık süre geçirilmiş olsa da şikayetçi olunmasına engel yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Şikayet süresi kaç gündür?

Takibi şikayete bağlı suçlar şikayet süresi kanuna göre 6 aydır. Şikayet süresinin işlemeye başlaması suçun ve suçu işleyen kişinin öğrenilmesi itibariyle başlar. Suçun işlendiği tarih öğrenilmiş ancak kim tarafından işlendiği bilinmiyorsa şikayet süresinin işlemesi mümkün olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Delil olmadan şikayet edilir mi?

TCK madde 271'de suç uydurma suçunun cezası: “Madde 271- (1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Hangi suçlar kamu davasına dönüşür?

Kamu Davasına Giren Suçlar Nelerdir? Kamu davası açılabilmesi için bazı suçların işlenmiş olması gerekir. Örneğin, taksirle yaralama, cinsel saldırı, basit şekilde hafif ama kasten yaralama, güveni kötüye kullanma, yalancı şahitlik, toplum düzenini bozma gibi tüm suçlar kamu davasının içeriğine girer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Savcılığa suç duyurusunda bulunduktan sonra ne olur?

Suç duyurusu ile soruşturma aşamasının ilk adımı atılır. Bu aşamadan sonra savcı suç duyurusu dilekçesini inceler gerek görürse soruşturma başlatır ve yine gerek görürse bir iddianame düzenler. İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle de ceza davası açılmış olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulahukuk.com

Savcılığa şikayet süresi ne kadardır?

Şikâyet süresi altı ay olarak kabul edilmiştir. Bu altı aylık sürenin başlangıcı suçtan zarar görenin “fiil ve faili” öğrendiği günden başlar. Bundan çıkan sonuca göre şikâyet hakkı olan sadece fiilin öğrenme- si halinde süre henüz işlemeye başlamamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Şikayetten vazgeçme nedir?

Şikayetten vazgeçme, ceza soruşturması veya kovuşturmasında şikayet hakkını kullanan mağdur, müşteki, katılan veya suçtan zarar görenin şikayet hakkını kullanmaktan vazgeçmesini ifade eder. Şikayetten vazgeçme hakkı kişinin bizzat kendisi ve vekaletnamesinde özel yetkisi olan vekili tarafından kullanılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gunduzlerhukuk.com

Şikayetten vazgeçme dilekçesi avukat verebilir mi?

Şikayetten vazgeçme durumu söz konusu olduğunda mutlaka ceza hukuku ile ilgilenen bir avukata başvurmanız, hem müşteki yönünden hem de sanık yönünden faydalı olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetkursatkilic.av.tr
Önceki makale
7z sıkıştırma nedir?
Sonraki makale
Bilgi güvenliği riskleri nelerdir?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT