Bu açıdan bakınca örneğin üst sınıf, beyaz, cis (yani trans olmayan) erkek bir eşcinsel sanatçının belki de ancak tüm bu dinamikleri gözeterek, ayrıcalıklarını sorgulayarak ve her türüyle kimlikleri dert edinerek yaptığı işlerde sanatsal yaklaşımını “queer” olarak adlandırmak bir noktada mümkün olabilir.
Kuir veya Queer, heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabirdir. LGBT tanımlarını tekrar yapan; bunların cinsel olduğu kadar sosyolojik, entelektüel ve politik açılımlarıyla tarihsel, kültürel gelişimlerini de anlatan teoridir.
Cinsiyet, toplumsal cinsiyet ve cinsel arzu arasındaki ilişkilerle ilgili entelektüel yaklaşımların bütününü kapsayan Queer Teori; edebi metinlerde, filmde, müzikte, görüntülerde ve performans gibi pek çok sanatsal uygulamada sınır tanımayan eleştirel ve provokatif eylemler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Queer/ Sorgulayan
Bir kişi kendisini tamamen heteroseksüel hissetmiyorsa. İkili cinsiyette olmayan kişiler veya tanımlanmamış bir cinsiyette kendilerini rahat hisseden kişiler de kendilerini queer olarak tanımlayabilirler.
Queer bir bireyin olmak istediği kişiye -bir kadına/bir erkeğe- dönüşüm süreci söz konusu cinsiyete atfedilen toplumsal cinsiyet rollerini tekrar ve tekrar sergilemesiyle sağlanmaktadır. Böylelikle birey, farkında olmadan dayatılan toplumsal cinsiyet normlarını da yeniden üretmiş olmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Queer teori, biyolojik-toplumsal cinsiyet ikiliğine karşı çıkmakta ve toplumsal cinsiyetin altında yatan bir 'doğal' cinsiyetin (ya da doğal bir bedenin) olmadığını ve daha önce sorgulanmamış olana dair sorular sorulması gerektiğini vurgulamaktadır (Penney, 2014).
Kuir teori, ya da Queer Teorisi, 1990'lı yılların başında toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında çıkmış olan, kuir çalışmaları kapsayan eleştirel kuramlar literatürüdür. Cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet temelli LGBTI+ hareketinin politik, toplumsal, kentsel, ekonomik bağlamlarını inceler.
Queer Kuram olarak adlandırılan bu kavramsallaştırma modeli, herhangi bir sabit ya da verili kimlik kategorisini kabul etmediği ve kimlik gibi kategorik tanımların sabitliğine baştan karşı çıktığı için, hemen her alandaki tartışmaya konu olabilmekte ve özgün bir bakış açısı oluşturabilmektedir.
queer kelime anlamı olarak garip anlamına gelse de sanırım en normal olan onlar abi. queer, heteroseksüel olmayan (homoseksüel olması şart değil), azınlıkta kalan cinsiyet ve cinsel yönelimlerin hepsini içine alan bir şemsiye terimdir. kuir olarak telaffuz edilir ve nadiren türkçe'de bu şekilde yazılır.
Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, Queer (LGBTQ) edebiyat; geniş çeşitliliğe sahip romanlarla edebi alanın sınırlarını zorlayan ve büyümeye devam eden bir tür. Bu kurgusal çalışmalar, okurları cinselliğin ve cinsiyet kimliğinin/ifadesinin geleneksel tanımlarının ötesindeki dünyaları keşfetmeye itiyor.
Birçoğumuz LGBTQ+ akronimine aşinayız. Lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel ve queer (kuir) anlamına gelen bu harflere eşlik eden artı işareti, bu 5 cinsel kimlik ve yönelimin kapsamadığı fakat kendini heteroseksüel olarak tanımlamayan herkesi dahil eder.
Queer: Junky ve Yage mektuplari'nin devamında çıplak şölen'e uzanan homoseksüel arzu ve sıkıntının en güçlü ve zıvanadan çıkmış gürültüsü haline gelmiş, arzu ve şehvet makinelerince örülmüş politik bir patika. Bu üründen 103 adet satın alınmıştır.
Lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseksüel, queer (LBGTİQ+) bireylere yönelik ayrımcılık artık bütün dünyanın gündeminde. Günümüzde LBGTİQ+ bireylerin toplumlarda kabulünde önemli aşamalar kat edilmiş olsa da, önyargılar hala oldukça yaygın ve bu önyargıların çok ciddi psikolojik sonuçları bulunmaktadır.
LGBTİ+: Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks kimliklerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Lezbiyen, Gey, Biseksüel, cinsel yönelim; Trans, cinsiyet kimliği; İnterseks ise cinsiyet durumu/ka- rakteristiğidir.
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
Kişinin cinsel kimliği ile biyolojik cinsiyetinin örtüşmediği bu duruma 'transseksüalite' denir. “Transgender” kavramı 1970lerde ilk kez Virginia Prince tarafından, “sahip oldukları üreme organlarına göre beklenilenin dışında cinsiyet kimliği özelliklerini tam zamanlı sergileyen kişiler” olarak tanımlanmıştır.
Heteroseksüel kelimesi, "farklı" anlamına gelen Yunanca heteros ve "cinsiyet" anlamına gelen Latince sex sözcüklerinden gelmektedir.
Lezbiyen, gey, biseksüel ve trangender bireylerin duygusal ve cinsel birlikteliğini ifade eder.
Gökkuşağı bayrağının LGBTi sembolü (lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks) haline gelmesi 1978 yılına dayanıyor. Gökkuşağı bayrağı, eşcinsel kimliğini saklamayan sanatçı Gilbert Baker tarafından 1978 yılında tasarlandı.
Bu cinayet sonrası Gökkuşağı Derneği Başkanı Öykü Evren Özen tarafından yapılan açıklamada bu tarihe kadar Bursa'da beş yıl içinde yedi trans cinayeti işlendiği dile getirildi.
Düz Cinsiyetli (Cisgender): Cinsel kimlikleri biyolojik cinsiyetleri ile örtüşen kişilerdir. Trans Kadın: Biyolojik olarak erkek doğmuş birinin kadın olarak hissetmesidir.
Eşcinsellik (homoseksüellik) bu çekimin kişinin kendi cinsiyetinden kişilere yönelik olmasıdır.
Aromantik: Herhangi bir cinsiyetten kişilere romantik çekim hissetmeyen kişi. Monoseksüel: Tek bir cinsiyetten kişilere duygusal ve/ veya cinsel ilgi duyan kişi. Heteroseksüel: Duygusal, romantik ve cinsel olarak ka- dınsa sadece erkeklere; erkekse sadece kadınlara yö- nelmiş olan kişi.
Aslında aşk ile aynı şey olmaması da bize başka bir şeyi gösteriyor: Kişiler herhangi bir kişiye karşı duygu beslemese bile cinsel çekim duyabilir. Yapılan araştırmalara göre cinsel çekimi sadece hoşlandığımız kişilere değil farklı zaman ve mekanlarda karşılaştığımız kişilere karşı da duyabiliyoruz.
Tıbbi anlamda libido, bilinçli veya bilinçsiz cinsel dürtü demektir. Ayrıca cinsel dürtü, zevk veya tatmin arzusu olarak da tanımlanır. Latince'de libido “arzu, şehvet” anlamına gelir. Libido çeşitli nedenlerle azalabilir veya yükselebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri