Açıklamanın devamında, "Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2mm kayma hızına sahiptir, atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçülmüştür (TÜBİTAK 114Y580 Numaralı Proje'ye bakınız). Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
Bilim Rehberi ekibinin raporuna göre, yıllık 1.2 milimetre kayma hızına sahip olan Malatya-Ovacık Fayı'nın atılım mesafesi, büyük çaplı bir deprem üretme potansiyeline sahip değil. Fayın uzunluğu temel alındığında depremin büyüklüğünü tahmin etmenin mümkün olmadığı ifade ediliyor.
6 şubattan günümüz tarihine kadar Malatya-ovacık fay zonunun akçadağ segmentinin nurhaktan başlayıp doğanşehir dedeyazı köyüne kadar olan kısmında sürekli olarak artçı depremlerin meydana gelmesi bize bu 4 fay parçasının 6 şubatta kırıldığını göstermektedir.
Son 2 gün içerisinde AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya'da Yeşilyurt merkezli 5.3 şiddetinde, Diyarbakır'ın Hani ilçesinde 4,2 büyüklüğünde Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde saat 4,5 büyüklüğünde Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof.
Malatya'da 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
İlgili 21 soru bulundu
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 1 metruk bina yıkıldı, 2 ağır hasarlı bina yan yattı.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bölgede meydana gelen en son depremler 1939 Erzincan (M7.9), 1966 Varto (M 6.9) ve 1992 Erzincan (M 6.8) depremleridir. Doğu Anadolu Fayı üzerinde ise 1971 Bingöl (M 6.8) depremi meydana gelmiştir.
6 Şubat sonrası uzmanların deprem beklediği yerlerden biri olan Bingöl- Karlıova'nın, hasarlı yapıların da fazlalığından dolayı olası bir depremde Malatya'yı etkileyeceği belirtiliyor.
1986 Malatya depremi, 5 Mayıs 1986'da yerel saat ile 06.35'te Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde gerçekleşen 6.1 Mw büyüklüğündeki deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre maksimum şiddet VIII (Yıkıcı) olarak ölçüldü.
Şubat depremlerinin ardından açıklamaları ve bölgede yaptığı araştırmalarıyla sık sık gündeme gelen Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya Fayının pasif olduğunu bildirdi.
Mehmet Önal, 6 Şubat'ta Malatya Çöşnük Fayı'nın kırıldığına yönelik kanıt nitelikte olan bazı fotoğraflar ve bilgiler paylaştı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıktığı Malatya'da Çöşnük Fayı'nın varlığına dair birçok şey yazılıp çizilirken, sonunda bu fayın var olduğu kabul edildi.
Orta Marmara parçasında en son 1766;; Yedisu parçasında 1784 yılında büyüklüğü 7.0 ve daha büyük depremler meydana gelmiştir,. Geyve parçasında ise som 600ı yıldır önemli büyüklükte bir deprem olmamıştır, • Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Ana- dolu Fayı makas gibi çalışan eşlenik fay sistemlerini oluşturmaktadır..
İşte deprem uzmanı Baturhan Öğüt'ün resmi sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklama; 6 şubat ikinci 7,6 büyüklüğündeki depremde Malatya'ya doğru yaklaşık olarak 110 km uzunluğunda bi fay kırıldı. Bu 110 km uzunluğunda kırılan fay Çöşnük fayı yani Yeşilyurt Baskil fay zonunun alt segmenti.
Malatya ikinci derece deprem bölgesinde gösteriliyor.
OVACIK FAYI KADAR ETKİLEMEZ
Yedisu fayıyla birlikte birde Malatya'dan, Tunceli'ye doğru giden Ovacık fayı var. Orada olabilecek bir deprem Yedisu'dan daha çok etkiler. Çünkü Bingöl- Elazığ arasında kayaçlar Magmatik Kayaçlardan oluştuğu için Elazığ'a gelene kadar şiddetinin azalacağını düşünüyoruz. Prof.
Bingöl ile Palu arasında bir deprem beklenebilir. Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
Bunlardan birisi de birinci derece deprem bölgesinde bulunan Bingöl'deki 22 Mayıs 1971 tarihli depremdir. 6.8 büyüklüğündeki bu deprem sonucunda çok sayıda insan hayatını kaybettiği gibi Bingöl de büyük bir tahribata uğramıştır.
Ortalama 140 km uzunluğunda olduğu bilinen Malatya Ovacık fay hattının Malatya içerisindeki konumu ise özellikle Doğanşehir ilçesinde belirginleşir. Polat ve Dedeyazı mahallelerinden devam ederek, Akçadağ ilçesinin Büyükçimiş mahallesine kadar uzanır.
Aylardır Malatya'da artçı depremler, 4 şiddetinin altına düşmedi. Bu da bize farklı sinyaller veriyor. Şu an tehlikeli olan fay hattı, Ovacık fayı.
Görür “Muhtemelen 6 Şubat depremleri sonucu kırılmamış bir fay kesimi üzerinde” dedi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Söz konusu depremin büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi ise 5.3 olarak duyurdu.
GEÇMİŞTE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM İZLERİNE RASTLANILMADI
Bilim Rehberine göre, Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2 milimetre kayma hızına sahip. Atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçüldü. Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
Yerbilimci Prof. Dr Önal Malatya'nın zemini en sağlam ilçeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Şu an da Malatya'nın en sağlam ilçesi Arapgir.
Emekli Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya-Ovacık fayı için bir tehlike olmadığını ancak Pütürge fayının bir kısmının kırılmadığını, sürekli deprem ürettiğini belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri