Bir malzemenin elektrik akımına karşı gösterdiği direnç özdirenç olarak bilinir. Bir maddenin özdirenci, kesiti 1m², boyu 1m olan bir parçanın direncidir. R=V/I Formülü ile hesaplanır.
Örneğin, R1= 60 ohm ve R2 = 30 ohm olarak verildiğinde devrenin eşdeğer direncin sınır değerleri küçük direnç olan R2 göre belirlenir. Kesinlikle Reş değeri, 30 ohm' ile 15 ohm sınırlar arasında bulunur. Şayet paralel bağlı iki direncin değeri birbirine eşit ise eşdeğer direnç değeri birinin yarısıdır.
Ohm Formülü Nedir? Ohm Kanunu'nu matematiksel olarak ifade eden Ohm formülü şu şekildedir: V=IR. Formüldeki V Volt cinsinden gerilimi, I Amper cinsinden akımı ve R ise Ohm cinsinden direnci temsil eder.
Yani, volt = amp x ohm. Bu formülde R direnci temsil eder. Direnç bilinmiyorsa formül R = E/I (ohm = volt bölü amp) olarak dönüştürülebilir. Örnekler: Elektrikli bir ısıtıcı devresinde direnç, aşağıdaki iki çizimde de gösterildiği gibi, devre gerilimi ve akım ölçülerek ve ardından Ohm Kanunu uygulanarak belirlenir.
Direnç, genel olarak elektrik devreleri üzerinde kullanılır ve bir iletken üzerinden geçen elektrik akımının karşılaştığı zorlanmaları ifade eder. Denklemler üzerinde R harfiyle gösterilen direncin biridir ohm olarak kullanılmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
“Direnç” “R” harfi ile gösterilir, birimi ohm'dur. Omega simgesi ile gösterilir (Ω). Bir iletkenden geçen elektrik akımına karşı iletkenin gösterdiği direncin birimidir. Bir iletkenin iki ucu arasına 1 voltluk bir gerilim uygulandığında, bu iletkenden 1 amperlik akım geçerse bu iletkenin direnci 1 ohmdur.
Bir iletkenin elektrik akımına karşı gösterdiği zorluğa direnç denir. Elektrik akımına karşı gösterilen bu direnç, rezistans kelimesinin baş harfi R ile belirtilir. Direncin birimi ohm (om) dur ve Ω (omega) sembolü ile gösterilir.
İki uçlu bir devre elemanının direnci, üzerindeki gerilimin (V), eleman üzerinden geçen akıma (I) bölümü ile hesaplanır.
Elektrik devresinde direnç Ohm yasası ile hesaplanır. Ohm Kanunu'na göre, bir direncin terminalleri arasındaki potansiyel farkı ile üzerinden geçen akım doğru orantılıdır. V potansiyel farkını, I direnç üzerindeki akımı ve R direnci gösteriyorsa, bu üç değer arasındaki ilişki V = IxR formülü ile gösterilir.
I (Akım:Amper) = V(Gerilim:Volt) / R(Direnc:Ohm).
Fizikte, ortaya çıkan dairesel hareket bir oluşumun ya da nesnenin dairesel bir yörünge süresince rotasyon veya çemberin çevresinde yapmış olduğu harekettir. Rotasyonun devamlı olan açısal değeri ile beraber düzgün veya değişen rotasyon değeri ile birlikte düzensiz bir şekilde ortaya çıkabilir.
Bir iletkenin iki ucu arasına 1 voltluk bir gerilim uygulandığında, bu iletkenden 1 amperlik akım geçerse bu iletkenin direnci 1 ohmdur.
1 Ohm direnç. 1/4 watt değerindedir. Hassasiyeti %1'dir. 10 adet gönderilmektedir. Renk şeritlerine göre direnç değerini hesaplamak için bu linkten yararlanabilirsiniz.
Reş=1/Geş 2.Yöntem: Paralel Bağlı İki Direnç Formülü Devrede birbirine paralel kaç tane direnç olursa olsun ikişer ikişer dirençlerin çarpımlarının yine bu iki direncin toplamına bölünmesiyle bulunur.
İletkenin boyu uzadıkça direnci de artar, boyu kısaldıkça direnci azalır. Özetle boy ile direnç doğru orantılıdır. İletkenin kesiti artıkça direnci azalır, kesit azaldıkça direnç artar. Özetle kesit ile direnç ters orantılıdır.
Direncin formülü (matematiksel modeli) şöyledir: R=ρ L/ A R: direnç, L: malzemenin boyu, A: malzemenin kesit alanıdır. Malzemenin özdirenci ve uzunluğu dirençle doğru orantılıdır, özdirenç ve uzunluk arttıkça direnç de artar. Malzemenin kesit alanı dirençle ters orantılıdır, kesit alan büyüdükçe direnç azalır.
Bu durumda direncin değeri 10 x 100 = 1000 Ohm yani 1 Kohm'dur.
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
Bir İletkenin Direnci Nelere Bağlıdır? Bir iletkenin direnci; telin cinsi, boyu ve kesiti ve yapıldığı malzemenin özdirencine bağlıdır. Bu değerlerin değişmesi ile iletkenin direnci değişir. İletkenin direncinin yükselmesi ile iletken üzerindeki gerilim düşümü de artar.
Elektrik devrelerinde direnç, bir iletken üzerinden geçen elektrik akımının karşılaştığı zorlanmadır. Mekanik sistemlerdeki sürtünmeye benzer özellikler gösterir. Direncin birimi Ohm (Ω)'dur. Denklemlerde R harfi ile gösterilir.
Direnç, kondansatör gibi elektrik elemanlarının elektrik akımına karşı gösterdiği direnci ölçen ölçü aletine ohmmetre denir. Değeri bilinmeyen direnç, ohmmetre ölçü aletinin Rx ucuna bağlanır. Ohmmetrenin içinde pil bulunduğu için ölçme anında başka bir akım kaynağına gerek yoktur.
Gerilim; iki uç arasındaki potansiyel farkı temsil etmektedir. Akım; bir noktadan başka bir noktaya geçen yük miktarına verilen isimdir. Direnç ise elektrik akımına karşı gösterilen zorluğu tanımlamaktadır. Gerilim birimi Volt'tur.
Ohm kanununa göre akım, potansiyel farkın dirence oranı olarak açıklanmaktadır. Ohm Kanununa göre; Devrede bulunan akım şiddeti (I), gerilim (U), direnç (R) olarak ifade edilirse. Akım Şiddeti = Gerilim / Direnç olur. Yani; I = U/R şeklinde ifade edilir.
Öz direnç (Empedans), maddenin kimyasal özelliğinden dolayı direncinin artması ya da azalmasına neden olan her maddeye özgü ayırt edici bir özelliktir. Farklı maddelerin empedansları aynı olabilir ama öz dirençleri aynı olamaz. R= Lq/Q dur.
1R değerinde 1W gücünde sık kullanılan direnç çeşitlerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri