RABBENA VE RABBENAĞFİRLİ DUASI KUR'AN'I KERİMDE GEÇİYOR MU? Rabbena duasının hem ilk kısmı hem de ikinci kısmı Kur'an'ı Kerim'de ayet olarak geçmektedir. "Rabbena Atina" bölümü Bakara Suresi'nin 201. ayetinde geçmektedir.
Rabbena atina duası Bakara suresinin 201, Rabbenağfirli duası da İbrahim suresinin 41. ayetidir. Rabbena duaları, son oturuşta Eettehiyatu, Allahümme Salli, Allahümme Barik dualarından sonra okunurlar.
Rabbenağfirli, İbrahim Suresi'nin 41. ayet-i kerimesidir. Namazların son oturuşunda Rabbena duasının devamında okunur.
İbrahime ait olan ve İbrahim suresinin 41. ayetinde yer alır. Her iki dua da Kuran-ı Kerim'de ayet olarak geçer.
Burada genelde, Rabbena Âtina ayet-i kerimesini dua olarak okumak tercih edilmektedir. Bu bakımdan imamın, salli bariklerden sonra Rabbena Âtina okuması mekruh değil sünnettir. Nimet-i İslam kitabında, namazın sünnetlerinin 43. maddesinde, (Salevattan [salli bariklerden] sonra bir dua okumak sünnettir) buyuruluyor.
İlgili 39 soru bulundu
Okunması farz olmayan Rabbena duaları sünnettir. Okunmasa da namaz kabul olmuş olur.
Vakit namazlarının son oturuşlarında okunur. Rabbena duaları okumak zorunlu değildir ve sünnettir.
Salli Barik duaları olarak da bilinen Allahümme Salli ve Allahümme Barik duası okunuşu, namazın sonunda selam vermeden önce yapılır. Salli Barik duaları, Kur'an-ı Kerim'de geçmediği için ayet değildir.
Rabbenâ âtinâ fid'dünyâ haseneten ve fil'âhireti haseneten ve gınâ azâbennâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn. Rabbenafirliğ duası İbrahim suresinin 41. ayetidir.
Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir. Ezbere bildiğiniz bir sureyi abdestiniz olmadan boş vaktinizi değerlendirirken okuyabilirsiniz. İçerisinde Allah (c.c)'un ayetlerini bulunduran Kuran-ı Kerim okunduğu zaman evin içerisi manevi anlamda huzurla dolmaktadır.
Kur'an-ı Kerim'de yer almayan Ettehiyyatü duasının Miraç gecesi Hz. Muhammed'in (S.A.V.) Allah (C.C.) ile sohbetinin sonucunda ortaya çıktığına inanılıyor.
Müslümanlara farz olan günde beş vakit namazların vazgeçilmez duası "Ettehiyyatü duası"dır. Kılınan tüm namazların hem ilk oturuşunda hem de son oturuşlarında Ettehiyyatü okunur. Ettehiyatü ya da "Tahiyat Duası" olarak da bilinen bu dua Kuran'da geçmediği için ayet değildir.
Namazda 1. ve 3. oturuşlarda okunur. Bu yüzden namaz kılan kişiler ezberlemesi ve okunuşunu öğrenmesi gereken bir duadır. Ettehiyyatü Duası Kur'an-ı Kerim'de geçmediği için sure değil duadır.
Rabbena Kaç Ayet? Rabbena dualarının toplamda iki ayet olduğunu söylemek mümkündür. Rabbena atina duası Bakara Suresindeki bir ayetten alınmıştır, ancak ayetin tamamı değildir. Rabbenağfirli duası ise İbrahim Suresindeki bir ayetin birebir aynısıdır.
Cevabımız : Rabbena duası Bakara suresinin 201 ayetidir. Rabbenağfirli duası da İbrahim suresinin 41. ayetidir, olacaktır.
Hamidullah, 2/201. âyet. Onlardan kimi de: "Ey Rabbimiz! Bize dünyada da iyiliği ahirette de iyiliği ver ve bizi ateşin azabından koru" der. Onlardan öylesi de vardır ki: 'Rabbimiz, bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik (ver) ve bizi ateşin azabından koru' der.
Fatiha'dan sonra Fil suresi veya diğer zammı surelerden biri seçilerek okunur. Namazda secdeden sonra oturup beklediğimiz bölümde ise okunacak yine dualar bulunmaktadır. Otururken ilk olarak sırasıyla tahiyyat duası ardından salli barik duaları ve son olarak rabbena duaları okunur.
RABBENA ATİNA DUASI ANLAMI
"Allah'ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru."
* sırattan kolay ve hızlı geçilmesi, * Rasulullah'ın Havz-ı Kevseri'nden içilmesi ve Cennet'e girilmesi gibi her türlü ahiret saadetini içine alır. Ey Müslüman, sen de bu hayırlara erişmek istiyorsan, bu duayı sık sık okuyarak her türlü hayrı dileyebilirsin.
➩ Bu söylenen cümle yanlış bir ifadedir. Bunun nedeni ise Kur'an-ı Kerim'de sadece sûreler vardır ve Sühaneke duası bir sûre değil bir duadır. O yüzden Sübhaneke duası Kur'an-ı Kerim'de yer almaz.
Namazların son oturuşunda "Allahümme salli ve barik dualarının okunması hadisle sabittir. Ashab-ı kirâm, Hz. Peygamber (s.a.v)'e; "Biz sana nasıl selâm getireceğimizi biliyoruz, fakat nasıl salât getireceğiz; bunu bilmiyoruz." deyince, Allah elçisi bu duayı, öğretti." (bk.
Öncelikle bilinmesi gereken husus, Sübhaneke duasının Kur'an'da geçen bir sure ya da ayet olmadığıdır. Bu sebeple de Sübhanekeyi namazlarda okumak farz değil sünnettir.
İslam alemi için en mühim ibadetlerin başında namaz kılmak gelir. Hanefi meshebine göre namazda rukudan kalkarken söylenen '' Rabbena ve Lekel Hamd'' sünnettir. Bunu söyleyen kişiler sünneti yerine getirmiş olurken, söylemeyenler ise bu sevaptan mahrum kalmış olur.
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.
''de ki sübhanALLAHi ve'l-hamdulillahi ve lailahe illallahu ve'l-lahu ekber,vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.'' (ALLAH yücedir. ALLAH'a hamd olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri