Su,hardal tohumu (%20), şeker,tuz,sirke,zerdeçal,asitlik düzenleyici (sitrik asit),koruyucu (potasyum sorbat), kıvam arttırıcı (ksantan gam),aroma verici.
Hardal tohumlarının öğütülüp su, limon ve zeytinyağı ile birleştirilmesi sonucunda hardal sosu elde edilir.
Ürün, turpgiller ailesinden gelen bir bitki tohumundan elde edilen hardal tozunun, sos haline getirilmesi ile elde ediliyor. Özellikle et yemeklerinin vazgeçilmez soslarından hardal, kattığı keskin kokusu ve acımsı tadı ile kimi zaman tek başına kimi zaman da mayonez ve ketçap ile sıkça kullanılıyor.
Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, tohumları baharat olarak kullanılan, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır.
İlgili 39 soru bulundu
Hardal, zengin bir A vitamini kaynağıdır, Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına iyi gelir. Kas ağrıları, hardal tüketerek savaşabileceğiniz problemlerden bir başkasıdır. Hardalın faydaları arasında, kas spazmlarını rahatlatma ve romatizmaya iyi gelme de yer almaktadır.
Hardal bitkisi Brassicaceae ailesine aittir. Kuru tohumları gıda işlemede kullanılan ana kısmıdır. Yaygın olan türleri; sarı hardal (Sinapsis alba), kahverengi hardal (Brassica juncea) ve siyah hardal (Brassica nigra)dır. Hardaldan elde edilen un, gıda işlemede yaygın olarak kullanılmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Tıbbi açıdan bir sakıncası olmadığı sürece, hardal yağı kullanmakta bir sakınca yoktur.
Hardal acı ve keskin tadı ile bilinen lezzetli bir baharattır.
Bununla birlikte, yemeklere hardal eklemek gibi basit değişiklikler; yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırmaya ve göbek bölgesindeki yağların azalmasına yardımcı olabilir.
Tavşan, geyik, hamburger, taco, sandviç, sosis gibi et türleri ile de oldukça lezzetlidir. Hardalın et yemeklerinde kullanıldığı gibi sebze yemeklerinde de kullanılabilir. Patates, haşlanmış patates salatası, lahana, fasulye gibi yiyeceklerle beraber oldukça lezzetlidir.
Hardalın acılığı, üretiminde kullanılan tohuma bağlıdır. Ne kadar çok kahverengi hardal tohumu kullanılırsa, elde edilen hardal o kadar acı olur. Hardal bu bakımdan beş ana sınıfa ayrılır: hafif acı, orta acı, acı, çok acı ve tatlı. Kural bellidir: kullanılan kahverengi tohum arttıkça hardal da daha acı olacaktır.
Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır. Baharat denilince akla ilk gelen mutfaklardan Hint mutfağında yeri ayrı olan hardal sosu, Akdeniz bölgesinde yetişen turpgiller ailesine mensup olan otlu bir bitkidir. Düzenli olarak ancak az miktarda hardal tüketmek hazmı kolaylaştırmaktadır.
Hardal sosu genellikle et yemeklerinde sıklıkla tercih edilse de sebze yemeklerinizi de lezzetlendiren bir sos türüdür. Genellikle et ürünleri ile birlikte kullanılan bu sos, oldukça lezzetlidir ve beğenilerek tüketilir.
Hardal Soslu Makarna Tarifi Nasıl Yapılır? Makarnalar haşlanır süzülür soğumaya bırakılır. Bir kapta mayonez hardal ketçap rendelenmiş sarımsak nane ve tuz karıştırılır. İçine makarnalar da eklenip tekrar karıştırılır servis tabağına alınır.
Ketçap ve hardal
Açılmamış ketçap 6 ay, açılmamış hardal ise 1 yıl dayanabilir.
Oldukça acı ve keskin bir lezzete sahip olan hardal bitkisinin tohumlarının ezilmesi ile elde edilen hardal sirke, su ve tuz ile karıştırılarak lezzetlendirilir.
Hardala sıcak su ilave ederek acılığını azaltabilirsiniz. Tam tersine daha acı bir hardal elde etmek için de hazırladığınız hardala soğuk su ekleyebilirsiniz. Acılık ve keskin kokuyu azaltmak için sirke, koruk suyu gibi asidik malzemeler de kullanılabilirsiniz.
Hardalın Kökleri
Antik bir sos ya da baharat olarak adlandırılabilir. Çıkış yeri kesin olarak bilinmemekle birlikte kuzey yarıküredeki farklı taş devri yerleşimlerinde hardal tohumları bulundu. Hindistan'da M.Ö. 3000 yılı dolaylarında ekimi yapıldığı konusunda pek çok yemek tarihçisi hem fikir.
Calve Tatlı Ketçap aşırı işlenmiştir. Vegan,Vejetaryen,Helal diyet tercihleri için tüketime uygundur.
Hardal, acı konusunda biraz göz ardı edilen bir sos; ancak keskin bir hardalın verdiği hissi hafızlardan silmek bir o kadar zor. En acı ve yerli olanı ise Galata'daki Özyer Hardal'da üretiliyor.
Heinz Hardal Mild 445 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Ağız yoluyla çok fazla miktarda siyah hardal tohumu alımı boğazınızı tahriş edebilir. Özellikle uzun süre ciltte tutulduğunda cilt hasarına sebebiyet verebilir. Fazla tüketimi karaciğerinizi yorabilir. Uzun süre ciltte durduğunda cilt üzerinde tahriş ve kızarıklara sebep olabilir.
Böbrek taşı vb. sorunu olan kişiler aşırı hardal tüketmekten kaçınmalıdır. Hamilelik ve Emzirmede Hardal Tüketimi: Hamileyken siyah hardalın tıbbi miktarlarda tüketilmesi güvenli değildir. Siyah hardal menstruasyon başlatabilir ve düşüğe sebep olabilir. Emzirirken de siyah hardal tüketilmesi önerilmez.
Kan şekeri: Henüz yeterli çalışma olmasa da hardalın kan şekerini düşürücü etkisi umut verici! Yapılan çalışmalar hardal tohumlarının pankreasta ß hücrelerinden insülin salınımını uyararak kan şekerinin düşmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri