Allah'a nisbet edilen bir tâzim ifadesi. İzzet, şeref ve hükümranlık bakımından en yüce, en aşkın olma anlamına gelen Allah'ın sıfatlarından biri. Allah'ın yaratılmışlık özelliklerinden arınmış olduğuna inanıp bunu ifade etme anlamında kelâm terimi.
Yusuf ketebeli 1441 tarihli tuğra formunda "Maşallahû Teâlâ Kâne" yazı, 10x14 cm... Anlamı: "Allah´ın dilediği olur".
doğru yazılışı, allah teala'dır. allah u teala yazılıp ve okunduğunda *, allah ve teala olur ki murad edilen şeyin canına okur.
Allah'ın isimlerinden biri. Allah'ın isimleri için kullanılan bir tabir. Kâinatı yaratan ve idare eden en yüce varlık.
Türkçede Rab ifadesiyle görülen Arapça sözcük, 'Tanrı; kâinatta var olan her şeyi yaratan, koruyan, tek ve yüce varlık, Yaradan, Allah, İlah, Mevla, Halik, Hüda, Hu, Oğan' (Güncel Türkçe Sözlük, 'Rab' ve 'Tanrı' maddesi) anlamlarına gelmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Hadisin lafzı yukarıda geçtiği gibi "Allah'ın ilk yarattığı şey akıldır" şeklindedir.
Yüce Allah'ın sıfatlarından biri olup; bir topluluğu yönetmek, onların üstünde olmak, bir şeye sahip olmak anlamlarını taşır. Kur'ân-ı Kerim'de en çok tekrarlanan Allah'ın sıfatlarından biridir. Türevleri ile birlikte Kur'ân'da bu kelime (984) kere zikr edilmiştir.
Rabbâni Yahudiliğin en temel eserleri arasında yer alan Mişna ve Talmud'da görüşleri aktarılan din adamlarına verilen bir unvandır.
a) Özel İsim Olarak: Birçok yerde Rab kavramı, Allah'ın özel ismi olarak geçmektedir (26/Şuarâ, 77-80; 73/Müzemmil, 9; 6/En'âm, 164).
En'âm sûresindeki âyette (6/100) müşriklerin Allah'a çocuk, ortak, acz ve noksanlık isnat ettikleri belirtildikten sonra O'nun bunlardan uzak olduğunu bildirmek üzere zikredilen “sübhânehû ve teâlâ” terkibinin “maâzallah” (Allah'a sığınırım) anlamına geldiği kaydedilmektedir (Mâtürîdî, V, 162).
Hazret, saygı ifadesi olarak, Allah Teala, peygamberler ve alimler için kullanılır. Hazret-i Allah, Hak Teala Hazretleri, Hazret-i Âdem, İmam Azam Hazretleri, Hazret-i Mevlana gibi. Yüce Allah, Aziz Allah demek nasıl caiz ise, Hazret-i Allah demek de caizdir ve bir saygı ifadesidir.
Gücü Her Şeye Yeten: Kâdir.
Maşallah Lâ Kuvvete İlla Billah" (Maşallah, kuvvet yalnızca Allah'a aittirYazılı Doğaltaş Masaüstlük. Satıcı: BakSepete 9,4.
mertebelerin üstünde olan, muhabbet mertebesidir."
Arapça'da mâ edatı ile “dilemek, istemek” anlamındaki şey' (meşîet) kökünden türeyen şâe fiili ve lafza-i celâlden meydana gelen mâşallah (mâ şâa'llāh) “Allah dileyince her şey olur” mânasına gelir.
Tanrı'nın kutsallığından ötürü bir kez yazıldığında asla silinmemesi gereken adları YHVH, Adonai, El, Elohim, Şaddai, Tzevaot ve Ehyeh'tir.
Yazara göre, Müslümanlar ve Yahudiler, Hz. İbrahim'in bütün peygamberlerin atası olduğunu kabul ederler. Ancak Yahudilere göre Hz. Musa en büyük peygamberdir ve peygamberlik çağı Malaki (M.Ö.
Her dindar Musevi evden çıkarken ve girerken parmaklarıyla bu mezuzaya dokunur ve öper. Mezuzalar "sofer" adı verilen ve bu konuda eğitim almış hattatlar tarafından kaşer (helal) bir hayvanın derisi üzerine mürekkep ile kamış kalemle yazılır.
Yahudilik ve Hristiyanlıkta. İbrahimî dinlerin kutsal metinlerinde tanrı veya efendi anlamında kullanılır. Hristiyanlıkta İsa için "Rab İsa" şeklinde kullanılmaktadır. Türkçeye Arapçadan geçen sözcük tanrı anlamında kullanılır.
Öz: Kur'ân'ın ilk muhataplarının edebiyatında, sahip, ıslah/terbiye eden, efendi/hükümdar, tanrı vb. manaları taşıyan Rab kelimesi, aynı anlamlara paralel surette Kur'ân'da da kullanılmıştır.
Allāh (yardım·bilgi), Arapça telaffuz: [ɑɫˈɫɑː(h)]), İbrahimî dinlerde geçen tek Tanrı'yı ifade eden Arapça sözcüktür.
Müslümanlar, Âdem'in yaratılmış ilk insan ve ilk peygamber olduğuna inanırlar. Kur'an'da, Âdem'in çamurdan yaratıldığına, Allah'ın ona diğer varlıklara öğretmediği isim koymayı, manalarını bulmayı öğrettiğine inanılır.
Efendimiz (asm) mi'racda Cenab-ı Hakk'ı baş gözü ile mi yoksa ruh gözü ile mi gördü? Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (asm) mi'racta Cenab-ı Hakk'ı bizzat baş gözü ile görmüştür. Mü'minlere en büyük müjde: cemâl-i ilâhiyi seyretme bahtiyarlığına kavuşacaklar.
konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri