Beyaz Yumurta Mı, Kahverengi Yumurta Mı? Halk arasında kahverengi yumurtaların daha iyi olduğu yönünde bir inanış vardır. Ancak bu görüş tam olarak doğru değil. Tat ve beslenme değeri açısından kahverengi ve beyaz yumurtaların arasında fark yoktur ve sağlık açısından ikisi de eşit durumdadır.
Yani aslında yumurtaların son ana kadar rengi bile yoktur. Yumurta rengi farklı olsa da besin değeri, lezzeti ve pişme şekilleri bakımından iki renk yumurtanın da içi aynıdır. Her iki yumurtada da aynı miktarda protein, vitamin ve mineral bulunur.
Beyaz ve kahverengi yumurta arasında besleyicilik açısından fark yoktur. Besleyiciliği tamamen tavuk ve tavuğun besinleri ile ilgilidir. Renk farkı da kalıtımsal nedenlerden dolayıdır. Yumurtaların renginin farklı olması, tavukların yumurtalarını düşmanlardan korumak için kamufle etmesinden kaynaklanır.
Eğer tavuk ağırlıklı olarak tahıllarla besleniyorsa yumurtanın sarısı açık bir tonda olur. Mısır, ot ve böceklerle besleniyorsa yumurta sarısının rengi turuncuya çalar. Turuncuya çalan yumurta sarısı, vücudumuzun ihtiyacı olan kimyasalları maksimum ölçüde içerdiği için daha çok tercih edilir.
Yumurta sarısına rengini veren asıl maddeler ksantofil ve karotenoidlerdir. Yumurtlayan tavuklar bu maddeleri kendileri sentezleyemediği için dışarıdan yedikleriyle birlikte alırlar. Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Organik yumurta, sağlıklı tavukların sağlıklı yumurtasıdır. Hiçbir şekilde kimyasal yem kullanılmadan tavuklar beslenir ve bulunduğu alanlarda da kimyasal ve yapay olan unsurlar yoktur. Tamamen doğal şekilde tavuklar beslenir ve tavuklar strese girmeden yumurta bırakır.
Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Yumurtanın sarısı protein değerini göstermez. Sarı renk tavuğun beslenmesiyle ilgili ipucu verir. Ortada gördüğünüz açık sarı renkli yumurta sarısı bu tavuğun iyi beslenmediğini göstermektedir. Solda gördüğünüz turuncuya dönük yumurta sarısı en sağlıklı tavuktan gelmektedir.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.
Sivas'ta, Çetin Özdemir'in kahvaltı yapmak için haşladığı yumurtalardan birinin sarısının olmadığı görüldü. İlk kez böyle bir şeyle karşılaştığını ifade eden Özdemir'e, araştırma yapılması için başvurduğu yetkili kurumlardan, yeni yumurtlamaya başlayan tavuklarda bu durumun nadir olarak görülebileceği bilgisi verildi.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
YUMURTANIN BEYAZI 10. AYDAN ÖNCE BEBEKLERE VERİLMEMELİDİR
İçeriğinde bulunan yüksek protein sebebiyle de en alerjik besinler grubunda yer alır. Yumurta sarısında, beyaz kısmına göre daha az protein bulunur.
Beyaz yumurtalardan nazaran daha pahalıya satılmalarının nedeni yine tavuklar. Kırmızı-kahverengi tavuklar beyaz tavuklardan daha yaygın olduğu için çiftçiler onları beslerken daha fazla harcama yapmak durumundalar. Bu da yumurta markete ulaştığı anda bize fiyat etiketi olarak dönüyor.
'YUMURTALARIN ÜZERİNDE MUTLAKA SERİ NUMARASI BULUNMALI'
Üzerinde seri numarası olmayan yumurtalar piyasaya çıkacak özellikleri olmadıkları için üzerine seri numarası da vurulmaz.
“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Işın Sayın, “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
Yumurtaların açık sarı ya da koyu sarı renkte olması ise tavuğun beslenme şekliyle ilgilidir. Köy tavuklarının yumurtaları daha koyu sarı renkte olur. Sonuç olarak şunu söylemek mümkündür: çift sarılı yumurta üretimi yapmak amaçlı yetiştirilen bir tavuk cinsi yoktur.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor. Ayrıca yumurtanın taze mi yoksa bayat mı olduğunu anlamanın basit bir yolu var.
Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur. Asla çok koyu sarı veya turuncu tonlarda olmaz. Köy yumurtaları haşlamada daha çabuk pişer. Besin değeri şehir yumurtalarına göre kat kat fazladır.
Proteinlerce zenginliğini bildiğimiz yumurtaların içinde bir de sülfür bulunur. Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
Basit bir hesapla bir yumurtanın ortalama 220 mg kadar kolesterol içerdiğini kabul edersek; tek bir yumurta sarısı yemekle toplam kolesterolün 4-6 mg, LDL kolesterolün ise 3-5 mg kadar artacağını söyleyebiliriz. Kısacası yumurta yiyen herkesin kanında hem kolesterol hem de LDL kolesterol yükselmektedir.
Her gün yumurta yenir mi? Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Bu nedenle kalp hastalığı hikayesi olan ailelerde bireyler yumurta tüketimini haftada bir veya iki ile sınırlandırılmalıdır. Yapılan doğru analizler diyabetlilerin günde birden fazla yumurta tüketmelerinin kalp hastalığına yakalanma risklerini iki kat artırdığını ortaya koymaktadır.
Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Canan Karatay, yeni kitabında anne adayları ve hamilelere sesleniyor: Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin.
Yıkanmadan kırılan yumurta, halk arasında tifo olarak bilinen salmonella bakterisine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesine, akut bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen bu bakteri, özellikle çiğ ve az pişmiş yumurtadan bulaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri