HPV enfeksiyonu cinsel temas ile bulaşan hiv belirtileri gibi belirtilerin yanı sıra rahim kanseri belirtileri gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Rahim ağzı kanseri hoş olmayan bir kokuya sahip, kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı üretebilir.
HPV ile enfekte olmuş kişiyle oral yolla cinsel temasta bulunan kişilerde ağız, dil ve boğazda siğil oluşumu görülebilir. Genital bölgelerde siğil ile birlikte vajinal akıntı, kaşınma, yanma hissi ve kanama genellikle beraber görülen belirtiler arasındadır.
Anormal akıntı sarı veya yeşil olabilir, yoğun kıvamda veya kötü kokulu (akıntı) olabilir. Maya veya bakteriyel bir enfeksiyon genellikle anormal akıntıya neden olur. Olağandışı görünen veya kötü kokan herhangi bir akıntı fark ettiğiniz zaman teşhis ve tedavi için doktorunuza görünmelisiniz.
Özellikle kadınlarda, başka HPV tipleri de aynı anda vücutta bulanabilir ve bu nedenle Pap Smear gibi testlerin yapılması gerekir. Genital siğiller deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halindedir. Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde görünebilir.
Bunun dışında kaşıntı, kızarıklık, döküntü, ciltten kabarık lezyonlar, lenf bezelerinde şişme, idrar yolu enfeksiyonu ve diğer şikayetler de bulunabilir.
İlgili 38 soru bulundu
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
HPV enfeksiyonu cinsel temas ile bulaşan hiv belirtileri gibi belirtilerin yanı sıra rahim kanseri belirtileri gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Rahim ağzı kanseri hoş olmayan bir kokuya sahip, kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı üretebilir.
HPV enfeksiyonu genellikle herhangi bir belirti vermez. HPV'nin siğil yapan tipleri genellikle genital siğil şeklinde belirti vermektedir. Diğer tipleri ise sadece Pap- smear testinde hücresel değişiklikler ve HPV testi ile saptanır. HPV, kadınlarda virüsün yerleştiği bölgelere göre farklılık gösterir.
HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir. Daha sonra tekrar çıkma ihtimalleri vardır.
Kısa süreli koku değişiklikleri sıklıkla fizyolojik olarak normaldir ve kendiliğinden düzelir. Bakteri ya da mantar kaynaklı enfeksiyon durumlarında ise medikal tedavi gerekebilir. Tipik bir enfeksiyon belirtisi olan balık kokusu ve bunu takiben beyaz-gri akıntı genellikle bakteriyel vajinitten kaynaklanır.
Bakteriyel vajinit içinde "Gardnerella Vaginalis" enfeksiyonuna oldukça sık rastlanır. Bu bakterinin vajina içinde çoğalması sonucu enfeksiyon görülür. Belirti olarak sulu, kötü kokulu, beyaz renkli vajinal akıntı görülmektedir. Normal vajinal florada daha çok laktobasiller bulunur.
Bir banyo suyuna yarım fincan beyaz sirke ve tuz ekleyin ve birkaç dakika için vajina bölgenizi bu bölgede tutun. Bu süreçte, vajina pH seviyesi normale geri dönecek ve kokularınız yok olacaktır. Daha iyi sonuç için, soğuk su yerine ılık su kullanın. Olumlu sonuçlar almak için bu şekilde haftada birkaç kez uygulayın.
En yaygın belirtisi genital bölgede veya anüs çevresinde oluşan siğillerdir. Bununla birlikte, çoğu HPV enfeksiyonu sessizdir ve kişi hiçbir belirti veya semptom yaşamaz. HPV'nin bazı tipleri kansere neden olabilir. Kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanserine ve erkeklerde penis, anüs ve boğaz kanserine yol açabilir.
Bakteriyel vaginosis (Gardnerella vaginiti, non-spesifik vajinit): Kötü kokulu, bol miktarda gri-beyaz köpüklü hafif sarımsı vajinal akıntı ile karakterizedir. Vajinal akıntıda tipik olarak balık kokusu bulunmaktadır. Ayrıca ilişkide ağrı görülür.
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
Genellikle cinsel yolla bulaşan HPV, genital bölgede kaşınma ve ağrı yapar.
Virüs rahim ağzı kanseri hariç başka kanser türlerine de yol açabilmektedir. HPV Belirtileri Nelerdir? Virüsün kuluçka süresi HPV'nin tipine göre değişmektedir. Virüs genellikle kişiye bulaştıktan 2 ay ile 6 yıl sonra kendini gösterir.
Hpv'nin en tipik belirtisi toplu iğne başı büyüklüğünde oluşan siğillerdir. Genital bölgede oluşan bu siğiller virüsün vücuda bulaştıktan 2-6 ay sonra meydana çıkmaktadır.
Smear testi adet dönemi dışında her zaman yapılabilir. Bunun bir istisnası vajinal yoğun akıntı ve enfeksiyon varlığı da kimi zaman smear sonuçlarını etkileyebilir. Böyle bir durumda vajinal enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin yapılması uygun olur.
HPV (Genital siğil yapan virüs)
Cinsel organlarda siğil yapan virüstür (HPV- İnsan papilloma virüs). Özellikle oral sex ile kadından erkeğe bulaşma riski daha fazladır.
Erkeklerin taşıyıcı olduğu, cinsel temas ile bulaşan ve kadınlarda rahim ağzı kanseriyle ölümcül sonuçları olan Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) yakalanan her kadının, eşi tarafından aldatılmadığı belirtildi.
Genital bölgede siğilleri olanlar tedavi oluncaya kadar seks yapmamalı!
Enfeksiyon ile karşılaştıktan 2 yıl içinde HPV enfeksiyonu güçlü bağışıklık sistemi olan kadınlarda yok edilir. kadında ise enfeksiyon kalıcı hale gelir.
HPV, vücudun bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve zamanla virüsü ortadan kaldırması ile vücuttan atılır. AHCC bileşeninin HPV'yi vücuttan atmaya yardımcı olduğu söylense de bu bilgilerin doğruluğu kanıtlanmamıştır. HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri