Radar tespit cihazı cezası da denilebilecek bu trafik cezası, hız sınırının %10 ve üzerinde aşılması durumlarında alınır. Hız sınırı ise yolun türüne ve bölgesine göre değişkenlik gösterir. Radar dolayısıyla ceza yememek için yol kenarındaki tabelalara dikkat etmek ve hız sınırının altında kalmak gerekmektedir.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
Hız sınırını ihlal eden sürücülere 51/2-a cezası, bir diğer adı ile radar cezasının uygulanır ve bu cezanın bedeli 951 TL'dir. Trafik cezasını tebliğ tarihi itibari ile 15 gün içerisinde ödeyen sürücülere %25 erken ödeme indirimi uygulanmaktadır.
Radar cihazlarının yerleştirildiği bölgelerde cihazlar hız ölçümü yapar ve hız sınırı ihlali yapan araçları belirleyerek sürücülere cezai işlem uygulanır. Bu noktada ise aşılan hız sınırına göre ceza kesilmektedir. Aynı zamanda para cezasına ek olarak ehliyete ceza puanı olarak yansımaktadır.
SMS olarak radar cezasını sorgulama işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi hattı üzerinden yapılıyor. TPC PLAKANO TESCİLTARIHI TCKKNO (VKNO) yazarak 1189'a gönderilen mesajlara, kısa süre içinde yine SMS olarak dönüş sağlanıyor.
İlgili 37 soru bulundu
Radar cezası 3 ila 7 gün arasında e-Devlet'ten görülebiliyor. Radar cezası sorgulama işleminizi yapabilmek için e-Devlet'te bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı konularında sürücülerin, trafik işaret levhaları ile bilgilendirilmesi zorunludur. Radar denetimi yapıldığına dair uyarı işareti konulmadan ceza kesilemez.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Radar cezasına ait fotoğraf, video gibi delil olmadığı hallerde itiraz hakkı var. Ayrıca plaka üzerinden yazılan cezalar tebliğ edilirken sadece ceza tutanağı tebliğ ediliyorsa delil eksikliği sebebi ile itiraz edebilirsiniz. Yasal hız sınırını 1-2 puan geçmişseniz cezanızı iptal edebilirsiniz.
YÜZDE 30 AŞANA 488 TL CEZA
Radar ve lazer tabanlı hız ölçüm sistemleri, 2-3 km/saat hata payı içerdiğinden cezası düzenlenen sürücünün gerçekteki hızı ile radar ölçümü sonucunda ortaya çıkan hızı eşit olmayabilir. Bu hata payları ölçüm yapılan yer, ölçüm yapılan cihaz, çevresel faktörler gibi nedenlerle oluşmaktadır.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Hız Sınırı Ne Kadar Aşılabilir? Belirlenen maksimum hızın %10'una kadar tolerans gösterilebiliyor.
Gece ve gündüz yapılan "gezici radar" uygulamasında hız sınırını aşan sürücüler telsizle polis kontrol noktasına bildiriliyor ve durdurulan sürücüye ceza kesiliyor.
Trafik cezası tebligatı ne zaman gelir? Ceza kesinleştikten sonra 10 iş günü içerisinde tebligat gelmektedir.
Bu matematik üzerine 90 km hız sınırı yüzde %10 geçilerek en fazla 99 km/s'ye kadar aşılabilir. Eğer hız 100 km/s olur ise ceza uygulanılabilir duruma geçilir.
Araç sahipleri PttAVM.com, HGS Kurumsal, HGS Web ve Mobil Uygulamaları üzerinden PTT ayrıcalığı ile Trafik Cezalarını da zahmetsizce sorgulayabilecekler. Plaka No ve TCKN/VKN bilgilerinizi girerek Trafik Ceza tutarlarınızı kolayca sorgulayabilir ve ödemenizi güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Misal radar genelde arabanin onunde oldugu icin hep yonu karsidan gelene goredir. Bazen de yandan durur. Ama onu sizin gidis yonune bakan bir radar ise ancak siz gectikten sonra hizi tespit eder.
Hız sınırlarını % 10'dan % 30'a kadar aşmak: 951 TL. Hız sınırlarını % 30'dan % 50'ye (elli dahil) kadar aşmak: 1.979 TL. Hız sınırlarını % 50'den fazla aşmak: 4.064 TL.
Trafikte bolca gördüğümüz EDS Kameralarından tahmin ettiğiniz gibi yakında yavaşlamanız sizi kurtarmıyor. EDS Trafik Radarları, 800 metre hatta yol düzse 1000 metre mesafeye kadar hız ölçümü yapabiliyor. Bildiğimiz trafik radarlarıysa 3000 metreye kadar arabanın hızını ölçüyor.
Sabit radarlarda sürücülerimizi uyarmak için radardan önce yaklaşık 3 kilometre öncesine yaklaşık 10 santimetre uzunluğunda 15 santimetre genişliğinde 'radar kontrol' yazılı bir levha koyuyorduk.
Evet, yukarıda açıkladığımız gibi radar gece ve gündüz fark etmeksizin sürekli çalışır. Radara yakalanmamak için gece yola çıkmak, artık işe yaramamaktadır çünkü emniyet birimlerimiz, 7/24 kamu görevi yaptığı için, radar uyarısı olan her yolda geceleri radar uygulaması yapma hakkına sahiptir.
RADAR CEZASI NE ZAMAN GELİR? Hız kullanımını aşan veya kırmızı ışık ihlaline uymayan araç sürücülerine ceza yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri