Radikalizm veya köktencilik; köktenci yöntemlerle değerler sistemi ve devrimsel yollar çerçevesinde toplumsal değişim ve toplumsal yapılara odaklanan siyasi ilkeleri savunur.
Radikal; aşağıdakilerden birini kastediyor olabilir: Radikalizm yanlılarına radikal denir. Radikal (gazete) - Türkiye'de bir gazete. Radikal (kimya), eşleşmemiş elektronu olan bir atom, molekül veya iyon.
Radikalleşme, bir bireyin veya bir grubun, siyasi, sosyal veya dini bir statükonun karşısında giderek radikal görüşleri benimsemesi sürecidir.
Radikal eğitim yaklaşımı, konusunu, okulun “politik, toplumsal ve ekonomik” gücünden almıştır. Bu dönemlerde, kitlesel okul eğitiminin amacı, “vatandaşı ve işçiyi modern sanayi devleti için yetiştirmekti.
Öğretmen konuşur, öğrenciler uslu uslu dinler. Öğretmen seçer ve uygular, öğrenciler uyar. Öğretmen müfredatı seçer, öğrenciler buna uyar. Öğretmen bilginin otoritesidir ve bu otoriteyi öğrencilerinin özgürlüğünün karşıtı olarak öne sürer.
İlgili 42 soru bulundu
Öz olarak Türkiye eğitim sisteminin yapılanmasında 1982 Anayasasında eğitim ile ilgili ele alınan maddelere, Milli Eğitim Temel Kanunda Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına, Türk Milli Eğitiminin Temel İlkelerine çoğunlukla yansıyan genel felsefe akımının Pragmatizm felsefesi olduğu görülmüştür.
Keywords: Radical Education, Critical Pedagogy, Paulo Freire, Ivan Illich. Radikal eğitim yaklaşımının iki düşünürü olan Paulo Freire ve Ivan Illich eğitim ekseninde ele aldıkları problemler önemli bir yere sahiptir. Bu problemler her zaman tartışılmıştır.
Kimyada radikaller (çoğu zaman serbest radikal olarak değinilir) eşleşmemiş elektronu olan atom, molekül veya iyonlardır. Bu eşleşmemiş elektronlar genelde son derece reaktiftir.
Eleştirel eğitim felsefesi, Modern Felsefe dâhilindeki eleştirel geleneğe ait yaklaşımlardan felsefi alt yapısını oluşturmakla birlikte, yaygın olarak Eleştirel pedagoji diye de anılır. Temeldeki yaklaşımı, eğitim yoluyla, insani özgürleşimin ve de daha adil ve demokratik bir dünyanın gerçekleştirilmesidir.
Radikal yapılandırmacılığa göre, bilgi bireyin zihninde bizzat kendisi tarafından oluşturulur. Bu yaklaşıma göre, her birey edindiği bilgileri kendi deneyim ve düşünceleri doğrultusunda yapılandırır, bu nedenle radikal yapılandırmacılıkta biliş ve birey önemlidir.
Radikal insan ifadesi günümüzde iki anlama karşılık gelmektedir. Bunlardan ilki, "yaşama biçimlerini, yaşama ilişkilerini eleştirip kökten değiştirme eğiliminde olan kimse" diğeri ise "siyasi, dini ya da toplumsal herhangi bir meseleyi aşırılık derecesinde savunan kişi" şeklindedir.
Sosyal bilimlerde radikal terimi, sosyal değişimi veya toplumsal yapıları kökten dönüştüren hareketleri veya teorileri ifade eder. Bu, toplumsal eşitlik, adalet, özgürlük veya insan hakları gibi idealleri savunan ve bunların gerçekleşmesi için radikal çözümler öneren hareketleri içerebilir.
Radikal kelimesinden türetilmiş olan radikalizm ise belli başlı meselelerin reformlarla değil köklü çözümlerle değiştirilmesi anlamına gelir. Radikal Karar Ne Demek? Alışılmamış ve daha önce hiç denenmemiş kararlara radikal karar denir.
Fransa'da Temmuz Monarşisi'ne karşı çıkan, Üçüncü ve Dördüncü Cumhuriyetlerde ağırlıklı rol oynayan, Devrim'den miras alınan temel ilkelerin uygulanmasını savunan Cumhuriyetçilerin öncülüğünde doğan bir siyasi hareket. Daha özel olarak radikal Cumhuriyetçi ve radikal sosyalist partilerin doktrinlerine atıfta bulunur.
Radikal yenilik, devrim niteliğinde gelişme ve değişim gösterme, maliyetleri azaltma sistemi olarak tanımlanmaktadır. Radikal yenilikler genel olarak yeni bir çalışma ortamına yönelindiği ve ani değişimler gösterilmesi gerektiği durumlarda söz konusu olmaktadır.
Sigara ve alkol kullanımı, hava kirliliği, tarım ilaçları, katkı maddeleri , ultraviole ışınlar, radyasyon ve sağlıksız beslenme gibi pek çok etken vücudumuzda serbest radikal oluşumunu artırır.
Eleştirel teorinin açık amacı adaletsizliği kaldırarak insanın özgürleşmesini geliştirmektir/ilerletmektir. Böylece teori hem normatiftir hem de politiktir. Eleştirel teori insanlara kendi tarihlerini kendilerinin yapabilme imkânını sunmaktadır. Bunun bir ileri aşaması ise insan özgürleşmesine doğru adım atmaktır.
Okul, kapitalizm ve egemen olduğu modern çağdaki bilim, bilgi, kültür, politika gibi alanlara getirdiği eleştiriler nedeniyle eleştirel teori adıyla da anılmaktadır.
Eleştirel rasyonalizm Karl Popper tarafından geliştirilmiş bir epistemolojik felsefedir.
Son yörüngesinde bir ya da daha fazla eşlenmemiş elektron bulunduran atom veya moleküller serbest radikaller olarak adlandırılmaktadır. Serbest radikaller eşlenmemiş elektron bulundurduklarından dolayı kararsız yapıdadır ve diğer maddelerle reaksiyona girerek kararlı duruma geçme eğilimindedirler.
Genellikle dini, siyasi ve toplumsal konuların vurgulanmasında radikal kelimesinden istifade edildiği görülmektedir. Radikal kelimesinin kökünden gelen radikalizm ise toplumsal değişim ve toplumsal normların değiştirilmesi anlamlarına gelmektedir.
Proteinlerin temel yapı birimleri amino asitlerdir. Bir amino asidin yapısında amino grubu (NH2), karboksil grubu (-COOH) ve radikal grup (R) vardır. Radikal değişken grup demektir. Radikal grubun farklı olması amino asitlerin çeşitliliğini sağlar.
Eğitim felsefesi, eğitimin amacını açıklığa kavuşturmaya, bu amaca ulaşmak için neyin, niçin, nasıl ve kiminle yapılacağını mantıksal olarak gerekçelendirmeye, açıklamaya ve bir sistem kurmaya çalışan bir alandır.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
Bowlby, A. Bandura, L. Vygotsky, D. Winnicott gibi psikologlar, çocukluk konusunda çok önemli teorik ve pratik çalışmalar ortaya koymuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri