Yüksekliği de radye temel kalınlığından 5-6 cm yüksek olur. Bu 5-6 cm fazlalık izolasyon koruma betonu için gereklidir.
Genellikle minimum 30 cm olarak uygulanır. Radye temel kalınlığı bina kat sayısı, zemin özellikleri vb. durumlara göre değişkenlik gösterir. Kabaca kat sayısı x 10 olarak ön görülebilir. Yani 6 katlı bir binada yaklaşık 60 cm. yüksekliğinde imal edilir.
Radye döşeme kalınlığının 30 cm.den az olmaması uygundur. Temel kirişlerinin yüksekliği radye döşemesine nazaran oldukça fazla olacağından radye döşemeleri dört tarafından rijit kirişlerle sınırlıdır.
Ancak kat sayısını hesaplarken, tüm betonarme döşemeleri saymak gerekir. Örneğin; bodrum + zemin + 7 kat + çatı katı olan bir proje toplamda 10 katlıdır ve ortalama 100 cm kalınlığında radye temeli olmalıdır.
5 katlı bir binada radye temel kalınlığı 50 santim ile 60 santim arasında, 6 katlı bir binada 60 santim ile 72 santim arasında, 7 katlı bir binada 70 ile 84 santim arasında, 8 katlı bir binada ise 80 santim ile 96 santim arasında olmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
Tanınmış Üye. don derinliğin 50 cm ise temel alt kotun 50 cm toprağa gömülü olması geekir. Don derinliğindeki mantık temel altındaki toprağın donup çözüldüğünde hacminde oluşacak değişikliklerden kaynaklı temelde oturmalara sebep olabilir.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Adı verilen radye döşemesinin kalınlığını en az 30 cm. veriniz.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
Radye jeneral temel, deprem anında üzerinde bulunan yapı ile beraber hareket etmeye başlar. Bu sayede binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indirir. Tercih edilme nedeni ise deprem anında binaları temelden itibaren korumaktır. Bu sayede binalar sarsılmaktan ve görülebilecek olan hasarlardan korunur.
Radye jeneral temel olarak da bilinen yöntem sayesinde, binanın sebep olacağı ağırlık ve yük zemine düzgün ve eşit şekilde yayılıyor. Binanın yükünü eşit şekilde taşıması amaçlanan radye temel için önce kazı işlemi yapılır ve sonrasında üzerine grobeton dökülür.
Kazıklı radye temel sistemi, yüzeysel temel sistemi olan radye (plak) temel ile derin temel sistemi olan kazık temel sisteminin birleştirilmesi ile oluşmaktadır. Kazıklı radye temel sisteminin klasik yöntemlerle hesaplanmasında yapı yükünün tamamının kazıklar tarafından taşındığı kabul edilir.
RADYE TEMELLER
temel; Kirişler, radye temelin üzerine oturtulur.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Üst katlar alt katlara göre çok daha fazla sallanır. Daha çok dikkatli olmak gerekir. Masaya yakınsanız altına girin. Başınızı çanta, minder, kitap, klasör gibi şeylerle koruyun.
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Temel derinliğinin belirlenmesi projelemede önemlidir. Temel tabanı ile zemin yüzeyi arasındaki düşey uzaklığa temel derinliği adı verilir. Temel derinliğinin belirlenmesinde; zemin çeşidi, tabakalaşma durumu ve yeraltı su seviyesi ile iklim bölgesi ve toprak don derinliği dikkate alınmalıdır.
Yani radye temel, binadan gelen yüklerin zemine yüzeysel bir biçimde yayılmasını sağlıyor. Radye temel, genelde zeminin emniyetli taşıma gücünün düşük olduğu durumlarda “münferit sömeller ile yapılan temel, yüzey alan hesaplarının binanın mimari alanının yarısından fazlasını işgal ettiği zaman” düşünülürler.
Perde duvarlar döşeme ve kirişler ile birlikte çalışarak taşıyıcı sisteme dahil olurlar. Bu temel türüne perde duvarlı rijit radye temel adı verilir. Rijit radye temelin yapılması sonucu bodrum kat yüksekliğinden daha az yükseklik oluşuyorsa ilgili hacim, taşıyıcı sisteme uygun şekilde hücrelere bölünür ve doldurulur.
Radye temel depremde oldukça güvenilir bir temeldir. Temel zeminin büyük ve kendi içerisinde farklılık gösterdiği alanlarda bu farkı ortadan kaldırır. Bir deprem anında binayla birlikte hareket edeceği için binanın en az hasarı almasını sağlar.
Yapıya perde eklenmesi ve mevcut temelin tekil temel olması durumu söz konusu olduğunda mevcut temeli sürekli veya radye temele dönüştürebilir.
Depreme dayanıklı raylı sistem binalar, 10 şiddetinde depremlere dayanıklı olma özelliği göstermektedir. Bu sistem, binaların deprem sırasında yerkabuğundan bağımsız olarak ray üzerinde hareket edebilmesini sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri