Sülük tedavisinin yan etkileri: Sülük tedavisi kontrolsüz uygulandığında kan kaybına ve kansızlığa neden olabilir.
Ayrıca çok nadiren baş dönmesi, bölgesel lenf bezlerinde şişmeler, hafif ateş, titreme, tansiyon düşmesi ve kan pıhtılaşma gecikmesi gibi kısa ve geçici yan etkiler görülebilir. Tedavi sonrası sülük ısırma bölgesinde birkaç gün devam eden geçici kaşıntı oldukça sık görülür ve alerjik reaksiyon olarak değerlendirilir.
Sülük Tedavisinin Yan Etkisi Veya Zararı Var Mıdır? Sülük tedavisinin ciddi bir yan etkisi yoktur. Bazı durumlarda cilt bölgesinde alerjik reaksiyona bağlı kızarıklık olabilir, kendiliğinden geçmektedir. Sülük tedavisinin uygulandığı bölgede sızıntı şeklinde kanama görülmektedir.
Başlıca terapötik faydaları ısırma sırasında emdikleri kanda değil, kanı emerken vücuda salgıladıkları biyoaktif maddelerde gizlidir. Bu maddeler kan damarlarında oluşan pıhtıları ortadan kaldırarak kan akışını teşvik eder. Aynı zamanda ağrı ve iltihabı hafifletir.
Sülük kendini yara dokusunun içine gömebilir. Sülük vurulmasına bağlı alerjik tepkiler basit kaşıntıdan ileri derecede alerjik tepkilere kadar değişiklik gösterebilir ve ölümcül olabilir. Isırık yerinden uzaktaki dokularda, dudak ve göz çevresinde ileri derecede şişlikler olabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Geleneksel bir tedavi yöntemi olarak görülürken modern tıp içerisinde de kullanılan sülük tedavisinin faydaları merak edilmekte. Bu faydalar arasında; Kan sulandırıcı özelliği bulunur.
Ayrıca sülüklerin salgıladığı enzimlerin anti-enflamatuar ve analjezik etkileri bulunur, yani iltihaplanmayı azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Sülük tedavisinin etkisi genellikle tedaviyi takiben birkaç saat içinde başlar. İlk seansın ardından bazı kişilerde hemen rahatlama hissi ortaya çıkabilir.
Varisli damarı büzemez, fonksiyon görmesini sağlayamaz.
Aksine bacakta iltihaplanmaya ve selülit dediğimiz bacağın dokularının iltihabına neden olur. Yani tedavi olmaya gidip daha sıkıntılı dönebilirsiniz.
Uygulama sonrasında 24 saat pansumanlar açılmamalıdır. Denize girilmemelidir ve 24 saat duş yapılmamalıdır. Tedaviden sonra ise tahıllı gıdalar, mercimek, aşırı tatlı veya aşırı ekşi tür gıdalar tercih edilememeli protein ağırlıklı beslenme ilk 24 saat tercih edilmelidir.
Sülük'e kanı dengeli emdirmek veya yukarda' değindiğimiz gibi, odun külü veya tuz kullanarak kusturmak ve temizlemek gerekir. Çok emdirilip kusturulmazsa' çatlayıp ölür. İyi kan emmesi için de sülük iyice aç bırakılır.
Sülük yapıştığı yerden kendiliğinden bırakmazsa, sülüğün ağzının bulunduğu bölgeye hafifçe zerdeçal toz veya alkol uygulamasıyla bıraktırılabilir, ancak dikkat edilmesi gereken bir husus, sülüğün bıraktırılırken kusturulmamasıdır.
Peki; “sülük tedavisi zayıflatır mı?” Bu sorunun cevabı; evet sülük zayıflamaya yardımcı olur. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan hirüdoterapi zayıflamak içinde uygulanır. Zayıflamak için tedavi seansları doktor tarafından hastaya özel belirlenir.
Ödemleri çözer. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır. Kan üretimi ile görevli organları uyarır.
Sülük tedavisi genellikle 5-7 gün aralıklarla hastalığın tedaviye cevabına bakılarak yapılır. Eklem ağrıları gibi rahatsızlıklarda 2-3 seans etkili olurken varis hastalarında 10-15 seans tedavi yapılabilmektedir.
Yaraların geç iyileşmesi durumlarında da sülük kullanılmaması gerekir. Özellikle Hemofili, Lösemi, Multıpl Myeloma, Lenfoma, İleri Seviye Anemi ve Hipotansiyon, AIDS (HIV enfeksiyonu ), Karaciğer Kanseri, Kemoterapi alanlar, Kalp pili olanlar, Adet dönemleri, Gebelik, Diyaliz hastalarında yapılmamalıdır.
Sülük tedavisi, sülüğün salgıladığı enzim sayesinde bir çok hastalıkta etkin şekilde kullanılması dışında, sağlığın korunması açısından her sağlıklı kişide de uygulanabilmektedir. Sülük tedavisin etkileri; Kanı sulandırarak kan akışını hızlandırır. Kanda pıhtılaşma, damar tıkanıklığı gibi sorunlarda etkilidir.
Hacamat yaptırma öncesi ve sonrasında hayvansal gıda, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilmez. Nedeni vücutta proteinin sindirilme aşamalarının uzun olması ve vücudun enerjisini azaltmasıdır.
Sülükler, tutturuldukları bölgeden ortalama 45 dk kadar süre kan emer ve kendiliğinden bırakarak düşer. İşi biten sülükler, pet şişeye koyularak tıbbi atık ünitesine atılmaktadır. Uygulama esnasında, steril eldiven kullanılması ve kan teması olması durumunda eldiven değişimine dikkat edilmesi önemlidir.
Sülük Damar Tıkanıklığına İyi Gelir Mi? Sülükler, damar tıkanıklığına doğrudan bir tedavi sağlamazlar. Ancak, sülük tedavisi bazı durumlarda damar tıkanıklığına yardımcı olabilir. Sülüklerin salgıladığı enzimler, kan dolaşımını düzenleyerek kanın pıhtılaşmasını önleyebilir ve damarların esnekliğini artırabilir.
Tek bir sülük yaklaşık bir çay kaşığı kadar kan çeker. Bir sülük uygulaması yaklaşık 5-40 dakika kadar sürmektedir. Sülük bir kez yerleştirildikten sonra, tamamen şişene kadar yerinde kalmaya devam edecektir. Genellikle 30-60 dakika içinde kendiliğinden düşer.
Dünyanın birçok ülkesinde bayanlar tarafından cilt bakımı maksadıyla kullanılan sülük, kan dolaşımını artırarak deri üzerindeki kırışıklıkları azaltır ve cilde gençleştirici etki yapar.
Migrende öncelikli olarak ağrı atağını tedavi edecek ilaçlar ve tedavi yöntemleri, bir de ağrı ataklarının gelişmesini engelleyecek ilaçlar ve tedaviler mevcut. Bu bilimsel tedavi ve yöntemlerin haricinde hacamat, sülük tedavisi, yoga benzeri alternatif tedavilerin migrenin önlenmesinde kesinlikle yeri yoktur.
Yapılan bu tedavi sırasında bacak toplardamarlarında biriken kirli kanın dışarıya akıtılması için kullanılan bu canlılar hastaların geçici olarak rahatlamasına neden olmuştur. Bu geçici rahatlama nedeniyle pek çok varis hastası sülüklerin varisler için iyi olduğu sonucuna varmıştır.
Cinsel sorunlara bağlı kişiler hacamat yaptırmak istediklerinde genellikle kupa tedavisi kuyruk sokumu bölgesi üzerinde uygulanmaktadır. Kuyruk sokumuna uygulanan hacamat tedavileri ayrıca adet düzensizliği, idrar yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği düşünülmektedir.
Araştırma meta-analiz sonucu olarak: sülük tedavisinin kireçlenmeye ( osteoarthritis ) bağlı diz ağrılarını geçirmede anlık ve kısa süreli etkisi için güçlü kanıtlar bulunduğunu ve uzun süre ağrı önleme konusunda da orta düzeyde kanıtlar bulunduğu söylenmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri