Radyo dediğimiz cihazın anteni, havada ışık hızıyla hareket eden elektromanyetik dalgaları tespit ederek, onları ses hızında yayılan mekanik dalgalar olan ses dalgalarına çevirir. Dolayısıyla radyo isimli cihaz, iki farklı dalga tipi arasındaki bir dönüştürücü olarak da düşünülebilir.
Radyo dalgaları, metal iletken olan anten üzerinde ileri geri akan elektronlar'dan oluşan, zamanla değişen kıvıl akımlar tarafından yapay üretilir. Radyo vericisi, antene salınımlı kıvıl akım uygular ve anten kıvıl akımı radyo dalgaları olarak yayar.
Radyo, elektromanyetik radyo dalgalarındaki ses modülasyonunu önce elektronik ortama sonra da sese çeviren elektronik alet.
Radyo ne demek sorusu farklı şekillerde yanıtlanabilir. Radyo uzaklara yayın yapabilmek demektir. İster haber, ister duyuru ister müzik olsun antenler yardımıyla bunun dağılımını yaparlar. Zaman içerisinde ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla hem radyolar hem de yayın yapanlar mobil cihazlara yönelmiştir.
FM sistemi sesi kaynağından direkt olarak kulağa aktaran kablosuz bir sistemdir. Bir adet FM mikrofonundan ve bir ya da iki FM alıcısından oluşmaktadır. FM mikrofonu bir radyo vericisine bağlı olan ya da bu vericinin içinde olan bir mikrofondur.
İlgili 19 soru bulundu
İyonlaştırıcı olmayan tüm radyasyon çeşitleri elektromanyetik radyasyondur. İletişimde kullanılan radyo dalgaları, mikrodalgalar ve görünür ışık iyonlaştırıcı olmayan(elektromanyetik) radyasyona örnektir.
Ölçümü Bir olayın frekansını ölçmek için o olayın belirli bir zaman aralığında kendini kaç kere tekrar ettiği sayılır, sonra bu sayı zaman aralığına bölünerek frekans elde edilir. SI birim sisteminde frekans, hertz (Hz) ile gösterilir. Bir Hertz, bir olayın saniyede bir tekrarlandığı anlamına gelir.
Radyo frekans tüm vücutta özellikle kollar, göğüsler ve iç bacaklar gibi bölgelerde oluşan sarkmanın toparlayan ve lifting etkisi yaratan bir uygulamadır. Radyo frekans uygulamalarında hücrelerde yer alan su molekülleri harekete geçilir. Su düzeyi yüksek olan yağ hücrelerine ulaşarak, yağ dokusunu eritebilmektedir.
Elektro manyetik dalgalar enine oluşan dalga türleridir. Elektromanyetik sınıflandırmasında en küçük frekansa sahip olan dalgalardır. Bu da gösterir ki radyo dalgaları en büyük dalga boyuna sahiptir.
En önemli isimlerden biri Reginald Fessenden, sesin iletimi ile ilgili ilk deneylerini Amerikan Meteroloji Bürosu için çalışırken gerçekleştirdi. Amaç hava raporlarının aktarılabilmesiydi.
Radyo; 1895 yılında İtalyan mucit Guglielmo Marconi tarafından icat edilmiştir. Bir gemiden sahile gönderilen 3 adet S harfiyle beraber, yeryüzünde ilk kez radyo dalgaları yayılmıştır. 1896 yılında patenti de alınan radyo insanlık tarihinin en önemli buluşlarından biri olarak kabul edilmektedir.
Radyonun icadı ilk defa telgraf üzerinden bulunmuştur. Özellikle uzun mesafe Radyo sinyalleri üzerinden bunu ilk defa ortaya çıkaran kişi İtalyan mucit Marconi'dir. 1895 yılında laboratuvarında bir alıcıya bağlı şekilde zilin çalmasına imkan vererek radyonun önünü açtı.
Yüksek frekanslı dalgaya radyo frekans denilir. Bu dalga RF kısaltmasıyla gösterilir. (RF yardımıyla taşınan bilgi de ses ise AF, görüntü ise VF kısaltmasıyla gösterilir.) olabilir. Genellikle, antenden yayınlanan RF dalga olarak, kablodaki RF ise sinyal olarak nitelendirilir.
Oto radyo çalışması, klasik radyolar gibi alıcılar ile çalışır. Radyo üzerindeki alıcılar, frekans kanallarını algılar ve bir kanalda sabit kalır. Radyo istasyonunun ve radyo anteni ne kadar güçlüyse sesi net olarak duyabilirsiniz. Radyolara gelen sesler kodlanır ve frekans dalgası olarak gönderir.
Radyo dalgarının genliği(ing. amplitude) veya frekansı kullanılarak iletilmek istenen ses dalgası, üretilen bir radyo dalgasına kodlanır. Radyolarda bulunan bir demodülatör ise bu kodu çözer ve gelen radyo dalgasının kodunu kullanarak o koda uygun bir ses dalgası üretir.
FM radyo, frekans modülasyonu (FM) teknolojisi kullanan bir radyodur. 1933'te Amerikalı mühendis Edwin Armstrong tarafından icat edilmiştir ve dünya çapında yüksek kalitede ses sağlamak için kullanılmaktadır.
Radyofrekans radyo dalgalarını kullanarak yoğunlaştırılmış yüksek bir ısıyı lokal anesteziyle röntgen altında hastanın vücudunun kısıtlı bir bölgesindeki ( bel, boyun, sırt ve eklemleri) gibi dokunun tedavisini yapmak için kullanılan son derece güvenli cerrahi dışı bir cihaz ve etkin bir tedavi yöntemidir.
Radyofrekans, kontrollü bir şekilde uygulanan elektromanyetik radyo dalgalarının cilt ve cilt altı dokularını ısıtması esasına dayanmaktadır. Amaç cilde herhangi bir hasar vermeyecek şekilde doku içinde ısı yaratıp, tamir süreçlerinin devreye girmesini sağlamaktır.
1895 yılında Popov Rusyanın St. Petersburg şehrinde halka açık olarak icadı radyoyu çalıştırdı. Popov, Doğu Avrupa'da radyoyu icat eden kişi olarak tanındı. Ancak buna karşın Batıda Nikola Tesla veya tarihsel olarak Guglielmo Marconi radyonun mucidi olarak kabul edilmektedir.
Gramofon (eski Yunanca fone, ses ve grammein, "yazmak") veya fonograf kelimelerinden kaynaklanıyor. Bu makine ile ses ve müzik kayıtı veya dinleme olanakları bulunmaktadır. İlk patenti, 8 Kasım 1887 tarihinde Alman bilim insanı Emile Berliner tarafından alındı.
Frekans, akımın bir saniyede yön değiştirme hızıdır. Uluslararası bir ölçü birimi olan hertz (Hz) cinsinden ölçülür; 1 hertz saniyede 1 döngüye eşittir. Hertz (Hz) = Bir hertz saniyede bir döngüye eşittir.
Dalganın periyodu, sadece kaynağa bağlıdır. Frekans (f): Dalga kaynağının bir saniyede ürettiği dalga sayısı olup birimi s–1 (Hz)‟dir. Dalganın frekansı, periyot gibi, yalnızca kaynağa bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri