Ülkemizde Kuzey Ege'de bolca yakalanan sardalyanın en lezzetli mevsimi temmuz-ekim aylarıdır. Bu sürede çeşitli ızgaraları, kağıt kebabı, buğulaması ve pilakisi yapılabilir. Kasım-haziran arasında ise ancak pilaki ve buğulaması yapılabilirse de bir önceki döneminki kadar lezzetli olmaz.
Kendine özgü rengi ve görünümü ile dikkat çeken sardalya balığı, lezzetli balık yemeklerinin başrol oyuncusu olmak için idealdir. Ülkemizdeki en popüler balık türlerinden biri olan hamsi ile benzerlik taşımasıyla ön plana çıkar.
Temmuz ayı içinde sardalya ve trança balığı oldukça revaçta. Bu balıkları tüketebileceğiniz gibi en taze şekilde akya balığını da tercih edebilirsiniz.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Sardalyanın aroması, özellikle konserve çeşitleri olmak üzere hamsiden daha az yoğundur. Bu balıkları taze yiyebilirsiniz, ancak genellikle konserve edilirler ve bu da besin bileşimlerini değiştirir.
İlgili 43 soru bulundu
İçerdiği yüksek B12 vitamini kalbi koruyarak, genç kalmasını sağlar ve kolesterolün yükselmesini önler. KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR: Sardalya kalsiyum, fosfor, D vitamini ihtiva etmesi sayesinde; kemik sağlığı için gerekli üç ana bileşenle güçlü iskelet sistemi için önemli bir besindir.
ÖNEMLİ BİLGİ: Sardalya diğer pullu balıklar gibi pulları kazınarak temizlenir. Sardalya etleri yumuşak pulları hemen dağılan ve kılçıkları ince bir balık olduğu için yavaş yavaş pullarının kazıma işlemini yapmak gerekiyor.
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır. Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Peygamberimiz sahabenin Kızıldeniz'den getirdiği kurutulmuş amber balığı etini de yemişti. Ayrıca onun “irt" adı verilen, belli bir süre sirkede bekletilerek pişirilen ve yolculuk için hazırlanan et yemeğini yediği de rivayet edilmektedir.
Sardalya en yaygın olarak mangalda yapılan bir balık türüdür. Mangalda sade ya da asma yaprağına sarılı bir şekilde pişirilir. Bunun haricinde tavası, ızgarası, buğulaması, pilakisi ve kağıt kebabı da oldukça lezzetlidir. Bir diğer yaygın tüketim şeklide tuzlanarak, tuzlu balık şeklinde yenilmesidir.
Kızartma Yöntemi:
En çok tercih edilen yöntemlerden biri de kızartma yöntemidir. Ancak sardalyayı pişirmek için, mutlaka yapışmaz yüzeyli tava kullanılmalıdır. Ayrıca kılçıksız sardalya alarak, işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Sardalya kızartma için, öncelikle mısır ununa sevdiğiniz baharatları ekleyerek karıştırın.
Balık kış mevsiminde en çok tükettiğimiz besindir. Sardalya da özellikle kılçığından kolaylıkla ayıklayabildiğimiz nefis bir balık türüdür. İşte evde kolaylıkla yapabileceğiniz enfes sardalya tarifi...
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
Sardalya, hamsi gibi küçük balıklar kılçıklarıyla birlikte yenildiğinde süt ürünlerinden alınan kadar kalsiyum almaya yardımcı oluyor ve kemik gelişimine fayda sağlıyor.
çok lezzetlidir, insanın yedikçe yiyesi gelir. ancak çok tüketildiğinde alerjik bünyelerde hemen etkisini gösterir. kokusundan nefret ettiğim balık.
Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda cıva içerirler ve bu balıkları çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre cıva riski taşıyabilmektedir.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
Vücut hemen dökülebilen pullarla kaplıdır. Solungaç kapakçıklarının kiremitvari dalgalı gümüşlü olması ve vücudunun yanlarında sıra halinde siyah noktaların bulunması karakteristik özelliğidir. 10–25 cm arasında boyları değişmektedir. Sağlık için önemli bir yağ asidi olan Omega-3 açısından çok zengindir.
Sardalya balığı genellikle ılık ve tropikal iklime kıyısı olan deniz ve okyanuslarda bulunmaktadır. Ülkemize de kıyısı olan Akdeniz'de, sıklıkla Ege denizi'nde, nadiren de olsa Karadeniz'de görülmektedir. Akdeniz kıyılarında yer alan Filistin ve İsrail'de sardalya ekonomik bir öneme sahiptir.
Balık hiç temizlenmeden kendi iç yağı ve suyuyla pişiriliyor. O nedenle de bölgemizde sardalya bu şekilde anılır ve tüketilir.
Eylül ayı başlarına kadar lezzetini koruyan sardalya taze olarak rahatlıkla yaz boyu tüketilebilir. Temmuz ayında barbunya ve tekir lezzetini korumaya devam ederken pavurya, böcek, ıstakoz bolca çıkar. Ağustos: Ağustos ayında çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir.
Ateş balığı olarak da bilinen sardalyanın küçüğüne papalina adı verilir. Göçebe bir balık olan sardalya balığının Ege'de sürü halinde sabit bölgelerde yaşayanları vardır. Sardalyalar, balıkçılar tarafından sinarit, mercan, çipura, trança ve orfoz gibi taş balıkları yakalamak için yem olarak da kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri