Radyoterapide kullanılan yüksek enerjili ışınların vücuda girişi, aynı tomografi ya da MR çektirirken olduğu gibi, kesinlikle hissedilmez. Bazı hastalar tedavi esnasında acı çekeceklerinden endişe ederler ama böyle bir şey söz konusu değildir.
Ağrısız ve yan etkilerin minimal olduğu bir tedavi yöntemidir.
Tomografide kullanılan düşük enerjili X-ışınlarının vücudumuza giriş çıkışı hasta tarafından algılanamaz. Işın tedavisinde kullanılan daha yüksek enerjili ışınlar da yine benzer şekilde algılanamaz. Işın tedavi cihazlarında tedavi gören hastalar o sırada pek bir şey hissetmez.
Bunun yanı sıra kramp tarzı karın ağrısı, bulantı-kusma, yemek kokularından aşırı rahatsızlık hissi, karında şişkinlik, hazımsızlık, iştahsızlık görülebilir. Kalça bölgesine uygulanan tedavilerde ise barsaklara ait yan etkilerin yanı sıra idrar torbasının etkilenmesine bağlı gelişen yan etkiler rahatsızlık verir.
Çoğunlukla 3 ila 9 hafta boyunca haftada 5 kür olarak uygulanan radyoterapi, bazen günde bir defadan fazla da yapılabilir. Hastaya günlük olarak küçük dozlarda verilen radyoterapinin her seansı yaklaşık 15 dakika kadar sürer.
İlgili 29 soru bulundu
Radyoterapi Sürecinde Banyo Yapılabilir mi? Radyoterapi sürecinde banyo yapılması eski yıllarda yasaklanan bir konu olsa da günümüzde hemen her merkezde hastanın banyo yapmasına izin verilmektedir. Cildin temiz olması, cilt reaksiyonu riskini de azaltacaktır.
Radyasyon tedavisi bittikten sonra, tedavi gören bölgeye 30 veya daha yüksek SPF (güneşten korunma faktörü) dereceli güneş kremi sürün. · Tedavi sırasında kilonuzu korumanız istenecektir. İstahınızda azalma hissedebilirsiniz. Özellik proteinden zengin beslenmeniz, yan etkilerinde hızla iyileşmesi açısından önemlidir.
Bu anlamda, Işın Tedavisi (Radyoterapi), 1 ila 10 hafta gibi bir süre boyunca, haftada beş gün olacak şekilde uygulanır. Seanslar o hastaya özel olarak oluşturulan tedavi planına bağlı olarak 10-30 dakika arasında sürebilir.
Radyoterapi saçlı bölgeye yani kafatasına verilmediği sürece saç dökülmesine yol açmaz. Ama saçlı deri tedavi alanı içinde kalıyorsa saç dökülmesi riski vardır. Radyoterapi lokal bir tedavi yöntemidir ve tedavi edici etkisi de, yan etkisi de sadece tedavinin uygulandığı bölge ile bağlantılıdır.
Asitli, baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı, sıcak yiyecekler yerine daha ılık ve soğuk gıdalar tüketilmelidir. Karın bölgesine uygulanan radyoterapi de ise yan etki olarak daha çok ishal, bulantı ve kusma olmaktadır. Bulantınız olduğunda yağlı ve kızartılmış besinleri tüketmekten kaçının.
Radyoterapi teknikerleri günlük 8 saat haftada 40 saat çalışmaktadır Cumartesi ve Pazar günleri 2 gün haftalık izinleri vardır. Çalışma saatleri içerisinde 1 saat yemek molası kullanma hakkına da sahiplerdir. 14 gün yıllık 30 gün Radyasyon izni olmak üzere toplam 45 gün izinleri vardır.
Radyoterapi (ışın tedavisi) toplumdaki yaygın inanışın aksine sadece hastalığın son aşamalarında, hastanın şikayetlerini gidermek amacıyla kullanılmaz. Radyoterapi, akla gelebilecek hemen tüm organ tümörlerinin en erken evrelerinden en son aşamalarına kadar yeri olan, etkili bir tedavi yöntemidir.
Hastalığın seyri ve radyoterapi tedavisi sebebiyle yapılan günlük gidiş-gelişler ve radyasyonun sağlıklı hücreler üzerindeki etkisi sebebiyle de yorgun hissedebilirsiniz. Bitkinlik ve yorgunluk hali tedavinin sona ermesinden sonra yavaş yavaş yok olacaktır.
Işın tedavisi süresince, ağızda yara oluşumu, iştah sorunu, kilo kaybı ve yemek yutulduğunda boğazda rahatsızlık olması gibi yan etkiler görülebilir. Işın tedavisinde ishal sorunu da oluşabilir. Genellikle karın ve pelvik bölgeye yapılan radyasyon tedavisinde görülen bir yan etkidir.
Radyoterapinin etkisi birkaç gün veya hafta sürebilir.
Radyoterapi (RT), kemik metastazlarının tedavisinde sıklıkla kullanılan etkin bir yöntemdir. Amaç; ağrının giderilmesi, analjezik ihtiyacının azaltılması, patolojik kırık oluşumu ve spinal kord kompresyonunun önlenmesi ile birlikte hayat kalitesinin arttırılmasıdır.
Prostat kanseri tedavisinde kullanılan radyoterapi bağırsak ve üriner fonksiyon bozuklukları yanında erektil fonksiyon bozukluğuna yol açabilmektedir. [20-22] Radyoterapi (RT) tedavisi gören hastalar cerrahi işlem uygulanan hastalar kadar olmasa da cinsel fonksiyonlarında azalma yaşamak- tadırlar.
Radyoterapi olarak da adlandırılan radyasyon tedavisi, yüksek enerjili X-ışınları, elektron demetleri ve radyoaktif izotoplar yoluyla kanser hücrelerini öldürmek ve tümörleri ortadan kaldırmak için kullanılır.
Işın tedavisinin ameliyat sonrası ilk 16 hafta içinde uygulamasının daha etkili olduğu bildiriliyor. Bazen kemoterapi ile ışın tedavisi birlikte uygulanabiliyor. Bu hastayı biraz sarsıyor. Böyle durumlarda ışın tedavisinin kemoterapi bittikten 2 hafta sonra başlaması daha uygun görülüyor.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Eğer radyoterapi yanığı yine oluşacak olursa, o bölgeye 25 ml tamanu sabit yağı ve yine 25 ml calendula sabit yağı içerisine 10 damla niaouli uçucu yağı ilave edilir ve sürülür. Radyoterapiden sonra görülen ağız mukozası iltihaplarında ise aloe vera jel içeren ağız çalkalama suları da kullanılmaktadır.
Bulantıyı azaltmak için sıvı ve yumuşak bir diyet uygulayın. Elma suyu, meyve suları, çay, kola, limonata gibi sıvılar ile püre, şerbet, kraker, tost ve peynir gibi yiyecekler genellikle iyi tolere edilir.
Proteinden zengin yiyeceklerle beslenmek önemli olduğu için balık, tavuk, et mutlaka tüketilmelidir. Tahıllı yiyeceklerin yanı sıra içerdiği yüksek protein nedeniyle yumurta beyazı, haşlama yoluyla bol miktarda tüketilebilir. Günde 2 litre sıvı (su ya da asitsiz içecekler) tüketilmelidir.
Biyopsi [biyopsi] ve kemoterapi şeklinde bir ön tedavi uygulandıktan sonra gecikmeli bir ameliyat yapılabilir. Tümör ilk ameliyatla tamamen alınamamışsa veya kemoterapi ve veya radyoterapi uygulamasından sonra geri kalan tömür artığının alınması gerekiyorsa, ikinci bir ameliyat uygulanabilir.
Kemoterapiden sonraki 6 ay hem saçlar hem de saçlı deri hassas olduğu için saç boyama ve ısılı işlemler önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri