Rahatlık (rahat) batmak: Rahat, iyi bir yerdeyken o yeri olmayacak nedenlerden ötürü terk eden insanlar için sitem biçiminde söylenir. Rahat yüzü görmemek: Huzur, bolluk, hiç rahatlık görmemek; sürekli sıkıntı, darlık içinde bulunmak.
Yüzü görmemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kimi şeylere hiç sahip olamamak, onlardan uzak bulunmak.”Çocuklar günlerdir et yüzü görmediler.”
Göz gözü görmemek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyim: Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları. eş. Tabir. Deyimlerin Özü: – Genellikle gerçek anlamından sıyrılarak başka bir anlama bürünürler: “Dilinde tüy bitmek”, “El ağzı ile kuş tutmak” gibi…
İlgili 16 soru bulundu
Bir kavramı, olayı ya da durumu daha etkileyici bir şekilde anlatmak adına minimum iki kelimenin bir araya gelmesi ile beraber oluşan ve çoğu kez gerçek manadan uzaklaşarak, kendine has anlam kazanan sözcük gruplarına deyim denmektedir.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Dut Yemiş Bülbüle Dönmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Dut yemiş bülbüle dönmek deyiminin TDK anlamı ise; suskunluk halinin olması, konuşmamak, sevinç ve neşe halinin yitirilmesi olarak ifade edilmektedir.
Göz hapsine almak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır. Gözü arkada kalan kişiler merak eder ve tedirginlik yaşarlar. Gözü arkada kalmak bir deyimdir.
Deyim. [1] Birini uzun süre istekle ve hasretle beklemek. Gelmesi umutla beklenen kişi için söylenir.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Yüzü gülmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Yüzünü ekşitmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Rahatsız olduğunu, hoşnut olmadığını, öfke duyduğunu yüz ifadesiyle belli etmek. “Haydi kalk, yüzünü ekşitme öyle, çok kalmayacağız onlarda.”
İçinde herhangi bir yargı taşımayan, belli başlı durumları belirtmek için kullanılan kalıplaşmış sözlere deyim denir.
Deyimler gerçek anlamları ifade etmek için kullanılabilir ancak genel olarak mecaz anlamda kullanılır. Deyimlerin ders verme gibi bir gayesi bulunmaz. Durumları ya da kavramları açıklamak için kullanılır. Cümle ya da iki kelimeden oluşan sözcük grupları ile deyimler oluşturulabilir.
Damlaya Damlaya Göl Olur; Şu an biriktirilen ufak bir kazancın, yarın daha büyük kazanca dönüşeceğini anlatan bir atasözüdür.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri