Katolik inancı ve İncil, alkol ve şarabın hayatı güzelleştiren bir Tanrı armağanı olduğunu kabul eder ancak aşırıya kaçmamak şartıyla. Sarhoşluğa götüren alkol tüketimi günah olarak kabul edilir.
Hıristiyanlıkta marjinal bir grup olan Hormonlar ve Kuveykırlar dışında, içki içme alışkanlığı oldukça yaygındır. Bu dinde içki içilmemesi konusunda kesin bir yasaklama olmasa da, kural olarak sarhoş olacak kadar içmemek gerektiği kabul edilir.
İçkinin haramlığı meselesine gelince, Tevrat'ta şarap (içki) haram değildir, şarap İncillerde de yasak değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde şara- bın haram olmadığı bilinir, hatta şarapta çok zararın yanı sıra, faydanın da olduğunu açıkça ifade eden ayet vardır. (Bakara, 2/219.)
Yahudilikte alkollü içeceklerin genel tüketimine izin verilir, lakin sarhoş olmak önerilmez. Özellikle şarap ithal bir madde olarak görülür ve dini törenlere dahil edilir.
Alkol uyuşturucu ve sigara yasaktır. Her Sih kendilerince kutsal olan 5 objeyi taşımakla yükümlüdür. Buna Kakkas denir. Keş (saç uzatılması) Kanga (tarak) Kara (çelik bilezik) Kirpan (hançer) ve Kaça (kısa don) Bunlara uymayanlar toplumdan dışlanmazlar.
İlgili 33 soru bulundu
Katolik inancı ve İncil, alkol ve şarabın hayatı güzelleştiren bir Tanrı armağanı olduğunu kabul eder ancak aşırıya kaçmamak şartıyla. Sarhoşluğa götüren alkol tüketimi günah olarak kabul edilir.
Sih, Sanskiritçe "öğrenci" anlamına geliyor ve bütün Sihler, "Üstad Guru Nanak'ın öğrencisi" olduklarına inanıyor. Tek tanrıya inanan Sihler, inançları gereği makas ve jilet kullanmıyor.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
Maide-90:Ey iman edenler! Şarap, kumar, putlar ve fal okları şeytanın pis işlerindendir. Bunlardan sakınıp uzak durun ki kurtuluşa eresiniz (Şener vd.2008, s.122). İnanç zümresi, yukarıdaki ayetleri de referans göstererek ehli için bunun bir içki değil Cennet içeceği olduğunu vurgulamaktadır.
Ekmek İsa'nın bedenini, şarap ise İsa'nın kanını sembolize eder. Katolik Kilisesi teolojisi ve litürjisinde, ekmeğin İsa'nın bedenine ve şarabın İsa'nın kanına hakiki anlamda dönüştüğüne inanılır.
Hristiyanlıkta zina cinsel ahlaksızlık olarak nitelendirilir ve günahtır. Kutsal Kitap evlilik öncesi her türlü ilişkiyi sıkı biçimde yasaklar.
“Kur'an'a göre sarhoş olmak haram ama buna ceza getirmiyor”
Kur'an'da insanın insana karşı işlediği suçlara hukuksal olarak ceza var. Ama içki içmek gibi Allah ile kul arasındaki konularda dünyevi ve hukuksal bir ceza getirmiyor.
Maide Suresi'nin 90. ayeti geldi:
“Ey iman edenler! (aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” Kur'an bu ayetiyle içkiyi kesin olarak tamamen yasakladı.
İslam, Mısır'da çoğunluk inancı olsa da ve Müslümanlar alkolden kaçınma eğiliminde olsa da, ülkede alkollü içecekler mevcuttur.
İsmaili mezhebi alkol ve her türlü sarhoş edici maddenin haram olduğunu kabul etmektedir.
Taberî (ö. 310/923) ayete dair zikredilen görüşlere geçmeden önce ayeti tefsir etmekte ve tefsirine sebeb-i nüzûl rivayetini zikrederek başlamaktadır. Mâide sûresinin 90. ayeti ile içki haram kılınmıştır.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
Ahd-i Cedîd'deki bazı referanslardan, Hz. Îsâ'nın (Matta, 11/18, 19; 26/27-29; Luka, 22/17; Yuhanna, 2/3-10) ve ilk hıristiyanların (Korintoslular'a Birinci Mektup, 11/21) yahudi geleneklerinin izin verdiği ölçüde şarap içtikleri anlaşılmaktadır.
İbn Abdülber en-Nemerî'ye göre Nuaymân sâlih bir kimse olup içki içen ve bu yüzden dört defa cezalandırılan kişi onun oğludur (el-İstîʿâb, III, 578). Nuaymân'ın Resûl-i Ekrem'in vefatından bir yıl önce yaptığı bir başka şaka Resûlullah'ı ve sahâbîleri çok güldürmüştür.
Hanefiliğin kurucu önderlerinden İmam-ı Azam ve talebeleri ham üzümden elde edilen şarap haricinde diğer sarhoşluk verici maddelerin sarhoşluk vermeyecek miktarının kullanımını helal kabul etmişlerdir.
Hinduizm mistik bir din olarak geçiyor, kitabı yok, peygamberi yok, Brahman olarak bilinen yüce bir yaratıcı güce inanıyorlar. Her şey Brahman'dan geliyor ve ona dönüyor.
Sihizm her yerde, her zaman var olan ve sonsuz özelliklere sahip tek bir Tanrı'ya inanç üzerine kuruludur, bunu savunur. Bu özellik Guru Granth Sahib'de çeşitli kereler tekrarlanmıştır. Sihler Tanrı'ya herhangi bir cinsiyet atfetmezler ve Tanrı'nın insan formu alabileceğine de inanmazlar.
Kuzey Hindistan'da 15. yüzyılda ortaya çıkan Sih dini de türbanı kutsal sayar (Singh 2012). Bu inancı benimseyen Sihler tanrının yaratma eylemine saygı duyduklarından dolayı saçlarını kesmek yerine onları türbanla örter.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri