Vajinal muayene bazen elle yapılabilir. Çünkü vajina dokusunda ve rahim ağzında bazı doku farklılaşmaları elle hissedilebilir.
Rahim Ağzı Kanseri Elle Hissedilir Mi? Elle muayene sırasında, doktor iki parmağını vajina içerisine, diğer elini de karnın alt kısmına yerleştirir. Bu şekilde organlar ve ele gelen herhangi bir kitle olup olmadığı hissedilebilir.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
Gebeliğin ikinci yarısının başında rahim tam göbek deliği hizasına gelir ve elle hissedilir.
İçerdiği salgı bezleri ile kendi içinin ve vulvanın yağlanmasını sağlar. Rahim ağzı (serviks) vagina sonunda bulunur. Rahimin vajenle birleştiği bölümdür. Ortasında bir delik bulunan yarım küre şeklindedir.
İlgili 25 soru bulundu
Rahim ağzı, rahmin vajina içinde yer alan kısmı olup jinekolojik muayene esnasında spekulum uygulaması ile gözle görülebilen kısmıdır.
Rahim ağzı rahimin en alt kısmında olup vajinaya açılan bölgedir. Bu bölge bütün kadınlarda değişiklik gösterir ama genelde vajina girişinden ortama 7-8 cm derininde yer alır. Şekli ise ortasında küçük bir delik bulunan bir donut gibidir.
Genellikle 24. gebelik haftasından önce rahim ağzı ağrısız bir şekilde açılır. Bu durum gebeliğin kaybına (düşük ya da çok erken doğumla) yol açar. Erken doğum ile rahim ağzı yetmezliği aynı şey değildir. Erken doğum ya da prematüre doğum, düzenli rahim kasılmaları ile yani ağrılı olarak gerçekleşir.
Vajinada batma hissi, gebeliğin ilk haftasından itibaren başlar ve genellikle hormonal değişimlerden dolayı meydana gelir. Hamilelik hormonlarından biri olan progesteron, rahmi hamileliğe hazırlarken embriyonun rahme tutunmasında önemli rol oynar.
Pelvik muayenede elle yapılan muayene: Doktor bir elinin işaret ve orta parmağını vajinaya yerleştirir, diğer elini de karın alt kısmına bastırır. Bu incelemede ilk önce iki el arasında kalan rahimin büyüklüğü, kıvamı, varolan rahime ait kitleler ve rahimin duruş şekli (öne dönük, ters) not edilir.
Dölyatağı, bağırsakların alt tarafında, göden bağırsağı ile idrar torbasının arasında, dölyolunun üstünde bulunur. Önden arkaya doğru yassı, 6–7 cm uzunluğunda, kabaca bir armut biçimindedir. Orta kısmının biraz altında "kıstak" denen bir boğumlanmayla iki kısma ayrılır.
Rahim ağzı olarak bilinen servikste bulunan, anne karnındaki bebeği dışarıdan gelen enfeksiyonlara karşı koruyan mukus yapısının vajinal yoldan vücut dışına atılmasıdır. Gebeliğin erken döneminden itibaren oluşan sümüksü yapı, rahim ağzında birikmiş vücut salgılarından oluşur.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Genital bölgede Human Papilloma Virüs'ünün sebep olduğu enfeksiyon sonucu oluşan, ciltte kabarık, büyüklü küçüklü, üzeri pütürlü, karnabahara benzer nitelikte bazen birden çok sayıda olmak üzere gözlemlenen lezyonlardır.
Kanamaların yanı sıra genital bölgede görülen kitleler, pelvik bölgede ağrı, iştahsızlık ve kilo kaybı ve karın bölgesinde şişlikler diğer belirtiler arasında gösterilmektedir. Erken teşhis konulabilen rahim kanseri büyük oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Rahim içi polipler, rahim iç tabakasının (endometrium) kalınlaşması ve büyümesi sonucu rahimin içinde oluşan “et parçası” olarak tanımlanabilir. Polipler rahim içinde değişik boyutlarda ve sayılarda ve değişik yerlerde gelişebilirler. Polip gelişiminde östrojen hormonunun etkisi olduğu düşünülmektedir.
En sık neden vajinal enfeksiyonlardır. Vajinit, vajinal iltihaplanma veya normal vajinal floradaki değişikliklerin neden olduğu vajina bozukluklarının genel adıdır. Şikayetler vajinal akıntı, vajinal yanma, batma hissi, koku, kaşıntı gibi rahatsızlıkları içerir.
Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Doğumun 1.
İlk doğumda latent süre daha uzun olur. Aktif dönem artık rahim kasılmalarının arttığı ve düzenli olduğu dönemdir. Anne adayı öncelikli olarak ağrı olarak hissetmediği kasılmaları ağrı olarak hissetmeye başlar. Bu süreçte rahim ağzında açılma ve yumuşama olur.
Aslında hamilelik sürecinde vajinada hissedilen bu tür ağrılar genelde doğal kabul edilmektedir. Hormonal değişimler, rahim kaslarının gerilmesi ve kısalması, büyüyen bebeğin rahme baskı yapması, kilo alımı gibi nedenlerden vajinal ağrılar yaşanabilir.
Rahmin hamilelik sırasında bir balon gibi şiştiğini düşünebiliriz. Gebelikten önce rahim bir portakal büyüklüğünde olup ve kalça kemik içinde yer almaktadır. İlk üç ayda rahim büyüklüğü yaklaşık 12 haftalık hamile kadında rahim iri bir portakal büyüklüğüne ulaşır ve kalça kemiği dışına çıkmaya başlar.
Erken doğumun başlamasının belirtileri, zamanında bir doğumla aynıdır. Düzenli kasılmalar, rahim ağzında yumuşama ve açılmaya yol açar. 37. haftadan önce aşağıdaki belirtilerden birini yaşarsanız hemen doktorunuzu aramalısınız; Vajinal akıntınızın sulu, kanlı ya da sümüksü hale dönmesi.
Nihayetinde, doğum sırasında incelen rahim ağzı da doğumdan sonra hızla kapanır ve tamamen eski halini alması 6 ncı haftaya kadar sürebilir. Ancak, rahim ağzı hiçbir zaman eski haline dönmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri