Ameliyattan sonra ağrı, kabızlık, pelvik taban kaslarında zayıflık, seksüel disfonksiyon gibi sorunlar görülebilmektedir. Ayrıca 35 yaş altında bu operasyonu geçiren kadınlarda yumurtaları korunsa bile hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıklarında risk artışı yükselebilmektedir.
Rahim alma operasyonundan sonra en sık karşılaşılan sıkıntılar vajinal akıntı ve kanamalar ve cerrahi kesi yerinde oluşan ağrı ön planda olmak üzere rahatsız hislerdir. Vajinal akıntı ve kanama, adet dönemlerinde olan kanama kadar çok değildir. İyileşmenin olduğu 6 hafta kadar sürebilir.
Rahim alınma ameliyatının ardından hasta hamile kalamaz ve adet görememektedir. Yumurtalıkları korunan yalnızca rahmi alınan hastalarda adet kanaması görülmez ve menopozun getirdiği sıcak basmaları ve ani terlemeler olmaz. Rahim ile beraber yumurtalıklar da alınırsa menopoz belirtilerini ortaya çıkar.
Rahim alınması zararlı mıdır? Rahim aldırma ameliyatından sonra “Rahim alınınca ne olur?”, “Rahim alınınca sonuçları ne oluyor?” gibi sorular gelmektedir. Rahmin alınması yaşanan bir sebebe bağlı olarak yapılmaktadır. Rahmin alınmasının bilinen bir yan etkisi yoktur.
Kadın cinsel organı vajina ve rahim birbirine bağlı yapılar olsa da aslında iki ayrı yapıdır. Bu durumda rahmin alınması cinselliği etkilememektedir. Rahim ilişkiden sonra döllenme esnasında döllenmiş yumurtanın tutunup geliştiği ve büyüdüğü bir yerdir.
İlgili 15 soru bulundu
Rahim alınması ameliyatının riskleri arasında enfeksiyon, kanama, anestezi reaksiyonları, idrar kaçırma, vajinal kuruluk ve cinsel işlev bozuklukları yer alır. Enfeksiyon, ameliyat sonrası dikişlerde veya vücudun diğer bölgelerinde oluşabilir. Kanama, ameliyat sırasında veya sonrasında oluşabilecek bir komplikasyondur.
Rahim Alınması Ameliyat Fiyatları
Rahmin alınması ameliyatı vajinal yoldan veya karından açık veya kapalı ameliyat ile yapılabilir. Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
Her ameliyatta olduğu gibi Kadın-Doğum ameliyatlarını da takiben ağrı ortaya çıkar. Ancak ağrının zaman içinde azalması gerekir ve genellikle ağrı kesiciler ile kontrol altındadır. Özellikle karın içinde yapılan ameliyatların sonrasında karında şişlik ve kramp tarzında ağrı olması sık karşılaşılan bir durumdur.
Rahim alma ameliyatı sonrasında genellikle kendiliğinden çözünen dikişler atılır ve atılan iç dikişler 6 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Bu nedenle hastaların herhangi bir dikiş aldırma prosedürü ile uğraşması gerekmez.
Öncelikle rahmin çocuk taşımak ve doğurmak dışında bilinen başka önemli bir görevi yok. Yani rahmin alınmasıyla adet görmeme ve çocuk doğuramama dışında fonksiyonel olarak değişen hiçbir şey yok.
Hastanın ameliyat sonrası kabız olmaması için bol sıvı tüketmesi ve yemeklerinde çorba gibi ürünlere öncelik vermesi gerekir. Ameliyattan sonra mutlaka hekimin belirttiği aralıklarla kontrol tedbirlerine uyulmalıdır. Cinsel ilişkiye 1.5 ay ara verilmelidir.
Bu gruptaki kadınlar ise yılda bir kez kontrole gitmeli, vajinada kuruluk veya enfeksiyon olup olmadığına bakılmalı, gerekiyorsa bu durum tedavi edilmelidir. İster yumurtalıklarla birlikte isterse tek başına rahim alınmış olsun, bu ameliyatın cinsel yaşama olumsuz bir etkisi yoktur.
Çıkarılır çünkü rahim dokusunun lenf sıvısının tahliyesi kasık lenf düğümlerine yani lenf havuzlarına olur. Buradaki lenf havuzları ameliyat sırasında çıkarılınca, artık bacaktan gelen lenf sıvısı dökülecek bir havuz bulamaz ve bacakta birikir. Bu nedenle bacakta şişlik ve lenfödem oluşur.
Rahim alınması ameliyatı kaç saat sürer? Ameliyat sebebine göre ameliyat süresi değişkenlik göstermekle beraber ortalama 2-4 saat civarında sürer. Kanser nedeniyle yapılan operasyonlar daha uzun zaman alabilir.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Bakım
Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , 6-7 saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir.
Dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi atılmış olduğu bölgeye göre değişir. Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Korse karın germe ameliyatında en etkili şeydir ve korsenin ameliyattan sonraki ilk 3 hafta takılması gerekliliği karnın düzlüğünü etkileyecek ve fazla bir koruma alanı oluşturacak olmasındandır.
Karbonatlı su gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur. Sıcak su torbası: Sancı olan bölgeye sıcak su torbasını dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra yaklaşık olarak bir 5 dakika kadar süre bekletmek gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Ameliyat sırasında mesane hasarı meydana gelebilir. Bu durumda hasarlı bölge ameliyat sırasında onarılır, iyileşmeyi sağlamak için ameliyat sonrasında idrar sondası normale göre daha uzun süre (genellikle 1 hafta) takılı tutulur.
Kilo verme dönemi 1 yıl – 18 ay kadar sürer. Bu süreçte hasta önerilere uyarak sağlıklı beslenme ve sporu yaşam biçimi haline getirmeye çalışmalıdır. Bunu başaramayan yaklaşık %3 – %10 oranındaki hastada yeniden kilo alımı görülebilir.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Kapalı rahim alma ameliyatında hasta 1 hafta içinde günlük hayatına dönebilir. Açık rahim alma ameliyatında günlük hayata dönüş birkaç hafta sürebilir. Açık yada kapalı rahim ameliyatında cinsel ilişkiye ameliyat sonrası 2 ay sonra izin verilir.
Kapalı yöntemde ise genel anestezi uygulanmaktadır. Kapalı ameliyat yöntemde göbek deliği altında ve kasık bölgesine yakın alanda oldukça küçük, yaklaşık olarak 1 cm boyutunda delikler açılır. Bu deliklerden girilerek rahim alınır ve vajenden dışarı çıkartılır.
Miyom ameliyatı sırasında rahim alınmaz. Miyomlar, rahmin myometrium isimli tabakasında oluşan kitlelerdir. Bu kitlelerin vücuttan alınması için rahmin de alınmasına gerek yoktur. Günümüzde miyom ameliyatları, rahme ve benzer önemli organlara zarar vermeden gerçekleştirilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri