5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun Madde 3/1 ine göre “Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Gümrük Kaçakçılığı Suçu
Basit gibi görünebilen bu suçta savcılık tarafından eşyanın ticari mahiyette satılması ya da ithal ve ihracı yasak eşya olarak görülmesi durumunda suçun cezası 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Göçmen kaçakçılığı suçunun faili üç yıldan sekiz yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Göçmenler için hayati tehlike doğar ve onur kırıcı muameleye maruz kalırlarsa cezalar yarısından üçte ikisine artırılır.
Suçun soruşturulması için herhangi bir şikayet süresi olmamasına rağmen temel suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıl olup suçun işlendiği tarihten itibaren 8 yıl geçmeden işlenen suç savcılığa bildirilmelidir.
Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve on bin güne kadar adli para cezasıdır.
İlgili 30 soru bulundu
İnsan kaçakçılığının bedeli bazen 1200 dolar veya 1000 Euro'ya kadar çıkabiliyor. Simsarlar, kaçaklara “Polis durdurursa endişelenmeyin. Türkiye Hükümeti tarafından geçici vatandaşlık anlamında verilen kartlarınız var.
Göçmen Kaçakçılığı suçunun cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası olduğundan görevli mahkeme, asliye ceza mahkemesidir. Göçmen Kaçakçılığı Suçunda dava zamanaşımı süresi suçun işlendiği tarihten itibaren 15 yıl; ceza zamanaşımı süresi ise 20 yıldır.
Kaçakçılık suçunun faili hakkında 5607 s. Kanunun 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasında düzenlenen etkin pişmanlık hükmünün uygulanabilmesi için, soruşturma aşaması sona erinceye kadar suç konusu eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı kadar parayı Devlet Hazinesine ödemesi gerekmektedir.
Zamanaşımına Uğramayan Cezalar
Bu düzenleme 66/7 düzenlemesinin aynıdır. Bu düzenlemeye göre, “Bu Kanunun ikinci kitabının dördüncü kısmında yazılı yurt dışında işlenmiş suçlar dolayısıyla verilmiş ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet veya on yıldan fazla hapis cezalarında zamanaşımı uygulanmaz.”
Fakat, kaçakçılık suçlarına ilişkin soruşturma yapılabilmesi için 8 yıllık dava zamanaşımı süresi düzenlenmiştir. Kaçakçılık suçlarını konu alan yargılamalara bakmakla görevli mahkeme, Asliye Ceza Mahkemesidir.
Gerek yasal kalış hakkı bulunmayan, gerekse adli işleme karışan kaçak göçmenler, yakalandıktan sonra İl Göç İdaresi Tuzla Geri Gönderme Merkezine teslim edilmeye devam ediyor.
Birçok suçun cezası arttı
Kabul edilen maddelere göre, uyuşturucu maddelerin kapsamı genişletildi. Uyuşturucu maddelerin imal ve ticaretinin cezaları 10 yıldan 15 yıla, göçmen kaçakçılığı suçunun cezası ise beş yıla çıkartıldı.
Suçun işlenmesi sırasında, bir göçmen yaralanmış ya da ölmüşse, fail hem göçmen kaçakçılığı hem de taksirle yaralama (m.89) veya taksirle öldürme (m.85) suçundan cezalandırılabilecektir.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Adli Para Cezasının Meblağının Belirlenmesi
Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Gümrük kaçakçılığı suçları, ithalat kaçakçılığı, ihracat kaçakçılığı, akaryakıt kaçakçılığı suçları, tütün ve alkollü içkiye ilişkin suçlar olarak dört temel kategoride ele alınmış ve bu suçlar hakkında kanunun öngörmüş olduğu genel çerçeve verilerek açıklanmıştır.
Ceza Davası Zaman Aşımı Süresi
Müebbet hapis talep edilen ceza davaları 25 yıl, Yirmi yılın üzerinde hapis talep edilen ceza davaları 20 yıl, 5 ile 20 yıl arası hapis talep edilen ceza davaları 15 yıl, 5 yıldan az hapis veya adli para cezası talep edilen ceza davaları 8 yıl sonunda düşer.
Savcılığın soruşturmayı neticelendirmesi için belirlenmiş azami bir soruşturma süresi yoktur. Her soruşturmanın özelliğine göre soruşturma süresinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Ortalama olarak bir ceza davasının 6 aylık bir sürede açıldığını söylemek mümkündür.
Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir. Örneğin anlaşmalı boşanma davası 2 hafta ile 3 ay arasında bitebilmektedir.
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsar mında kaçakçılık suçları ithalat ve ihracat kaçakr çılığı olarak iki kısımda ele alınmıştır. Kaçakçılık suçları ise ekonomik suçlar kategorisinde yer alan suçlardandır.
Kaçakçılık. Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçlarından mahkum olanlar memuriyete kabul edilmez.
Tütün Mamulleri ve Alkollü İçki Kaçakçılığı, Akaryakıt Kaçakçılığı, Eşya (Emtia) Kaçakçılığı, Göçmen Kaçakçılığı, İnsan Ticareti, Organ-Doku Ticareti ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Kaçakçılığı suçları olarak sınıflandırılan kaçakçılık suçları ile sürekli ve etkin mücadele etmek, yeni gelişen suç trendlerini ortaya ...
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 2005 yılında 57.428 düzensiz göçmen yakalanırken, 2022 yılında 285.027 düzensiz göçmen yakalandı. Son 17 yılda Türkiye'de yakalanan düzensiz göçmen sayısı toplamda 2 milyon 259 bin 605'e ulaştı.
Kaçak işçi istihdam etmek göçmen kaçakçılığı suçu olarak kabul edilir ve yasal işlem yapılır. Bu nedenle işverenlerin yasal prosedürlere uygun şekilde çalışan istihdam etmeleri önemlidir.
Türk Ceza Kanununun 79. maddesinde göçmen kaçakçılığı suçunun cezası düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesine göre; söz konusu suçun basit halinin cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve bin günden on bin güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri