Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Bakım Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , 6-7 saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir.
rahim ameliyatından sonra hasta 1-2 gün hastanede yatar. sonrasında genelde 1-2 hafta içinde toparlar. 1.5 ay az az vajinal kanaması olur ve sonra kesilir. Hastanın ameliyat sonrası adet görmesi kesilir ama yumurtalıkları alınmadı ise menapoza girmez.
4-6 hafta içinde hasta egzersiz rutinine dönebilir. Egzersiz iyileşme için tavsiye edilir. Ancak egzersizler zorlayıcı olmamalıdır. Rahim karından yapılan kesi ile alındıysa ve narkotik ağrı kesici alınmıyor ise hasta 2 hafta içinde araba sürebilir.
Rahim alma ameliyatları sonrasında yürüyüş yapmak oldukça önemlidir. Ameliyattan 5-6 saat sonra hasta yürüyebilecek hale gelmiştir. Yürüyüş hem kan dolaşımını arttırarak iyileşmeyi hızlandırır, hem de pıhtı oluşumunu engelleyerek riskleri azaltır. Ameliyat sonrasında genellikle 2 gün içinde hasta taburcu edilir.
Dikişler yaranın durumuna bağlı olarak 3-10 gün içinde alınır.
İlgili 27 soru bulundu
Ancak ortalama olarak rahim alma ameliyatından sonra iyileşme süresi 4 hafta civarıdır. Kapalı cerrahi yöntem yani Laparoskopik cerrahide iyileşme süresi yaklaşık 10-15 gündür.
Rahmin alınması ameliyatı vajinal yoldan veya karından açık veya kapalı ameliyat ile yapılabilir. Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
Ameliyat sırasında mesane hasarı meydana gelebilir. Bu durumda hasarlı bölge ameliyat sırasında onarılır, iyileşmeyi sağlamak için ameliyat sonrasında idrar sondası normale göre daha uzun süre (genellikle 1 hafta) takılı tutulur.
Korse karın germe ameliyatında en etkili şeydir ve korsenin ameliyattan sonraki ilk 3 hafta takılması gerekliliği karnın düzlüğünü etkileyecek ve fazla bir koruma alanı oluşturacak olmasındandır.
Normal günlük fizik aktivite bağırsakların harekete geçmesi için yeterli uyarıyı sağlayacaktır. Ameliyat sonrası genel eğilim ağrıyı uyaracağı öngörüsüyle fazla hareket etmeyip yatmak yönündedir. Oysa yürümek ve dolaşmak vücut ve özellikle bağırsakların düzeni için en önemli faktördür.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
Enfeksiyon: Operasyon bölgesinde, karın içinde ve idrar yollarında enfeksiyon oluşabilir. Yara enfeksiyonları cerrahi pansuman ve antibiyotik kullanımı gerekebilir. Bütün bunlar hastanede kalış süresini ve iyileşme süresini uzatabilir. Diğer komplikasyonlar: Nadiren,mesane, üreter ve barsak yaralanması olabilir.
Rahim alınması ameliyatının riskleri arasında enfeksiyon, kanama, anestezi reaksiyonları, idrar kaçırma, vajinal kuruluk ve cinsel işlev bozuklukları yer alır. Enfeksiyon, ameliyat sonrası dikişlerde veya vücudun diğer bölgelerinde oluşabilir.
Hızlı cevap: Cevaplayan Melek Akyildiz. Karın operasyonu veya jinekolojik operasyon geçirmiş Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur. Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Çıkarılır çünkü rahim dokusunun lenf sıvısının tahliyesi kasık lenf düğümlerine yani lenf havuzlarına olur. Buradaki lenf havuzları ameliyat sırasında çıkarılınca, artık bacaktan gelen lenf sıvısı dökülecek bir havuz bulamaz ve bacakta birikir. Bu nedenle bacakta şişlik ve lenfödem oluşur.
Miyomlar iyi huylu tümörler oldukları için miyom ameliyatında rahmin alınması gerekli değildir. Özellikle genç, çocuğu olmayan veya gelecekte çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda miyom ameliyatları çok önemlidir.
Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir. İlk 2 gün yaradan kanlı az miktarda akıntı olması normaldir. 3 ve 4. güne doğru akıntı rengi kirli sarı-kırmızı renge döner ve miktarı azalır. 4. günden sonra akıntı iyice azalır, hatta kesilir.
Ameliyat sonrası bu gazın tamamı boşaltılsa da bir kısmı karın içinde kalabilmektedir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün de bu kalan gaza bağlı olarak hasta ayağa kalktığında omuzlarında ağrı ve hassasiyet hissedebilmektedir. Bu durum geçici olup, vücut bu gazı yok edebilmektedir.
Çok sayıda doğum yapmak ya da zor ve müdahaleli doğumlar menapoz sonrası idrar kesesini asan kasların (pelvik taban kaslarının) gevşemesiyle veya rahim alınmasından (histerektomi) sonra mesanedeki sarkma sonucu idrarı depolama ve yapmayla ilgili sorunlar başlamaktadır.
Jinekolojik ameliyat sonrası kesiğiniz iyileştikçe daha az ağrı çekecek ve daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyacaksınız. Asetaminofen veya ibuprofen gibi hafif bir ağrı kesici ağrıları ve rahatsızlığı giderir.
Opioid Ağrı Kesiciler:
Bu grubun en iyi bilinen ilacı Morfindir. Bu ilaçlar şiddetli ağrıların kontrolü için en uygun seçeneklerdir. Özellikle ameliyat sonrası ağrıların ilk gününde tercih edilirler.
Rahim alma ameliyatı kaç günde iyileşir? Ameliyatın açık ya da kapalı olmasına göre değişmekle beraber, rahim alma ameliyatının nekahat dönemi ortalama 4-6 hafta sürer.
Ameliyattan sonra mutlaka hekimin belirttiği aralıklarla kontrol tedbirlerine uyulmalıdır. Cinsel ilişkiye 1.5 ay ara verilmelidir.
Hastalar taburcu olduktan sonra günde en 15-20 dakika yürümelidir. Bu metabolizmanın yavaşlamasının önüne geçerek iyileşme sürecini hızlandırır. Hastaların yeniden cinsel ilişkiye girebilmesi için 30 ila 45 gün geçmesi gerekir. Bundan önce cinsel ilişkiye girmek riskli olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri