Rahim dinlendirme süresi 1 ve 2 ay arasıdır. Bu iki aylık süreç içerisinde herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmaz ve rahmin mevcut ilaçların etkisini kaybetmesi beklenir. Bu sayede rahim embriyonun tutunabilmesi için daha uygun bir hale gelir.
Rahim dinlendirme planladığımız hastalarımızda ise uygun kalitedeki tüm embriyoları 5 ya da 6.gün blastokist aşamasında iken dondurarak, o ay taze transfer yapmadan rahmi 1-2 ay kadar dinlendirdikten sonra donma çözme siklusu yaparak ilerliyoruz. Bu uygulamaya rahim dinlendirme yöntemi denir.
Rahim dinlendirme yöntemi, günümüzde anne olmak isteyen kişilerin tüp bebek tedavilerinde bazı zamanlarda ihtiyaç duyulur. Özellikle tedavi sürecinde rahim ortamında bozulma görülen veya ilaçlara bağlı olarak gebelik başarısında rahim ortamına bağlı azalma olabileceği düşünülen anne adaylarına uygulanan bir yöntemdir.
Embriyo transferinden sonra yaklaşık yarım saatlik bir istirahatin ardından çift evine gidebilir. Eğer çift şehir dışına çıkacaksa 2-3 saatlik bir yolculukta sakınca yoktur. Daha uzun mesafe yolculuklar için bir gün sonrasının beklenmesi önerilir. Embriyo transferinden sonra anne adayı 3 gün dinlenmelidir.
Sağlıklı bir insan embriyosu, döllenmeden 5-7 gün sonra kabuğundan çıkar ve yumurtadan çıktıktan sonraki saatler içinde implante olur. Yani rahim duvarına tutunan embriyonun asıl istilası 3. gün transferinden yaklaşık 2-5 gün sonra ve 5. gün transferinden sonra 1-3 gün içinde gerçekleşir.
İlgili 36 soru bulundu
4.Hafta. Bu haftada rahime ulaşan embriyo rahim duvarına tutunur ve gelişmeye başlar.
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
Bu inanış kesinlikle yanlıştır. Zira embriyo anne adayının rahmine tutunduktan sonra bu tür rutin basit aktivitelerle bebeğin düşmesi, kaybedilmesi söz konusu bile değildir.
Taze sebze ve meyveler, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, somon gibi omega-3 içeren gıdalar, lifli ve tahıllı besinler, protein değeri yüksek gıdalar tercih edin. Protein değeri yüksek bir beslenme programı, üreme sağlığı ve tüp bebek tedavisinin de embriyonun rahme tutunma kabiliyetini arttırabilir.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki sakıncasının embriyo transferi sonrasında on iki gün içerisinde geçerli olduğu bilinmektedir.
Embriyolog ucuna enjektör bağlı olan silikondan yapılmış yumuşak, uzun ve ince transfer kateterinin içine embriyoları çekerek transfere hazırlar. Doktor daha sonra transfer kateterinin ucunu rahim girişinden (serviksten) geçirerek, embriyoları rahim (uterus) boşluğuna bırakır.
Rahim içi zarının kalınlaşma durumuna göre genellikle adetin 15-20. günü arasında embriyo transferi yapılır.
Uzun protokolde, eşit düzeyde ve aynı büyüklükte folikül gelişimi sağlanırken; LH denilen yumurtlamayı tetikleyen hormonun erken ve kontrolsüz yükselmesi önlenmektedir. Bu tedavi protokolü daha çok normal cevaplı, yumurtalıklardaki yumurta sayısı yeterli olan hastalar için kullanılır.
E2 seviyesi ölçüm yapılan laboratuvara göre değişir. Yaş dönemlerine veya özel durumlarda normal E2 seviyeleri: Doğurganlık çağındaki kadınlar için 30 – 400 pg/ml. Gebelik 10-35 pg/ml.
İlk tüp bebek tutmadığında en yaygın neden embriyonun (ların) rahim duvarına tutunup yerleşmeden önce büyümelerinin durdurmasıdır.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Bunun dışında “rahime iyi gelen besinler” sorusuna verilecek en doğru cevap, günlük olarak yeterli miktarda alınan Omega 3 çoklu doymamış yağ asitleridir. Çünkü Omega 3 çoklu doymamış yağ asitleri embriyonun rahim iç zarına tutunma şansını arttırdığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
Embriyo transferi yapıldığı andan itibaren geçen 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Bu 12 gün geçmeden anne adayı eğer adet olur ise gebelik gerçekleşmemiş demektir.
Aynı şekilde anne adayının, hapşırması, öksürmesi, ıkınması, ya da transferden sonra ayağa kalması, embriyonun tutunması engelleyen durumlar kesinlikle değildir.
Tüp bebekte negatif çıkıp sonra pozitif çıkması aslında tüp bebek tedavisinde geç tutunma olarak tanımlanmaktadır. Geç tutunma olarak tanımlanan bu durumun tüp bebek tedavisinde görülme riski aslında normal yollar ile gelişen gebelik ile hemen hemen aynı orandadır.
Genel olarak ilk embriyo transferi sonrası gebelik pozitifliği genç bir hastada yaklaşık olarak yüzde 50 ve üzerindeyken, eve canlı bebek götürme oranı 35 yaşından genç olan kadınlarda yüzde 35-38, 40-42 yaşında yüzde 9-10 kadardır.
Gebelik oluşturması beklenen embriyonun bozulmuş genetik yapısı, Yumurta gelişimi sırasında kullanılan ilaç protokollerinin uygun olmaması, Embriyonun geliştiği kültür ortamlarının yeterli olamaması, Embriyo dış zarının kalınlaşması gibi embriyoya ait nedenler tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri