Kişinin izni olmaksızın ses kaydı alınması hukuka aykırılık teşkil edeceğinden dolayı bu verilerin delil olarak kullanılması mümkün değildir. Ses kaydını izinsiz alan kişi de Türk Ceza Kanunu kapsamında suç teşkil eden bir eylem gerçekleştirmiş olacaktır.
Telefon Ses Kaydı Almak Suç Mu? Konuşmanın taraflarından birinin gerçekleştirdiği kayıt fiili suç teşkil etmez. Ancak kişiler arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinin ses kaydına alınması ve başkalarına ifşa edilmesi eylemi özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu meydana getirir.
Gizli olarak elde edilmiş ses, fotoğraf, görüntü ve video gibi kayıtlar eğer hukuka uygun şekilde elde edilmiş ise ceza yargılamalarında ve özel hukuk davalarında delil olarak sayılır ve delil olarak kullanılabilir.
Hukuka göre, ses kaydının alınması genellikle iki temel nedenle suç teşkil eder. Birincisi, bir kişinin özel hayatının gizliliğinin ihlal edilmesi, ikincisi ise ses kayıtlarının izinsiz olarak dağıtılmasıdır. Ancak, bu durumun suç oluşturup oluşturmadığı, ses kaydının alınma amacı ve kullanılacağı bağlama göre değişir.
TCK'nın 133. maddesince; “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İlgili 36 soru bulundu
Delil elde etmek üzere ses, görüntü veya video kaydı alan kişinin kendisi veya yakınları cinsel taciz, cinsel saldırı, hakaret, tehdit, iftira veya şantaj gibi insan onurunu zedeleyen bir suça maruz kalmışsa haksız saldırıyı önlemek amacıyla kayıt yapıyor olmalıdır.
Özellikle belirtelim ki, hukuka aykırı elde edilen gizli ses, fotoğraf veya video kaydı çoğu zaman suç teşkil eder. Bu kayıtları hukuka aykırı elde eden kişiler, 5237 sayılı TCK'nın “Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenen normlardan birini ihlal edebilir.
Kişiler kendisine karşı işlenen suçlarda hiç bir kanıta ulaşma imkanı bulunmayan ve aniden gelişen olaylarda o an yetkili bir makama başvurması mümkün olamayacağı durumlar için ses kaydı yapabilirler. Bu durumda elde edilen ses kayıtları hukuka uygun kabul edilir ve mahkemelere verilebilir.
İzinsiz Ses Kaydı Alma Cezası
Haberleşmenin gizliliği ihlal edildiğinde 2-6 yıl aralığında hapsi cezası söz konusu olur. Kişiler arası konuşmaların dinlenerek kayda alınması suçu işlendiğinde verilen ceza 2-5 yıl aralığında hapis cezası olabilmektedir.
Ses kaydının habersizce alınması Anayasa'da güvence altına alınan özel hayatın gizliliği ilkesiyle alakalıdır. Bu sebeple başkası ile yapılan görüşmelerin habersizce kaydedilmesi hukuka aykırı delil olarak kabul edilmekte olup aynı zamanda da Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak düzenlenmiştir.
Kişi hakkında daha önceden verilmiş bir mahkeme kararı varsa bu kişinin telefon kayıtları geçmişe dönük kayıt altına alınır ve geçmişe dönük alınabilir. Yani herhangi bir mahkeme kararı olmadan telefon konuşmalarının kaydı operatörlerde tutulmamaktadır.
Evet, mahkeme gerekli gördüğü takdirde Whatsapp adlı aplikasyondan davada ilgili kişinin telefon numarasına ilişkin konuşma kayıtlarını talep edebilir.
Hiçbir gsm operatörü ses kaydı tutamaz. Bu konuşmalara ilişkin içerikleri mahkemeye sunamaz. Bu hem ceza kanunları bakımından suçtur hem de böyle bir durum olsa dahi bu ses kayıtlarının mahkemece delil olarak kabul edilebilmesi mümkün değildir.
Telefon arama kaydedici özelliğini açmak için öncelikle Telefon uygulamasını açmanız gerekir. Ardından birisini arayın ya da gelen aramayı cevaplayın. Aramanızı kaydedebilmeniz için devam eden arama ekranı içerisindeki Kaydet butonuna dokunun. İşiniz bittiğinde kaydınızı durdurmak için Kaydı durdur seçeneğine dokunun.
Telefondaki Ses Kayıtları Nerede? Telefona kaydedilmiş bir sesi bulabilmeniz için öncelikli olarak dosya araçları sekmesine gelmeniz gerekiyor. Kayıtlı sesler siz ekstra bir yer belirtmediğiniz sürece cep telefonunun kendi hafızasına kaydedilir ve dolayısıyla bu da cihazın dosyalar sekmesinin altına kaydedilir.
Üçüncü kişi tarafından temin edilen Whatsapp ekran görüntüsü üçüncü kişinin izni olmadan delil olarak kullanılabilmektedir. Kişinin onayı olmadan kullanılan deliller Türk Ceza Kanunu'na göre suç teşkil etmektedir ve cezaya yatırım sağlanmaktadır.
Konuşmanın tarafı olmayan üçüncü kişilerin aleni olmayan konuşmaları dinlemesi veya kayda alması suçunun cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Bu yüzden Yargıtay eşlerden birinin evliliğe uymayan davranışlarını görürse bunu kanıtlayacak başka bir yol bulamazsa hukuka aykırı kabul edilen ses kaydı bu olaylara özel suç teşkil etmemektedir. Bu yüzden Yargıtay boşanma davasında da eşinin rızası olmadan alınan ses kaydını delil olarak saymıştır.
Özel Hayatın Gizliliği İlkesi Hangi Durumlarda Geçersizdir? Toplumsal olayların araştırılması durumunda birçok konu ve detay araştırılması gerekiyorsa bu tip durumlarda özel hayatlarına müdahale edilen kişilere karşı bu müdahale geçersiz sayılmaktadır.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından, alacak davalarında mail, whatsapp, facebook gibi elektronik ortamlarda yapılan yazışmaların belge ve delil niteliğinde olduğuna ilişkin karar verilmiştir.
Özellikle önemli anları unutmamak veya tekrar anımsamak amacıyla ses kaydı yapılır. Teknolojik ürünlerle hem ses hem görüntü kaydı mümkündür. Konuşma ses kaydı nasıl alınır sorusu genellikle önemli konuşmaları kaydetmek isteyenlerin sorularıdır. Bazı durumlarda da not almak yerine kayıt yapılır.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Bir kimsenin rızası olmaksızın ses ve görüntü kaydı alınması hukuka aykırılık teşkil ettiğinden bu verilerin delil olarak kullanılması mümkün olmayacağı gibi kayıt alan kişi de Türk Ceza Kanunu bakımından suç teşkil eden bir eylem gerçekleştirmiş olacaktır.
İzinsiz görüntü veya ses kaydı almanın bir suç olduğunu daha önce de belirtmiştik. Türk Ceza Kanunu'nun 134. maddesinde özel hayatın gizliliğini ihlal suçu düzenlenmiş olup suçun işlenmesi halinde fail hakkında verilecek olan ceza yer almaktadır.
İşyerlerinde ses kayıt özelliği bulunan kamera kaydı kullanımı; kişisel veri işleme faaliyeti ile ulaşılmak istenen amaç arasındaki dengenin bozulmasına yol açacağından ölçülülük ilkesine aykırılık teşkil edip işçinin özel hayatına müdahale oluşturacağından KVKK'ya aykırı kabul edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri