Bu doğrultuda rahim duvarı incelmesinin, özellikle hormonal dengenin bozulduğu menopoz dönemine giren ya da doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda yaşandığı görüldüğü söylenebilir. Buna karşın, üreme çağında olunmasına ve doğum kontrol hapı kullanılmamasına rağmen de rahim incelmesi tespit edilebilir.
Eğer yumurta döllenmemiş ise yani gebelik oluşumu söz konusu değil ise östrojen hormonu azalmaya yerine progesteron hormonu salgılanmaya başlar. Bu hormon ise rahim içi duvarının pul pul dökülmesini ve incelerek eski haline dönüşmesini sağlar.
Eğer rahim duvarı incelmesi söz konusu ise adet kanamasında azalma vardır. Normalden az gelmesi rahim duvarı incelmesini işaret eder. Ayrıca adet döneminde yaşanan lekelenmeler, şiddetli sancılar ve kanamanın geç ya da erken başlaması rahim duvarı incelmesini işaret eder.
Rahim duvarı incelmesi, menstrüasyon dönemi boyunca sağlıklı her kadında gerçekleşir. Gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesini sağlayan rahim duvarının düzenli olarak kalınlaşıp incelmesini daha iyi anlayabilmek için adet döngüsünde kadın vücudunda neler olduğunu anlamak gerekir.
Rahim içi duvarı, ortalama her 28 günde bir kez gerçekleşen âdet döngüsü süresince salınan hormonların etkisiyle olası bir gebeliğe hazırlık amacıyla bir miktar kalınlaşır. Gebeliğin oluşmadığı durumlarda farklılaşan hormon düzeylerine bağlı olarak rahim içi duvarı, pul pul dökülerek tekrar incelmeye başlar.
İlgili 38 soru bulundu
Rahim duvarında incelme olduğuna dair, âdet kanamasının azlığından başka belirtiler de bulunur. Bunlar; siklus döneminde yaşanan hafif kanamalar/lekelenmeler, menstrüasyon döneminin sancılı geçmesi ve beklenenden geç ya da erken başlaması, âdetin kesilmesidir.
Doğurganlık çağında olan kadınların rahim duvarı kalınlığı 7-14 mm arasında olmalıdır. Menopoz dönemindeki kadınlarda ise adet döngüsü sona erdiğinden dolayı rahim içini kaplayan endometriyum tabakası incelir. Menopoza giren kadınların rahim duvarı kalınlığı 4-5 mm'nin altında seyretmelidir.
Folikül, östrojen hormonu salgılanmasına ve bu hormon da rahim duvarının kalınlaşmasına yol açar. Bu aralık döllenme olmaması durumunda östrojen yerine progesteron hormonu salgılanmaya başlar ve hücrelerin çoğalmasıyla meydana gelen kalınlaşma, menstrüasyon döneminde parça parça dökülerek incelir.
Doğum Kontrol Hapı Ne İşe Yarar? Doğum kontrol hapları, rahimde ki mukusu kalınlaştırması spermin yumurtaya ulaşmasını zorlaştırır. Rahmin iç yüzeyini inceltir, bu nedenle döllenmiş bir yumurtanın rahme yerleşme ve büyüyebilme şansını da azaltmış olur. Temel olarak aslında yumurtlamayı engellemektedir.
Rahim kalınlaşması, ağrılı adet dönemlerine veya pelvik bölgede ağrıya neden olabilir. Bazı kadınlar aynı zamanda cinsel ilişki sırasında ağrı hissedebilirler. Rahim kalınlaşması olan kadınlarda adet sırasında avuç içi kadar büyük et parçaları dökülebilir.
İyi bir endeomtrium adet sırasında ince olmalı, yumurtlama günlerinde 7-14 mm ve üç çizgi görünümünde olmalıdır. Üreme çağında 15 mmden daha kalın endometrium hamilelik işaretidir.
Endometriyum, adet dönemlerinde en ince haldedir ve genellikle 2-4 milimetre arasında ölçümlenir. Döngünün 6 ile 14. günleri arasında kanama durur ve endometriyum kalınlaşmaya başlar. Bu aşamada 5-7 mm arasında ölçüm yapabilir. Yumurtlama günü yaklaştıkça endometriyum yaklaşık 11 mm'ye kadar kalınlaşır.
RAHİM KALINLAŞMASINI ARTTIRABİLEN DOĞAL BESİNLER
Bu besinler östrojen hormon üretimini destekler; Soya fasulyesi, bezelye, barbunya, Yabanmersini, kuru erik, kayısı, Biberiye, adaçayı, meyan kökü, Keten tohumu, Brokoli ve karnabahar. Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel tedavisi mümkün değildir.
Rahim duvarı kalınlaşması cinselliği doğrudan etkilemez. Ancak kalınlaşmış rahim duvarı, cinsel birleşme sırasında ağrı hissedilmesine neden olabilir. Bu durum bazı kadınların cinsellikten uzaklaşmasına neden olur. Ağrı, cinsellik dışında pelvik bölgede hissedilebilir.
Özellikle doğum sonrası düzenli olarak Kegel egzersizleri yapılmalı, vajina etrafında pelvik taban kasları güçlendirilmeli. Kabızlık varsa tedavi edilmeli ve kabızlıktan korunmak için bol sıvı alınmalı, lifli ve tam tahıllı gıdalar tüketilmeli, bol sebze ve meyve yenmelidir.
Adet dönemlerinde rahim duvarının kalınlaşmasına neden olan; östrojen hormonunun artmasıdır. Adetin bitmesiyle, hormonal denge de normale döner ve progesteron sayesinde rahim duvarı incelir. Yumurtalıklardaki kist ve tümörler de rahim duvarı kalınlaşmasına neden olabilir.
En zararsız olarak kabul edilen doğum kontrol hapları genellikle düşük dozlu olanlardır. Örneğin, Loestrin 24 Fe ve Yaz gibi markalar genellikle en az yan etkiye sahip olarak kabul edilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Hamilelik Belirtisi Mi? Gebe kalan kadınların rahim duvarı kalınlaşmıştır. Ancak bu, rahim duvarı kalınlaşmasının bir hamilelik belirtisi olduğu anlamına gelmez. Rahim duvarı hamilelik gerçekleşse de gerçekleşmese de her ay bir miktar kalınlaşır ve daha sonra tekrar incelir.
Östrojen etkisinde kalan endometrium hücreleri çoğalarak tabakanın kalınlaşmasını sağlarken; progesteron, dokunun olgunlaşması ve bazı maddeleri depolaması için görev yapar. Bu süreçlerin akabinde endometrium tabakası, âdet döngüsü esnasında kalınlaşma ve dökülme döngüsü gösterir.
Kastan oluşan bir doku olan rahmin iç kısmı, ortalama her 28 günde bir adet döngüsünde yaşanan hormonal değişime bağlı olarak kendini gebelik sürecine hazırlamak için bir miktar kalınlaşır. Rahim duvarı kalınlaşması gebelik süresince de devam eder.
Adet kanaması bittikten sonra da yani bu 3-5 günlük süre sonrasında rahmin iç duvarı (endometrium), salgılanan hormonlara yanıt vererek tekrar büyümeye, kalınlaşmaya başlar. Adet kanaması bittikten yaklaşık 10 gün sonra da en kalın seviyesine ulaşmaktadır.
Her 28 günde bir gerçekleşen adet kanamaları arasındaki yaklaşık ilk 14 gün östrojen salgılanarak rahim duvarı kalınlaşır ve yumurtlama gerçekleşir.
14. gün civarında yumurtlama ile birlikte salgılanan progesteron hormonu etkisi ile rahim iç zarı biraz daha kalınlaşır, olası bir gebeliği beslemek için. Bu dönemde rahim iç zarı (endometrial) kalınlık 20 mm'ye kadar çıkabilir. Eğer gebelik oluşmaz ise bu tabaka adet kanaması olarak atılır ve yeni bir siklus başlar.
Genellikle klinik ortamında kadınlara anestezi verilmeden dahi uygulanabilen rahim içi biyopsisi oldukça kolay gerçekleştirilen ve yaklaşık 10 dakika içerisinde tamamlanabilen bir işlemdir. Rahimden parça alınabilmesi için kadınların muayene masasına Smear testi yapılırken olduğu gibi yatması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri