Metalik boya; çok katmanlı bir yapıya sahip olan ve renk tabakasının içinde metal parçacıkları bulunduran boyalara denir. Bu boya türü ilk olarak 1960'lı yıllarda ortaya çıkmıştır ve metal gibi parladığı için bu ismi almıştır.
Metalik boyalarda daha önceden metal parçalar yer alırken, günümüzde ise sim şeklindeki polimerler kullanılır. Böylece daha şık ve eşit parlaklığa sahip bir boya elde edilir. Metalik boya, aynı zamanda otomobilin hatlarının daha şık ve net görülmesini de sağlar.
Dekor objelerde, tuval çalışmasında, alçı süslerde, kartonpiyer yüzeylerde, reçine aksesuarlarda, mum boyamalarda, duvar dekorasyon, kumaş boyama, deri boyama, seramik porselen, polimer kil, suluboya kâğıdı, metal ürünler gibi her türlü yüzeyde rahatça kullanabilirsiniz.
Metalik boya Opak boyaya göre daha parlak ve daha canlı gözükür. Opak boya renkleri metalik boyalara göre daha pasteldir. Metalik boya opak boyaya göre çok daha dayanıklıdır. Opak boyalarda kolay bir şekilde lokal boyama işlemi yapılabilirken metalik boyama işleminde lokal boya yapılamaz.
Renk tabakasının içerisindeki metal parçacıkları, cilaya ismini vermiştir. Bunlar çoğunlukla alüminyum plakalarından, seyrek de olsa bakırdan oluşmakta olup, cilalanma işlemi ise, tozsuz boyahane odalarında gerçekleşir.
İlgili 32 soru bulundu
Metalik boyanın yapısı diğer boyalara göre farklı. Çünkü bu boyalar basit bir teknikle elde edilmiyor. Çok katmanlı bir yapıya sahip ve bu nedenle de hem üretilmesi hem uygulaması daha zahmetli. Maliyeti de bu zahmete paralel olarak daha yüksek.
İnceltmek gerektiğinde % 10-15 Akrilik Tiner kullanmalıdır. Uygulama için hazırlanan karışım 5-7 saat içine kullanılıp bitirilmelidir.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar.
Opak boya, mat bir görüntü verirken metalik renklere sahip boyalar bu cila ve ışığı yansıtma özelliklerinden ötürü parlak bir görüntü sunarlar.
Demir boya sökücüler ise bir metal üzerinden boya sökmek için kullanılır. Demir üzerindeki boya çok katmanlı değilse ahşapta olduğu gibi jel boya çıkarıcı ürünler kullanılabilir. Çok katmanlı olduğu taktirde daldırma yöntemine de başvurabilirsiniz.
Saçlarda düz boya, saçların tek bir renge boyanarak homojen ve düzgün bir görünüm kazandırılmasını sağlayan bir saç boyama tekniğidir.
Sedef Boya Nedir? Sedef boya; metalik boya ve simli boya gibi bir son kat iç cephe efekt boya türüdür ve ismini içerdiği sedef pigmentlerden almaktadır. Bu sedef pigmentler sayesinde boya, ışığa göre değişkenlik göstermektedir. Duvar, sıva, brüt beton ve ahşap yüzeylerde, uygun astarı ile beraber uygulanmaktadır.
Olağan dışı bir tercih ya da sorunla karşılaşılmadığı sürece en çok tercih edilen boyanın silikonlu boya olduğu söylenebilir. Silinebilme özelliği onu daha tercih edilir kılıyor. Ancak daha çok sağlıklı içerikten yanaysanız, doğal boyayı seçebilir, mat bir görüntü ve ekonomi istiyorsanız plastik boyayı seçebilirsiniz.
metalik boyalı araçlarda boya katından sonra parlaklığı sağlamak için püskürtme üsulüyle vernik uygulanır..bildiğimiz vernikten pek bir farkı yoktur aslında.. boya üzerini bir tabaka halinde kaplayarak hem koruma hem parlaklık sağlar...
Antibakteriyel Boya: Özel formülü sayesinde bakteri, mantar ve küf oluşumunu engelleyen hijyenik boyalardır. Silikonlu, su bazlı, nanoteknolojik gibi farklı özelliklere sahip olabilir. Diğer boyalara göre pahalı olsa da evde sağlık açısından hassas birisi varsa tercih edebilirsiniz.
Hammerite metal boyası gibi metal boyalar, çoğunlukla her yüzeyde kullanılmaya uygundur. Antipas ve astar özelliğine de sahip olan bu metal boyaları, her çeşit metal yüzeyi boyamak için idealdir. Standart metal boyalarının yanı sıra kullanılan sprey metal boyası çeşitleri ise boyama işlemini büyük ölçüde kolaylaştırır.
Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsan astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır.Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir.
Arta kalan duvar boyalarını metal yüzeylerin boyanmasında da değerlendirebilirsin. Metal yüzeyleri boyamak için ekstradan duvar boyaları da alabilirsin. Radyatör, demir bahçe çiti ya da metal aksesuarlarını duvar boyası ile renklendirerek dekorasyonunu tamamlayabilirsin.
Metalik boya için %10-20 akrilik tiner daha doğrusu tabancanın rahatlıkla atabileceği kıvama getirip atabilirsiniz.
Çarpraz katlar halinde 2 veya 3 kat olarak uygulanır. Solvent buharlaşması için katlar arasında 5'er dakika beklenmelidir. İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Selülozik Tiner ile %10 - 15 oranında inceltilir.
İkincisi ise bazkat boyadır düz,metalik ve sedefli olarak 3 e ayrılır.İçerisine sadece akrilik tiner eklenir ve sonrasında akrilik vernik uygulanır.Verniğe üzerinde yazan oran kadar sertleştirici ve tiner girilir.
Koyu renkler kullanmayın
Düz boya ve açık tonlara sahip boyaların metali az içermesinden dolayı saça fazla zarar vermez. Kızıl ve siyah tonlarındaki saç boyaları ise fazla metal içermesinden dolayı saç ve saç derisinin çabuk dökülmesine neden olur" şeklinde konuştu.
En iyi organik saç boyası markaları tavsiyelerine gelecek olursak; Tints Of Nature, Color Soin, Herbatint, Phyto, Naturigin, Logona, BioMagic ve Naturtint; besleyici, onarıcı, beyaz karşıtı, nemlendirici, güçlendirici ve uzun süre kalıcılık sağlayan en iyi organik saç boyası markaları olarak biliniyor.
En iyi saç açıcı markası ve ürünleri, Schwarzkoph'un Blondme açıcısı ve Wella markasında ait Blondor açıcıdır. Bu iki ürün, özellikle kuaförlerin önerdiği açıcılardır. Profesyonel ürünler olduğu için güvenle kullanılabilmektedirler. Kullanım kılavuzunun okunup uygulanması halinde muhteşem sonuçlar elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri