Ayak Tarak Kemik Kırıklarında Geç Kaynama Nedenleri Ayak yapı gereği karmaşık bir organdır. Bu yüzden kaynama süreci de gecikebilir. Çocuklarda kaynama süresi 3-6 hafta iken yetişkin bireylerde bu süreç 6-16 haftaya yayılmaktadır.
Ayak Kırığı Kaç Günde İyileşir? Ayak kırığı varlığında hekimleriniz tedavi sonrasında iyileşme sürecinin ne kadarlık bir süre zarfını kapsayacağı konusunda sizi bilgilendirir. Bu süre genellikle 6-8 hafta arasındadır.
Tarak kemiği (metatars kırıkları) sık karşılaştığımız kırıklardır. Tarak kemiği kırığı, çoğu zaman , ayağın burkulması, aniden dönmesi ile oluşur. Çoğu hastada alçı, yürüme botu gibi ameliyat dışı tedaviler etkilidir.
Kırılmış kemik kaynarken ağrır mı? Kemik kırılmasından sonra ağrı üç aşamada görülür. Kırığın oluştuğu anda ortaya çıkan akut (ani) ağrı, kaynama sürecinde görülen geçici (subakut) ağrı ve iyileşme tamamlandıktan sonra da görülebilen kronik ağrı görülebilir.
- "Artık alçı yok"
Kırığı olan bir hasta artık yürüyebilir, denize girebilir ve günlük ihtiyaçlarını fazla zorlanmadan yapabilir yani hastaya ciddi bir konfor sağlıyor. Artık alçı kullanımı olmayacak. Kırık uçlarını cihazla sabitleyerek ameliyatsız ve düzgün bir kaynama süreci yapıyoruz.
İlgili 16 soru bulundu
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir.
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir. İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar.
Böyle bir durumla karşılaştığınızda ayağınızdaki ağrının sebebinin kırık olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kırık, çok daha şiddetli bir acıya sebep olur. Çatlak için zamanında doktora başvurmazsanız kırığa dönüşerek canınızın daha çok yanmasına sebep olacaktır.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Kemik kaynaması belirtileri; azalan ağrı, hareket aralığının artması, kırığın oluştuğu bölgedeki şişliklerin ve morarmaların azalması şeklinde sıralanabilmektedir.
Ayak Tarak Kemiği (Metatars Kırığı) Tedavisi
İkinci 4. haftalık periyotta üzerine, yük bindirilerek yapılan fizik tedavi yöntemince toplamda 8 haftalık bir tedavi ön görülmektedir. Diğer ayak kemiği kırıkları çeşitlerinde, yine iyileşme süreçleri 6 haftayı bulabilir.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Kırığın ağırlık derecesine göre değişen oranlarda beşinci tarak kemiğinin alt kısmında ağrı, şekil bozukluğu, şişlik ve beşinci parmak hareketinde kısıtlılık meydana gelebilir. Eğer kesici bir cisme (örneğin cam yüzeye) yumruk atılmışsa cilt kesisi, tendon kesisi, damar ve sinir yaralanması bulguları da olabilir.
Kırık iyileşmesi kırık olduğu andan itibaren başlar ve 3 aşamadan oluşur: İnflamatuvar (yangı) dönemi. Reperasyon (onarım) dönemi. Remodelizasyon (yeniden şekillenme) dönemi.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Atel (yarım alçı) tedavisi kolda veya bacakta olan kırıkları geçici olarak sabitlemek için kullanılabilir. Ameliyat gereken kırıklarda ameliyata kadar geçen sürede kırık bölgesi, atel (yarım alçı) ile takip edilir. Bazı çocuk kırıkları atel (yarım alçı) tedavisi ile kalıcı olarak tedavi edilmektedir.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir. Bu sebeple herhangi bir darbe, kaza veya düşme sonucu bu kemik kırılırsa çok şiddetli bir ağrı hissedilecektir.
Kırıkların kaynama süresi hastanın yaşı, kırık tipi ve kırılan kemiğin yerine göre değişiklik gösterir. Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır.
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
Paça çorbası kemiğe iyi gelir ama dikkat edilmelidir
Ayrıca onarım süreci olan kırıkların iyileşmesi için kemik dokunun önemli bir kısmını oluşturan kollajen adlı proteine vücudun ihtiyacı vardır. Günlük protein alımını sadece 10-20 gram arttırmanın bile kırık iyileşmesini hızlandırdığına dair çalışmalar bulunmaktadır.
Alçı Çıktıktan Sonra uzun süren alçı uygulamalarında kemik ve kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı için zamanla tembelleşir ve zayıflar. Alçı çıkarıldıktan sonra bazı şikayetlerin görülmesi normaldir.
Hasarlı bir eklem veya hasar görmüş tendonlarda ise sargı bunların dinlenmelerini sağlar. Alçının çıkarılmasından sonra şişkinlik oluşursa bu şişkinlik gün boyunca artar ve gece en fazla sınıra ulaşır. Bu endişelenecek bir şey değildir, şişkinlik kendiliğinden yavaşça kaybolur.
Doğrusu: Bunun da yanlış bilinen bir bilgi olduğunu söyleyen uzmanımız “Kemiğin dayanıklılığı ile kırık sonrası kaynama hali arasında bir ilişki yoktur. Dolayısıyla kırılan kemik eskisinden daha güçlü olmaz” diye konuştu.
Ancak şişlik kişinin hissettiği rahatsızlığı da arttırır. Bu nedenle mümkün olduğunca şişlikle mücadele edilir. Kırık bölgenin kalp seviyesinin üzerinde tutulması, soğuk uygulama yöntemleri, masajlar, bandajlar veya bantlamalar şişliğin kabul edilebilir şekilde azalmasında faydalı uygulamalardır.
AYAK TARAK KEMİKLERİ (Ossa metatarsalia)
Başparmaktan küçük parmağa doğru 1'den 5'e kadar numaralanır (MT 1-MT 5). Bu kemiklerin her biri küçük birer uzun kemiktirler ve herbirinin bir gövdesi ile iki ucu vardır. Bunlar üstte ayak tarak kemikleriyle, altta ayak parmaklarıyla eklem yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri