Rahim sarkması olan kadınlarda vajina bölgesinde ellerine şişlik ya da dışarı uzanan kitlesel bir doku gelir. Rahmin tamamı ya da bir kısmının dışarı çıkması sebebi ile ele gelen kabartı şeklinde de kendini gösterebilir.
Rahim sarkması göstergeleri arasında; idrar kaçırma, belin alt kısmında meydana gelen ağrı, vajinadan doku görünmesi, pelvis bölgesinde ağırlık ya da çekilme hissi, kasık ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel fonksiyon bozuklukları ya da kabızlıktır.
Rahim, daha sonra vajinaya düşer ve bazı durumlarda vajinal açıklıktan dışarı çıkar. Hafif rahim sarkmaları tedavi gerektirmez ancak sarkma kronik olarak rahatsız edici hale gelirse tedavi uygulanması gerekir. Rahim sarkması, pelvik organ sarkması terimi altında sınıflandırılan çok sayıda durumdan biridir.
Sık Sorulan Sorular. Rahim sarkması elle hissedilir mi? Rahim sarkması ileri evrelerde her zaman elle hissedilir ve vajene geri itilmeye çalışılır. Daha erken evrelerde ise ıkınma, ağır kaldırma vb gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda elle hissedilebilir.
Rahim sarkması ise ligament adı verilen bağ dokularının ve pelvis kaslarının zayıflaması ile ortaya çıkan rahatsızlıktır. Rahmin bulunduğu yerden aşağı doğru sarkması olarak tanımlanabilen rahim sarkması, genel olarak yaşın artması ile birlikte görülse de fazla doğum yapmak da rahmin sarkmasına yol açabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Gebeliğin ilk aylarında, rahim armuta benzer şeklini korurken, 12. Haftaya doğru artık küre şeklini alır ve kemik yapının üzerine çıkar. Bu haftadan sonra rahim öndeki pubik kemiğinizin üzerinde hissedebilecek büyüklüğe ulaşır. Sonraki haftalarda ise karın boşluğunda ilerleyebilmek için oval şekilde yukarı doğru büyür.
Normal doğum, çoğul gebelik, östrojen hormonunun yetersiz olması ve yaşlılık gibi nedenlerden dolayı pelvik kaslar ve bağ dokuları gevşer. Bu gevşemeye bağlı olarak yer çekiminin de etkisiyle rahim; aşağı, yani vajinanın içine doğru sarkar. Bu sarkma vajinanın dışından görünecek kadar ileri boyutta da olabilir.
Rahim (uterus) vaginanın üzerinde karın içine yerleşmiş armut biçiminde bir organdır (Soldaki resim). Uterusun (rahimin) kalın duvarı üç tabakadan oluşur. Bunlardan en içte olanı "endometrium" adını alır, adet siklusu boyunca değişimler gösterir ve eğer gebelik olmaz ise dökülerek adet kanaması ile birlikte atılır.
Vajina uzunluğu ölçüm yerine göre değişir. Vajina girişinden rahim ağzının ucuna (serviks) kadar olan ölçüm ortalama 9.6 cm dir. Ancak ölçüm vajina girişinden rahim ağzının başlangıcına (forniks) doğru yapılırsa ortalama 12 cm dir.
Ameliyat bölgeye yerleştirilen görüntüleme cihazları sayesinde ekrandan izlenerek gerçekleştirilir. Rahmin bağları kesilir ve rahim vajinadan dışarı çıkarılır. Vajinadaki açılma dikilir ve işlem sonlandırılır. Açık yöntemle gerçekleştirilen histerektomi ameliyatları en sık uygulanan işlemlerdendir.
Kadınlarda sık görülen miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri, rahim iç zarının iltihaplanması, rahim sarkması gibi durumlarda rahmin yani uterusun alınması gerekebiliyor. Bu durum kadınlar için cinsel yaşam ve menopoz süreci ile ilgili pek çok soru işaretini beraberinde getirebiliyor.
Rahim ağrısı olan kişilerin jinekolojik muayene olması gerekmektedir. Bunun yanında laparoskopi ile iç organların durumunun gözlemlenmesi de gerekebilmektedir. Bu işlem sonucunda ağrının nedeni %40 oranında saptanır. Rahimde meydana gelen ağrıların çoğu bel ve bacak bölgesine de vurabilir.
Bebeğin başı doğum kanalına yerleştiğinden dolayı rahim idrar torbasına baskı yapmaya başlamaktadır. Fakat doğum yaklaşınca rahim aşağıya iner ve idrar torbasına baskı yapmaz. Böylece anne adayı da eskisi gibi sık sık tuvalete çıkmaz. Doğumdan 1 ya da 2 hafta önce rahim aşağı inmektedir.
Meriç Çağrı Ağır: “Sağlıklı kadınlarda görülen vajinal ıslaklık ve akıntı miktarı çok azdır. Akıntı, renksiz ve kokusuzdur. Temelde farklı şikayetlere neden olması beklenmez. Vajina, steril değildir.
Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları daralır mı? Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları diğerlerine kıyasla daha dar değildir. Vajinal kaslar oldukça elastik bir yapıdadır. Cinsel birleşmeden ve doğumdan sonra kasılır ve normal şekillerine yeniden dönerler.
Kadınların %70-85`inde rahim öne doğru dururken geri kalanlarda arkaya doğrudur. Uterusun öne ya da arkaya doğru olması patolojik bir bulgu değil normal anatominin bir varyasyonudur. Tıpkı sağ eli ya da sol eli kullanmak gibi veya saç, göz rengindeki farklılıklar gibi bu anatomik duruş da normaldir.
Kadınların pek çok temel vücut fonksiyonlarını gerçekleştirdiği organları olan vajina, ortalama olarak 9 cm uzunluğunda olmaktadır. Vajinanın bu ortalama olarak belirtilen uzunluğu, 8 ile 10 cm arasında değişim gösterebilmektedir.
Rahim, pelviste ters duran armut şekline benzer bir yapıdır. Yaklaşık olarak 7.5 santim uzunluğunda, 4.5 santim genişliğinde ve 3 santim derinliğindedir. Bebek sahibi olan kadınlarda rahim bu ölçülerden biraz daha büyük olmaktadır. Rahim bazen ön tarafa, karın bölgesine doğru eğilir buna 'antevert uterus' adı verilir.
Sözlükte acımak, esirgemek, korumak, affetmek, bağışlamak, merhamet etmek gibi manaları barındıran ve rahmân gibi r-h-m- (.م.ح.ر) kökünden türeyen38 rahîm kelimesi, çok merhamet edici anlamında sıfat-ı müşebbehe veya mübalağalı ism-i fâildir.
Vajinada şişlik vajina girişi ve çevre genital bölgeyi kapsayan tahriş, travma, enfeksiyon, alerji, kanama, kitle, rahim ve idrar kesesi sarkması gibi birçok nedene bağlı gelişebilir. Vajinal mantar enfeksiyonları kadınlarda vajinada şişlik ve ödemin en sık nedenidir.
Rahim sarkması, rahmin duvarından ayrılarak vajinaya doğru kaymasıdır. Buna uterus prolapsusu da denir. Rahim sarkması var olan idrar kaçırma problemini maskeleyebilir ya da rahim sarkması ile idrar kaçırma birlikte olabilir. Pelvik taban kaslarının düzenli çalıştırılması rahim sarkmasını önleyici bir etkiye sahiptir.
Hamilelikte Rahim Sarkması Olur mu
Gebelik sonrası, özellikle birden fazla doğum yapan ya da iri bir bebeğin dünyaya getirilmesi neticesinde rahim sarkmasına sıklıkla rastlanılmaktadır. Fakat bunun haricinde hamilelikte de rahim sarkması olayı yaşanabilmektedir. Rahim sarkmasına pek çok etken neden olabilmektedir.
Öncelikli olarak, bazı hastalar rahim sarkması rahatsızlığına rağmen herhangi bir tedavi olmayıp, hayatlarına devam etmeyi tercih edebilmektedir. Ancak, tedavi isteyen ve hafif şiddetli pelvik organ sarkması durumlarında ameliyatsız tedavi seçeneği uygulanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri