Dönümde 500 kilogram civarında üretim Çiftçilerimiz dönüm başına 500 kilogramın civarında üretim elde ediyorlar" dedi. Pamuk üreticisi Cuma Toraman ise yaklaşık 120 dönüm alanda pamuk hasadı yaptığını ve verimden memnun olduğunu ifade ederek, yaklaşık 60 ton pamuk hasat etmeyi hedeflediğini kaydetti.
Dekar başına 450-500 kilogram ürün alınıyor
Dekar başına daha hasadın başı olmasına rağmen 450-500 kilogram gibi verimler alınmaktadır. Geçen sene kiloda 80 kuruş olan pamuk primlerinin Tarım ve Orman Bakanımızca 110 kuruşa artırılmasıyla özellikle Şanlıurfa bölgesinde pamuk ekimi inanılmaz arttı.
Pamuk Kaç Ayda Yetişir? Ortalama 110 gün ile 150 gün içerisinde yetişen pamuk, mibzer yardımı ile sıra arası 60-80 cm sıra üzeri 4-7 cm mesafeye ekilir. Ortalama 3 ila 6 kg çeşide ve tarla koşullarına göre tohum kullanılır. Dekar başına 5-6 kg pamuk tohumu yeterlidir.
Kozaları iri (5-6 gr) çırçır randımanı %41, lif uzunluğu fazla (30.5 mm) olan oldukça verimli bir çeşittir. Solgunluk hastalığına nisbeten dayanıklıdır. Verim dekara 300 kg dır.
Değişik iklim ve toprak koşullarına göre pamuk bitkisinin su ihtiyacı 400-600 mm kadardır.Pamuk üretim bölgelerinde yıllık yağış miktarı yetersiz olduğundan iyi bir gelişme için gereken su miktarı sulama yolu ile verilmelidir.Sulama zamanı ve verilecek su miktarı bitkinin su isteği belirtilerine ve topraktaki nem ...
İlgili 42 soru bulundu
Pamuk Türkiye'de Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'de pamuk en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve şehir olarak en çok Şanlıurfa'da üretilir. Şanlıurfa'da üretilebilmesi GAP projesi ile gerçekleşmiştir. Akdeniz bölgesinde ise başta Adana olmak üzere Mersi, Kahramanmaraş ve Hatay çevresinde üretim yapılır.
Toprak analizine göre pamuk bitkisinin en çok ihtiyaç duyduğu Azot (N), Potasyum (K), ve Fosfor (P) mineraller verilerek bitkinin beslenmesi sağlanır. Pamukta gübreleme programı ile ekim yapılırken 1 hektara 200 kg NPK ekim makinası ile eklenerek, çiçeklenme sırasında yine 1 hektara 200 kg NPK eklenir.
içerdiği tahmin edilmektedir. Ancak, bu rakamlar bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir. Böylece, çırçır makinesiyle işlendikten sonra elde edilen pamuk verimi hektar başına 0,66 ila 1,33 tondur. Bu rakamların bölgeden bölgeye farklı olabileceğini unutmayın.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar şöyle; "Bugün bir müjde de pamuk ve ayçiçeği üreticilerine verelim. Pamuk üreticilerimizin mazot ve gübreye desteğini arttırdık. Pamuk desteğini dekarda 76 liradan yüzde 257 artışla 271 liraya çıkarıyoruz.
Pamuk ve ayçiçeği
Böylece kütlü pamukta toplam destekleme tutarımız kilogramda 2 lira 14 kuruşa, dekar başına da 1071 liraya ulaşıyor. Yağlı ayçiçeğinde ise mazot ve gübre desteğini dekar başına 37 liradan yüzde 195 artışla 109 lira, fark ödemesini de kilogramda 50 kuruştan 70 kuruş seviyesine yükseltiyoruz.
Bazı ülkelerde balya ağırlıkları şöyledir; Avustralya da Pamuk Nakliye Kurumu balya ağırlığını yaklaşık olarak 227 kg (500 lbs bu değer 185–245 kg arasındadır) olarak belirlemiştir.
Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ekilmesiyle birim alandan daha yüksek verim alınıyor. Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ve yeterli kök alanı sağlamak amacıyla birbirine çapraz ekilmesiyle birim alandan alınan verim yaklaşık yüzde 25 artıyor ...
Kozası orta büyüklüktedir ve koza açımı kuvvetlidir. 1 kg'da yaklaşık 12.000 adet tohum bulunur.
Daha yüksek verim ve kalite imkanı sunan ''Sezener 76'' ve ''Naz 07'' isimli yerli pamuk tohumları 2 günde tükendi. 1934 yılında kurulan Enstitüde 1959'dan bu yana tohum ıslah çalışmaları yürütülüyor. Merkezde bugüne kadar 37 pamuk çeşidi çiftçilerin kullanımına sunuldu.
Pamuğun uzun süre, kötü şartlarda depolanması daha hızlı ve daha ağır renk kaybına neden olur. Hatta, serin ve kuru ideal bir depolama ortamında bile, pamuk bir yıldan fazla tutulursa renk bozulması başlayacaktır.
Kuru soğan, yaş çay ve zeytinde dekara 63 lira mazot ve 21 lira gübre olmak üzere 84 lira, yem bitkilerinde dekara 94 lira mazot ve 21 liralık gübre desteği ile 115 lira destek ödemesi yapılacak. Nadasa bırakılan tarım arazileri için 38 lira mazot desteği verilecek.
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli oldu. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 103 lirası mazot, 46 lirası gübre olmak üzere 149 lira destek sağlanacak.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ödemelerin 24 Şubat 2023 günü yapılmaya başlandığını belirterek şöyle konuştu: "2 milyon 520 bin 567 çiftçimize 11 kalemde destekleme ödemesini bugün gerçekleştiriyoruz.
1 ton pamuğun yetiştirilmesi sürecindeki toplam su ayak izi 2016'da ortalama 1.782 m3/ton iken 2018'de %14 artış göstererek 2.029 m3/tona yükselmiştir.
Domates, biber ve diğer bitkiler gibi, pamuk doğal olarak çok yıllık bir bitkidir, ancak günümüzde tek yıllık olarak yetiştirilir.
Birinci çapalama: Pamuk fidelerinin 2-3 yapraklı olduğu dönemde yapılır. İlk çapalama genellikle elle yapılır. Bazı durumlarda birinci çapalama ile birlikte seyreltme de yapılır. İkinci çapalama: Birinci çapalamadan 2-3 hafta sonra ve daha derin olarak yapılır.
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Pamukta üst gübreleme yani azot içerikli olan amonyum sülfat gübresi ( Şeker Gübresi ), üre gübresi, amonyum nitrat gübresi gibi gübreler ne zaman uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri