Adetliyken rahim filmi çekilmesi bazı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle adetliyken rahim filmi çekilmez. Hsg için adetten sonra birkaç gün beklenilmesi önerilir.
Bu süreçte rahim içerisi yenilenmiş ve nitelikli görüntü alınabilecek durumda olacaktır. Aynı zamanda gebelik riskine karşı da alınacak bir önlem olarak rahim filmi çekiminin adet kanaması bitiminden sonra çekilmesi uygundur.
Eğer adet kanamasından sonra hiç cinsel ilişkiye girilmediyse sınırlama olmaksızın herhangi bir gün rahim filmi çekilebilir. Adet döneminin 10. Gününden sonra korunmalı da olsa cinsel ilişkiye girildiyse rahim filmi çekilmesi için yeni adet kanamasını beklemek uygun olur.
Jinekolojik Muayene Ne Zaman Yapılır? Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir. Ancak adetli iken kanamadan dolayı rahim ağzı net görülemeyebilir ve smear testi alınamaz. Bu nedenle acil bir durum yoksa adet dışındaki dönemler tercih edilir.
Rahim filmi çekimi; regl kanaması bittikten 4 gün sonra çekilmelidir. Bu süreç içerisinde cinsel ilişkiye girilmemelidir ve gebelil şüphesi bulunmamadır. Aksi halde embriyoya zarar verilebilmektedir. Rahim filmi çekimi sırasında farklı maddelerden oluşuturulan kontrast bir ilaç rahim içerisine gönderilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Adetliyken rahim filmi çekilmesi bazı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle adetliyken rahim filmi çekilmez. Hsg için adetten sonra birkaç gün beklenilmesi önerilir. Böylece olası enfeksiyonlar önlenmiş olur.
1 yıl boyunca korunmasız ilişkiye girilmesine rağmen gebelik gerçekleşmeyen çiftlerde başvurulan bir yöntemdir. HSG adet bitiminde genellikle adetin 8-10. gününde çekilir.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
Hsg öncesi yapılması gereken herhangi özel bir hazırlık bulunmaz. Bazı durumlarda jinekolog rahim filmi öncesi antibiyotik veya basit ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Bununla birlikte Hsg filmi çekiminden birkaç gün önce cinsel ilişkiye ara verilmesi gerekir. Randevu öncesi aç veya tok olmak gerekmez.
Adetin 2. veya 3. günü randevu alıp kliniğe gelmeniz gerekmektedir. Bu muayenenizde, ultrason ile yumurtalıklarınıza 'bazal ultrason' denilen ultrason yapılır. Bazal ultrason ile yumurtalıkların durumu kontrol edilir. Eğer gerekli görülürse ve önceden yapılmamışsa bazı kan tahlilleri için sizden kan alınacaktır.
-Rahim Filmi Adetten Kaç Gün Sonra Çekilir? Rahim filmi adet kanaması bittikten sonraki 5-7 gün içinde çekilmektedir.
Rahim filmi çekimi sonrasında lekelenme şeklinde hafif kanama olması ve orta şiddette ağrı olması beklenen bir durumdur. Adet gecikmesi veya adet düzensizliği HSG sonrasında karşılaşılan problemlerden biri değildir.
Kullandığımız yeni teknoloji ve yeni teknikler sayesinde HSG çekimi genellikle 2 dakika kadar sürer. Bazı anatomik varyasyonların, anomalilerin varlığında veya tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu durumlarda inceleme süresi 3-5 dakika daha uzayabilir.
Rahim filmini adetiniz bittikten sonraki 2 gün içerisinde çektirmeniz gerekmektedir. Rahim filmi çekilirken, rahminizin içinde miyom, kist var mı, rahim duvarı kalınlığınız nedir, bunlar incelenecektir.
Rahim filmi uygulanması öncesinde detaylı bir jinekolojik değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmede enfeksiyon (iltihap) bulguları saptanması durumunda ise enfeksiyon tedavi edilene kadar işlem ertelenir.
Rahim filmi sonrasında cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır. İşlem sonrasında araç kullanılabilmektedir. İşlem sonrasında hamile kalma şansı yüksektir.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Filminizi yüksek teknoloji kullanarak yeni yöntemle çekeceğiz. Bu nedenle HSG çekimi sonrasında yapmanız veya yapmamanız gereken hiçbir şey yoktur. HSG çekiminden sonra işinize dönebilir, sosyal programınıza devam edebilirsiniz. Araba kullanabilirsiniz.
Rahim filmi çekilmesi ağrılı bir işlem midir? Kadınlar arasında genellikle rahim filminin çok ağrılı olduğuna dair yaygın bir kanı vardır. Ancak kibar ve dikkatli bir uygulamayla yapıldığında aslında HSG karında biraz batma ve gerilmehissi yaratan ve dayanılacak kadar az ağrı veren bir işlemdir.
Jinekolojik Muayenelerde Adet
Kanama ile birlikte rahim kanalının açık olması bu işlemleri kolaylaştırır. Bazen de, adetli olmasanız dahi, bir adetinizin geçmesini bekleyip yeniden muayeneye gitmeniz gerekebilir. Çünkü bazı basit kistler, adet kanamasıyla birlikte yırtılarak rahimden dışarı atılabilir.
Vajina ve rahim ağzı spekulum muayenesi sonucunda net olarak değerlendirilir, elle yapılan muayene ile de rahim ve yumurtalıklar hakkında fikir edinilir.
Rahmin iç zarının kalınlaşması (endometriyal hiperplazi), iç zarındaki polipler (endometriyal polip), rahimdeki myomlar, rahim anormallikleri, yumurtalıktaki kistler ve tümörler ve bu bölgedeki diğer kitleler (abse, hematom, dış gebelik vb) jinekolojik ultrason ile saptanabilir.
Bunun yanı sıra her sağlık kurumu farklı yöntemler ile rahim filmi çekilmektedir. Bu nedenle her kurumda C kollu röntgen cihazı bulunmaması işlemin çok ağrılı gerçekleştirilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle de anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Bilimsel çalışmaların genişlemesi, teknolojideki gelişmelerin tıp alanına da yansıması ile birlikte tanı ve tedavi yöntemleri çok daha güvenilir ve konforlu bir hale gelmiştir. Rahim filmi uygulaması da günümüzde ağrısız ve acısız bir uygulamadır.
Rahim Filmi Ne İçin İstenir? HSG; kısırlık, düşük, kapalı kanal, kanser gibi rahimde oluşabilecek tüm sağlık sorunlarını tespit etmek için kullanılır. Rahim tüpleri kapalı bir kadının, gebe kalma ihtimali azdır. Bu nedenle; hamilelik için olumsuzluk yaratan bir durumu önceden tespit etmek için rahim filmi çekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri