Dönüme 40 adet avokado ağacı ekimi yapılıyor ve 3 yıl sonra meyve veriyor. İlk yıllarda meyvesi az oluyor ama 10-12 yaşındaki bir ağaç ortalama 600-700 meyve veriyor.
Dekara 1000-1500 kg arasında verim alınabilir. Ağacı soğuğa dayanıklı çeşitlerden biridir. -3,3 °C'de zararlanma başlar.
Çekirdekten çimlenen avokado hiç bir zaman aslına benzemez. Daha doğrusu meyvenin avokado olma ve olmama olasılığı da vardır.Olmama olasılığından gidersek çekirdek avokado olabilir ama farklı bir avokakdo çiçeği farklı bir meyve ile tozlandıysa örneğin portakal ortaya avokado portakal melezi bir bitki çıkacaktır.
Düzenli bakım şartlarının sağlandığı verime oturmuş Avokado fidanlarının ise meyve kalitesine gör genel olarak ağaç başı 50-100 kg meyve vermektedir.
Aşılı bir avokado ağacının meyve vermesi fidanı dikildikten sonra 3 yıl içerisinde olmaktadır.Avokado fidanı çiçeklerini çeşide göre şubat mart ayları içerisinde açmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Evet, verir; ama sabırla bakıma devam edenler ancak bu meyveye ulaşabilir.
Dönüme 40 adet avokado ağacı ekimi yapılıyor ve 3 yıl sonra meyve veriyor. İlk yıllarda meyvesi az oluyor ama 10-12 yaşındaki bir ağaç ortalama 600-700 meyve veriyor.
Her çiçek ilk açıldığında dişi safhadadır. Bu safhada dişi organ başka çiçeklerden gelen çiçek tozlarını kabul eder, erkek Page 2 organlar çiçek tozu saçmazlar. Bu safhaya “Dişi Safha” denir. Daha sonra çiçek kapanır, gece kapalı kalır, ertesi gün aynı çiçek tekrar açılır.
Avokado bahçesi tesis edilecek arazi, kuvvetli rüzgârlardan nispeten korunmuş ve fazla soğuk olmayan yerlerde olmalıdır. Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
Avokado aynı zamanda suyu da seven bir bitkidir. Sürekli nemli kalmalıdır ama bunu da abartmamak gerekir.
Avokado ayrıca kan sulanmasını etkileyebilecek K vitamini içermektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar alan kişilerin K vitamini düzeylerini sabit tutmaları önemlidir. Bu nedenle, kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynayan K vitamini içeren besinleri çok fazla tüketmek faydalı olmayabilir.
Akdeniz iklimlerinde, tek bir ağaç kuru ve ılık yaz aylarında haftada 51 mm'ye (2 inç) kadar suya ihtiyaç duyabilir. Daha spesifik bilimsel verilere dayanarak, sıcak iklimlerde avokadonun su kullanımı ilkbaharda günde yaklaşık 45 litre (l / gün), yazın 136 ila 220 l / gün ve sonbaharda 121 l / gündür (2, 3).
Kese kağıdı içerinde kalan avokadonun ürettiği gaz içerisinde kalacağı için olgunlaşması hızlanacaktır. Muz ve elma da avokadonun olgunlaşmasına destek olacaktır. Bir kese kağıdının içine elma ya da muz koyarak bekletin. 1-2 gün içinde avokado yemeğe hazır olacaktır.
Meyveler Kasım – Ocak arasında olgunlaşır. -5°C kadar dayanabilen B tipi bir avokadodur. Yapraklarında anason kokusu mevcuttur. 4) FUERTE: Bu da ailemin favorisi, en lezzetli çeşitlerden biridir. İsmi İspanyolca güçlü kelimesinden gelir.
BİR AĞAÇTAN 3 YIL SONRA VERİM ALINIYOR
Avokado, türüne göre tanesi 7 ile 10 lira arasında alıcı buluyor. Bir ağaçtan en verimli döneminde 3 bin 500 lira kazanç elde ediliyor. Yetiştirilmesi aşamasında hiçbir ilaç kullanılmayan ağaca, sadece su ve zaman zaman gübre ile destek vermek yeterli oluyor.
Avokado üretiminin yaklaşık yüzde 80'i Antalya'da ve özellikle de Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde yapılmaktadır. Mersin de en fazla avokado yetiştirilen ikinci kenttir. Alanya'da 10 binden fazla avokado ağacı bulunuyor. Alanya üreticileri, Türkiye avokado ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor.
Avokado yetiştirmek için, meyvenin içinde yer alan çekirdeğe ihtiyacınız olacaktır. Çekirdeğin taze olmasına dikkat etmek gerekir. Ilıman iklim bu meyvenin yetiştirilmesinde uygun olacaktır. Bu sebeple avokado bitkisi soğuk kış şartlarında yetişmesi zordur.
Ilıman iklim özelliğine sahip bol yağışlı sulanabilir arazilere dikildiğinde hızlı gelişim gösteren Avokado fidanlarının yetiştiriciliği oldukça kolay olup kaliteli meyve oluştururlar. Avokado fidanlarının en önemli özelliklerinden biri de yaprak dökmeyen bir yapısı olup her dem yeşil kalırlar.
Avokado, iyi drenajlı ve nemli bir toprakta yetiştirilmelidir. Genellikle ilkbahar aylarında dikilen avokado ağacının meyve vermesi 5 ile 13 yıl arasında olmaktadır.
Avokado ve Cinsel Yaşam
B6 vitamini, erkeklik hormonu üretimini artıran bir besin maddesidir. Potasyum ise, kadınlarda tiroid bezini düzenlemeye yardımcı olur. Libidoyu hızlandırarak cinsel enerjiyi artıran avokado, cinsel gücü artırdığı kabul edilen E vitamini bakımından da zengindir.
Örneğin, Hass cinsi bir ağaçtan aldığınız tohumu ektiğinizde tohumdan çıkan fide Hass cinsi olmayabilir. Ayrıca, tohumdan ekilen avokadoların çiçek açması ve meyve üretmesinin 5 ila 13 yıl arasında bir süre alabileceğini ve tek bir avokado ağacı ile tozlaşma gerçekleştirmenin çok zor olacağını unutmayın.
Avokado, genellikle ilkbahar mevsiminde ekilir. Mart ve Nisan ayı, ekim için en ideal zamanlardır. Avokado hasadı ise, Eylül-Haziran ayı arası olarak bilinir. İlkbaharda ekilen avokadolar, Kasım ayında meyve vermeye başlar.
Avokado yetiştiriciliği oldukça karlı ve çok kolay yapılan bir yetiştiricilik çeşididir. Avokado yetiştiriciliği için devlet desteği veriliyor. Profesyonel bir şekilde avokado yetiştiriciliği ile uğraşanlar devletin meyve bahçeleri için verdiği hibe desteğinden yararlanabilirler.
Yüksek rakımlı olan bölgelere dikilmesi tavsiye edilmeyen Avokado fidanlarını ülkemizde sadece 200 rakıma kadar olan bölgelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri