Hsg filmi (rahim filmi ) çekimi sırasında şu adımlar izlenir: Hasta, jinekolojik muayene pozisyonu alır. Normal şartlarda ağrı kesici veya anesteziye ihtiyaç duyulmaz ancak sedasyon uygulanabilir.
Bu nedenle lokal ya da genel anestezi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Ancak anesteziye bağlı komplikasyon riskleri, işlem süresinin uzaması bu uygulama için tercih edilen bir durum değildir. Ağrısız rahim filmi ise anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilen bir işlemdir.
Normalde aç gelinmesine gerek yoktur ancak sedasyon yani uyutularak çekinmek isteyen hastalarda 6 saat açlık aranır. Genelde lokal anestezi ile çekilmektedir. Gelmeden önce çoğu zaman ağrı kesici 2 saat öncesinde alınmasıda yeterli olup, lokal anestezi ile çekilmektedir.
Bazı durumlarda, işlem sırasında rahatsızlık ve kaygıyı en aza indirmek için hastalara anestezili rahim filmi yapılabilir. Anestezi seçenekleri, hastanın ihtiyaç ve tercihlerine bağlı olarak lokal anesteziden genel anesteziye kadar değişebilir.
Kullandığımız yeni teknoloji ve yeni teknikler sayesinde HSG çekimi genellikle 2 dakika kadar sürer. Bazı anatomik varyasyonların, anomalilerin varlığında veya tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu durumlarda inceleme süresi 3-5 dakika daha uzayabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Rahim filmi çekilmesi ağrılı bir işlem midir? Kadınlar arasında genellikle rahim filminin çok ağrılı olduğuna dair yaygın bir kanı vardır. Ancak kibar ve dikkatli bir uygulamayla yapıldığında aslında HSG karında biraz batma ve gerilmehissi yaratan ve dayanılacak kadar az ağrı veren bir işlemdir.
Özellikle tecrübeli doktorların üst düzey teknolojik cihazlar ile gerçekleştirdiği HSG (rahim filmi) uygulamalarında kadın herhangi bir ağrı hissetmemekte ve risk faktörlerinin önüne geçilerek herhangi bir komplikasyon riski bulunmamaktadır.
Çünkü rahim filmi ilaçlar ile çekilen ve özellikle işlem sonrasında, işlem sırasında olmasa da ağrı ve sızı yapan bir işlemdir. Dolayısıyla da kadın doğum uzmanları en az iki gün olmakla birlikte rahim ağrısının tamamen geçene kadar cinsel ilişkiye kesinlikle girilmemesini tavsiye etmektedir.
HSG (Histerosalfingografi) yani halk arasında bilinen adıyla ilaçlı rahim filmidir. Bu film sayesinde rahim boşluğu ve tüpler hakkında bilgi edinmeyi amaçlarız. Bu film özellikle adet bittikten sonra 1-3 gün içinde çekilir.
Çünkü rahim filmi çekimi sırasında radyasyon alınacağı için erken bir gebelik olması istenmemektedir. Rahim filmi çekilmeden önce eğer adet kanaması önceki aylardan farklı ise mutlaka kanda gebelik testi yapılıp gebelik dışlanmalıdır. Rahim filmi öncesinde aç olmaya gerek yoktur.
Bütün röntgen incelemeleri gibi rahim filmi de gebe olan veya o anda gebe olması olasılığı bulunan kadınlara çekilmez. Çünkü anne karnındaki embriyo veya fetüs, kullanılan X ışınlarından zarar görebilir.
Filminizi yüksek teknoloji kullanarak yeni yöntemle çekeceğiz. Bu nedenle HSG çekimi sonrasında yapmanız veya yapmamanız gereken hiçbir şey yoktur. HSG çekiminden sonra işinize dönebilir, sosyal programınıza devam edebilirsiniz. Araba kullanabilirsiniz.
Fakat kanamanız fazlaysa yada bir kaç günden uzun sürerse, ağrınız artarsa, ateşiniz çıkarsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. HSG sırasında az da olsa vajina zorlandığı için yaptırdıktan 48 saat süre ile banyo yapmak, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon uygulamak sakıncalı olabilir.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Rahim Filminden Önce İlişkiye Girilir Mi
Rahim filminden önce cinsel ilişkiye girilmesi önerilmez. Hsg öncesi cinsel ilişki planlanmamış bir gebeliğe neden olabilir. Yardımcı doğum tedavilerinin başarı ile sonuçlanması için tüm sürecin planlanması gerekir.
Rahim filminden sonra hamile kalmak daha kolay olmaktadır.
Yapılan incelemeler film çekimi sonrası gebelik şansının arttığını göstermektedir. Çekilen filmin sonucunda nereye etki olduğu ve neye katkı sağladığı tam olarak bilinmese de hamilelik için gerekli olan zemini hazırladığı düşünülmektedir.
Rahim filmş çekimi sırasında tüplerin açılması sayesinde birçok kadın uygulama sonrasında gebe kalabilmektedir. Rahim filmi işlemi merkezimizde üst düzey konfor ve güvenilirlik sağlanarak uygulanmaktadır.
Adetliyken rahim filmi çekilmesi bazı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle adetliyken rahim filmi çekilmez. Hsg için adetten sonra birkaç gün beklenilmesi önerilir. Böylece olası enfeksiyonlar önlenmiş olur.
HSG (İlaçlı Rahim Filmi) çektirdikten sonra sonuçları ne zaman alırım? Çekim yapıldıktan sonraki üç(3) iş günü sonra sonuçlar sisteme yüklenecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız e-nabız şifresiyle evdeki bilgisayarlardan kendi sonuçlarına ulaşabilecektir.
Rahim filmi çekiminden sonra kadın günlük yaşamına devam edebilmekte, duş alabilmekte ve cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır.
Tüm bu işlem sırasında çoğunlukla âdet sancısına benzer bir ağrı hissedilir ve işlem yaklaşık olarak 5-10 dakika kadar sürer. Görüntüleme işlemi sırasında çekilen film sayesinde rahim içinde ve fallop tüplerinde herhangi bir problem olup olmadığı kolay ve hızlı bir şekilde anlaşılır.
Rahim filmini adetiniz bittikten sonraki 2 gün içerisinde çektirmeniz gerekmektedir. Rahim filmi çekilirken, rahminizin içinde miyom, kist var mı, rahim duvarı kalınlığınız nedir, bunlar incelenecektir.
Tüplerin tıkalı olması durumunda ağrı, adet düzensizliği ya da başka herhangi bir belirti olmaz.
Rahim Filmi (HSG) Nedir? Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu görüntüleme yönteminde; rahimdeki tüplerde söz konusu bir tıkanıklık, darlık ve genişleme gibi sorunlar tespit edilir.
Rahim filmi ne zaman çekilir ? HSG uygulanması öncesinde detaylı bir jinekolojik değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmede enfeksiyon (iltihap) bulguları saptanması durumunda ise enfeksiyon tedavi edilene kadar işlem ertelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri