Rahim Filmi Çekme Tekniği İşlemden önce enfeksiyon olmaması için antibiyotik yapılır. Sonrasında da eğer ihtiyaç olursa ağrı kesici kullanılır. Hsg rahim ağzından kontrastlı ilacın verilerek rahim içi ve tüplerin x-ışını ile filmi çekilerek görüntülenmesi ile elde edilir.
HSG çekimi yapıldıktan sonra sonuç genellikle 1 hafta içinde sisteme yüklenmektedir. İlaçlı rahim filmi çekildikten sonra hastanın duş almasında sakınca yoktur. HSG sonrası 1 hafta cinsel ilişki önerilmez. İlaçlı rahim filminden sonra parol gibi basit ağrı kesici ve antibiyotik reçetesi doktorunuz tarafından verilir.
Filminizi yüksek teknoloji kullanarak yeni yöntemle çekeceğiz. Bu nedenle HSG çekimi sonrasında yapmanız veya yapmamanız gereken hiçbir şey yoktur. HSG çekiminden sonra işinize dönebilir, sosyal programınıza devam edebilirsiniz. Araba kullanabilirsiniz.
Rahim filmi çekiminde kullanılan ilaç, içerisinde iyot tozu bulunan sudur. İyot, X ışınlarını tutmakta ve böylece rahim içi ve tüplerden görüntü alınabilmektedir. Bu ilaca, kontrast madde adı da verilmektedir. Kokusuz ve renksiz bir sıvıdır.
Çünkü rahim filmi ilaçlar ile çekilen ve özellikle işlem sonrasında, işlem sırasında olmasa da ağrı ve sızı yapan bir işlemdir. Dolayısıyla da kadın doğum uzmanları en az iki gün olmakla birlikte rahim ağrısının tamamen geçene kadar cinsel ilişkiye kesinlikle girilmemesini tavsiye etmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
İşlem sırasında rahim ağzı az miktarda da olsa zorlandığından HSG sonrası 48 saat süre ile banyo yapmak, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon kullanmak sakıncalıdır, bunlardan kaçınmalısınız.
Rahim filmi HSG bir röntgen filmidir. Çekim sırasında gözle göremediğimiz, saydam olmayan cisimlerin de içinden geçebilen bir ışık türü olan X ışınları kullanılmaktadır. X ışınlarının fazlası zararlıdır. Bu nedenle, eskiden, rahim filmi HSG çekildiği ay korunma önerilirdi.
Rahim filmi sonrası gebelik şansı artıyor!
Pek çok hasta rahim filmi çekilen ay veya takip eden birkaç ay içinde gebe kalmaktadır. Rahim filmi çekimi sırasında kullanılan ilaç, tüpleri yıkamakta, yumurta ile spermin buluşmasını, embriyonun rahim içine taşınmasını kolaylaştırmaktadır.
Rahim Filminden Kaç Gün Sonra İlişkiye Girilir
Rahim filminden 1 ila 2 gün sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Aslında cinsel ilişkiye girilmesi için bir engel yoktur ancak çoğu durumda tedbiren birkaç gün beklenmesi önerilir.
HSG rahim filmi ve tüplerin içine kontrast madde verilerek röntgen çekilmesi sayesinde , rahim ve tüplerin iç yapısının, tüplerin açıklığının değerlendirilmesine olanak sağlar. Normal bir kadında verilen sıvı herhangi bir güçlükle karşılaşmadan rahimin içini doldurur ve tüplere geçer.
Rahim filmi, tüpleri temizler, yumurta ve spermin buluşmasını kolaylaştırır. Endometriumu uyarmak suretiyle embriyonun rahim içine tutunabilmesini kolaylaştırır. -Alerji: Film çekilirken rahim boşluğu içine sıvı doldurulur. Kontrast madde olarak adlandırılan bu sıvının içinde iyot tuzu bulunmaktadır.
Rahim Filmi Sonrası Ağrı
Bu hafif ağrılar kendiliğinden bir iki gün içerisinde geçer. Eğer ağrı şiddetli olur veya geçmezse, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
HSG (İlaçlı Rahim Filmi) çektirdikten sonra sonuçları ne zaman alırım? Çekim yapıldıktan sonraki üç(3) iş günü sonra sonuçlar sisteme yüklenecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız e-nabız şifresiyle evdeki bilgisayarlardan kendi sonuçlarına ulaşabilecektir.
Antibiyotik Bittikten Kaç Gün Sonra Vücuttan Atılır? Bu ilaç vücuda alındıktan sonra 35-40 saat sonra vücuttan atılır.
Karın ağrısı ve kramp: Alt karın bölgesinde ağrı ve kramp, uterin enfeksiyonun en yaygın semptomlarıdır. Bu ağrılar, adet dönemi sırasındaki ağrılara benzerlik gösterebilir. Vajinal akıntı: Uterin enfeksiyon, vajinal akıntıya neden olabilir. Akıntı; genellikle yoğun, kalın ve renksizdir.
Enfeksiyona neden olan bakterilerin yok edilmesinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisinin yanıt vermediği bazı durumlarda yakma, dondurma ve lazer tedavisi de uygulanabilmektedir.Tedavi sürdüğü müddetçe cinsel ilişkiye ara verilmesi önerilir.
Fakat kanamanız fazlaysa yada bir kaç günden uzun sürerse, ağrınız artarsa, ateşiniz çıkarsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. HSG sırasında az da olsa vajina zorlandığı için yaptırdıktan 48 saat süre ile banyo yapmak, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon uygulamak sakıncalı olabilir.
Nov 2022·Dr. Cevat BAYRAK - HSG Filmi (Rahim Filmi)
HSG çekiminden sonra 4 ay boyunca gebe kalma şansı artmaktadır. HSG incelemesi sırasında tüplerdeki küçük yapışıklıklar açılabilmekte, içlerindeki pıhtı tıkaçları ve sümüksü tıkaçlar temizlenmekte böylece sperm ile yumurtanın buluşması kolaylaşmaktadır.
Rahim filminden sonra yumurtlama olmaktadır.
HSG çekimi sırasında rahim içerisine belirli bir tazyik ile ilaç verilmektedir. Enfeksiyon nedeni ile ya da pıhtı nedeni ile tıkanmış olan tüpler; ilaç sayesinde açılabilmektedir.
Kullandığımız yeni teknoloji ve yeni teknikler sayesinde HSG çekimi genellikle 2 dakika kadar sürer. Bazı anatomik varyasyonların, anomalilerin varlığında veya tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu durumlarda inceleme süresi 3-5 dakika daha uzayabilir.
Tüplerin hasar almaması ve yeniden gebelik oluşabilmesi adına uzmanı tarafından nazik dokunuşlarla ameliyat gerekmektedir. Ancak tüpler enfeksiyon gibi bir nedenle tıkanmış ise ilaçla tedavi etmek mümkündür. Ancak eğer enfeksiyon tüplere ileri derecede hasar yaptıysa ilaç tedavisi sonrası tüpler açılmaz.
9) Rahim filmi ( HSG ) sonrasında kanama olur mu ? Evet bazı hastalarımızda çok az miktarda kanama olabilir. Kanamanın bir veya iki gün içerisinde kesilmesi gerekir. Kesilmezse doktorunuz ile irtibata geçmeniz gerekir.
1 Sene korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamayan kişilere HSG çekilmelidir. 1 Sene olan bu bekleme süresi 35 yaşından sonra ve daha ileri yaşlarda 4-6 aydır.
Bilimsel çalışmaların genişlemesi, teknolojideki gelişmelerin tıp alanına da yansıması ile birlikte tanı ve tedavi yöntemleri çok daha güvenilir ve konforlu bir hale gelmiştir. Rahim filmi uygulaması da günümüzde ağrısız ve acısız bir uygulamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri