Doğurganlık çağında olan kadınların rahim duvarı kalınlığı 7-14 mm arasında olmalıdır. Menopoz dönemindeki kadınlarda ise adet döngüsü sona erdiğinden dolayı rahim içini kaplayan endometriyum tabakası incelir. Menopoza giren kadınların rahim duvarı kalınlığı 4-5 mm'nin altında seyretmelidir.
İyi bir endeomtrium adet sırasında ince olmalı, yumurtlama günlerinde 7-14 mm ve üç çizgi görünümünde olmalıdır. Üreme çağında 15 mmden daha kalın endometrium hamilelik işaretidir.
Rahim duvarı kalınlaşması, endometrial hiperplazi olarak da tanımlanan rahim iç tabakasının (endometrium) kalınlaşmasıdır. Bu durum, östrojen hormonunun fazla salgılanması sonucu ortaya çıkar. Özellikle üreme çağında sıklıkla görülen bu durum, menopoz sonrası kadınlarda da sıkça görülür.
Rahim duvarının en iç kısmını oluşturan ve rahmin iç boşluğunu döşeyen epitel dokuya endometrium adı verilir. Rahim kaslarının yer aldığı ve endometriumun hemen iç kısmında bulunan tabaka myometrium olarak bilinir. Rahmin dış kısmını oluşturan ve iç organlarla rahmi birbirinden ayıran kısma ise perimetrium denilir.
Rahmi temizleyen bitkiler konusunda özellikle bitki çaylar devreye giriyor. Papatya çayı, kekik çayı, rezene, anason, maydanoz kürü bu konuda rahim temizlediği bilinmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Normal bir rahim, ters armut şeklindedir. Bu ters armut şeklinde herhangi bir değişiklik olması rahmin fonksiyonlarını etkiler.
Rahim içi polipler, rahim iç tabakasının (endometrium) kalınlaşması ve büyümesi sonucu rahimin içinde oluşan “et parçası” olarak tanımlanabilir. Polipler rahim içinde değişik boyutlarda ve sayılarda ve değişik yerlerde gelişebilirler. Polip gelişiminde östrojen hormonunun etkisi olduğu düşünülmektedir.
Ancak döllenen yumurtadan meydana gelen embriyonun doğuma kadar gelişimini sürdürdüğü yer rahimdir. Rahim duvarının ince olması, kişinin gebe kalmasına engel olmasa da embriyonun rahme tutunma olasılığını düşürür. Dolayısıyla gebeliğin canlı doğumla sonuçlanma ihtimalini bir miktar düşürebilir.
Rahimde Sıvı Birikmesi Nedir? Rahimde sıvı birikmesi genellikle rahim içi enfeksiyonlar, rahim içi yapışıklıklar, tüplerden geri akan sıvı, rahim kanseri gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. Rahimde sıvı birikimi çoğu zaman kendiliğinden geçmektedir.
Tedavi edilmediğinde kansere dönüşebilen bu rahatsızlık, aşırı miktarda kan kaybına yol açarak ciddi sağlık problemlerine de yol açabilir. Kişinin hekime başvurmasının ardından hekim, öncelikle hastanın öyküsünü dinler ve ardından ilk adım olarak rahim duvarının ölçümü için vajinal ultrason yapar.
35 yaş üzeri kadınlar. Hormonal düzensizliği olan kadınlar. Erken yaşta adet görmeye başlayan kadınlar. Çeşitli nedenlerle progesteron üretiminde sorun olan kadınlar rahim duvarı kalınlaşması için risk grubundadır.
Öte yandan rahim duvarı kalınlaşması yaşayan kadınların cinsel ilişki yaşaması önerilmemektedir. Ancak cinsel ilişki yaşamayla endometrial hiperplazi hastası olmak arasında bir neden-sonuç ilişkisi bulunmamaktadır.
Rahim duvarı kalınlaşmasının belirtileri nelerdir? Rahim duvarı kalınlaşmasının belirtileri arasında; iki adet dönemi arasının 21 günden az olması, alışılmadık derecede uzun adet periyotları, ağır adet kanaması ve menopoz sonrası kanama yer almaktadır.
Kalınlaşan rahim duvarı da kan ile birlikte vajinadan atılır. Doğurganlığın devam ettiği süre boyunca, bu döngü düzenli olarak devam eder. Her 28 günde bir gerçekleşen adet kanamaları arasındaki yaklaşık ilk 14 gün östrojen salgılanarak rahim duvarı kalınlaşır ve yumurtlama gerçekleşir.
Hamilelikten önce fazla rahim duvarı kalınlığı var ise, bu durum hamile kalmaya engel olabileceği için tedavi edilmelidir.
Rahim duvarında incelme olduğuna dair, âdet kanamasının azlığından başka belirtiler de bulunur. Bunlar; siklus döneminde yaşanan hafif kanamalar/lekelenmeler, menstrüasyon döneminin sancılı geçmesi ve beklenenden geç ya da erken başlaması, âdetin kesilmesidir.
Rahim duvarının incelmesine neden olan duruma göre tedavi uygulanır. Östrojen yetmezliğinden kaynaklanan rahim duvarı incelmesine karşı bazı ilaçları kullanabilirsiniz. Bunun yanında bitkisel bir tedaviden de yararlanabilirsiniz. Ancak her ihtimale karşı uzman bir doktora gitmeniz gerekir.
Endometrium kanserinde menopoz sonrası görülen herhangi bir kanama, adet gören kadınlarda adet arasında kanama veya adet süresinin uzaması, anormal kanlı olmayan bir akıntı, pelvik ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı gibi bulgu ve belirtiler görülebiliyor.
Bartholin bezinin kanalı tıkandığında ürettiği salgı dışarı akamadığından bez büyümeye başlar, içi hafif visköz, katı yoğunlukta sıvı ile dolu çapı 2-4 cm ye ulaşabilen, elle ve gözle görülebilen vajen sağ veya sol alt yan tarafında ceviz ve yumurta gibi orta sertlikte bir yumru gibi ortaya çıkarlar.
Poliplerin çoğu iyi huyludur, nadiren kansere dönüşebilir. Kadın genital yollarındaki polipler 2 farklı yerde olabilir: Rahim ağzındaki (Servikal) polipler ve Rahim içi (uterin) polipler.
Polipler nazal bölgede safra kesesinde rahimde veya rahim ağzı gibi bölgelerde oluşabilir. Bazı durumlarda halk arasında et beni olarak da adlandırılırlar. Polipler genellikle iyi huyludur ve kansere neden olmazlar. Ancak bir polip ile karşılaşıldığında, en kısa süre içerisinde bir kliniğe başvurulması gerekebilir.
Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir? Vajinal akıntı, vajinal kaşıntı veya hassasiyet, vajinada ağrı, cinsel birleşme esnasında ağrı, idrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi, vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik bu belirtilerdendir.
Rahim iltihabının tedavi edilmediği durumlarda bazı komplikasyonlar oluşabilir. Oluşabilecek komplikasyonlar şunlardır; Üreme organlarının zarar görmesi sonucu kısırlık oluşabilir. Halk arasında dış gebelik olarak bilinen ektopik gebelik riski artabilir.
Ciddi olduğunda, PID ateş, titreme, şiddetli alt karın ya da pelvik ağrıya (özellikle pelvik muayene sırasında) ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilir. Rahim iltihabı tedavi edilmez ise kısırlık gibi ciddi sorunlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri