Tereyağının yapısının en az yüzde 80'i yağ moleküllerinden oluşuyor. Bu kadar yüksek oranda yağ ile minimum miktarda su bir araya geldiğinde, bakteri üremesi için gerekli ortam oluşmuyor.
Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor. Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.
Dinlendirilen yağ, yoğun bir bez veya tülbentten geçirilir. Kaplara yavaşça aktarılır ve donmaya bırakılır. Yağ donduktan hemen sonra lezzetli tarifleriniz için kullanıma hazırdır. Tereyağı dahil diğer çoğu yağlara göre yemeklere daha fazla lezzet verir.
Özellikle ilk bahar mevsiminde elde edilmiş tereyağı taze otların etkisiyle daha keskin bir tada sahip olacaktır. Fakat sağlıklı bir tereyağın tadı hiçbir zaman acı olmayacaktır. Tadıldığında ağızda hoş olmayan, acımsı bir tat bırakıyorsa bozulduğuna işarettir.
İlgili 23 soru bulundu
Tereyağın bozulmaması ve küflenmemesi için doğru yerde saklamak çok önemlidir. Tereyağı her ne kadar bakteri oluşumu diğer ürünlere göre daha az olsa da uygun koşullar sağlanmadığında bakteri oluşturma ve bozulma ihtimali yüksektir.
Tereyağını 1 yıl sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz.
Eritilmiş tereyağının tariflere etkisi
Mutlaka oda sıcaklığında dinlendirin. Eritilmiş tereyağı özellikle pastanelerde yediğimiz küçük tuzlu kurabiye, minik poğaçaların lezzetini yakalamak için bire bir. Puf puf kabaran poğaça hamurlarına da eritilmiş tereyağı ilave edilir.
Dış görünüşü bakımından belirgin bozulma belirtileri veren (küf ve bakterilerin üremesi) tereyağı gıda olarak tüketilemez.
100 gr tereyağı ne kadardır? 100 gram tereyağı 7 yemek kaşığı eder. 100 gram eritilmiş tereyağı 0.4 bardak eder. Bir diğer ifadeyle, yarım bardaktan bir parmak daha azdır.
Tuzlu tereyağı yaklaşık bir yıl, tuzsuz tereyağı ise altı ay tazeliğini korur.
Tereyağı buzdolabında, derin dondurucuda veya tezgahın üzerine kapatılarak saklanabilir. Çoğu insan tereyağını buzdolabında saklarken, her türlü tereyağı kaliteyi önemli ölçüde etkilemeden dondurulabilir. Tuzlu tereyağı, her zaman yumuşak ve kullanıma hazır olması için oda sıcaklığında bile saklanabilir.
Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten 1-2 ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz. Paketi açılmayan bir tereyağı ise son tüketim tarihi geçtikten 2-3 ay sonrasına kadar tüketilebilir. Tereyağının bu kadar uzun süre bozulmadan kalmasının sebebi çok fazla laktoz içermemesi ve çoğunlukla yağdan oluşmasıdır.
3) Erirken Köpürüyorsa Gerçektir
Bu endişeyi gidermek için tereyağından bir kaşık alın ve minik bir tavada kızdırın. Kızdırılan yağda köpürmeler meydana gelmediyse bu yağ margarin karışımlı sahte bir yağdır. Gerçek ve organik bir tereyağı tavada kızdırıldığında köpürmeye başlar.
Tereyağının küflenmesine engel olmak için saklanacak en uygun ortam buzdolabıdır. Buzdolabının en kuru olan noktası tercih edilmeli ve tereyağı güzelce sarılarak o noktaya koyulmalıdır. Saklarken ağzının açık olmamasına özen gösterilmelidir. Hava alan tereyağı, üzerinden yavaş yavaş sararmaya başlar.
Tereyağı maksimum tazelik için buzdolabında veya deri dondurucuda saklanmalı. Rahat bir kullanım için ise tuzlanmış tereyağı oda sıcaklığında fazla ısıya, ışığa ve oksijene maruz bırakılmadan kapalı kaplarda birkaç gün veya bir hafta kadar saklanmalıdır.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Küfün yenilmesi kadar solunumu da alerjik etkilere sebep olabilir. Bu durum bazen astım gibi ciddi hastalıkların gelişimine neden olabilir. Genellikle gözlerde sulanma ve kaşıntı, öksürük, mide bulantısı, yorgunluk, baş ağrısı ve nefes sorunları gibi alerjik etkilere yol açar.
Bazı küfler karaciğerinize zarar verebilir. Küf üzerinde bulunabilen toksik kimyasallar bulunur ve bunlar karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı ve ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Sıcak su testi: Tereyağı bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir. Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Kullanılırken 2-3 günlük miktarlar buzdolabına çıkarılır. ve tereyağı 11-12 aya kadar derin dondurucuda saklanabilir.
Tereyağının yıkanması, lezzetin düzelmesini ve dayanıklılığın artması sağlar. Tereyağı taneli bir kitle halinde birikir. Bunun yoğrularak homojen bir kitle haline getirilmesi gerekir. Bu amaçla yıkanmış olan tereyağı topağı silindirler arasından geçirilir.
Eğer sütü kullanılan inek, koyun ya da keçi çimen ve ot gibi yeşillik ağırlıklı beslenme şekline sahipse, bu yeşillikler içerisinde bolca yer alan karotenoid maddesi nedeniyle tereyağı daha sarımsı renge sahip olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri