Endometrium kanseri erken tanı konduğunda tamamen tedavi edilebilen bir hastalık. Erken evrelerde hastaların 5 yıllık yaşam şansları yaklaşık yüzde 95. Tedavide en sık cerrahi olmak üzere, radyoterapi ve kemoterapi de uygulanabiliyor.
Rahim kanserine yakalanan hastaların yüzde 85'i bu hastalık nedeniyle sorun yaşamazlar. Genellikle sadece ameliyat yeterlidir. Az bir hasta grubunda radyoterapi (ışın tedavisi) veya kemoterapi gerekebilir.
Rahim Ağzı Kanseri Erken Tanı İle Tamamen Tedavi Edilebilir.
Rahim ağzı kanseri özellikle 30-50 yaş aralığında ve cinsel yaşamı aktif olan kadınları risk altında tutar. Erken tanı ve teşhis yöntemleriyle tedavisi mümkün olan bir hastalık türü olmasına rağmen, ölüm oranı bakımından hala dünyanın en ölümcül kanser çeşitleri arasında yer almaktadır.
Normal menopoza girmiş bir hastada, normal bir kadında söz konusu olabilecek rahim, rahim ağzı, yumurtalık kanserleri riski devam eder. Cerrahi menopozda yumurtalık ve rahim alındığı için rahim ağzı ve yumurtalık kanseri riski neredeyse sıfırlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Erken tanı ile tamamen hastalıktan kurtulmak mümkündür. Rahim ağzı kanseri, PAP smear testi ve HPV tarama testleri ile erken saptanabilen, henüz kanser olmadan erken aşamada tanısı ve tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.
Birçok kanser çeşidinde olduğu rahim kanserinde de erken teşhis önemlidir. Erken teşhis edilmediği takdirde ilerleyen rahim kanserleri ölüme sebebiyet verebilir.
Rahim kanseri 1. Evre de %80-90 beş yıllık yaşam süresi vardır. Evre arttıkça hastalık başka organlara yayıldığı için yaşam süresi kısalır. Rahim kanseri 2. Evre de %74 beş yıllık yaşam süresi vardır.
Rahim kanseri endometrium dokusunda geliştikten sonra kadın üreme sisteminin diğer organlarına da yayılma eğilimindedir. İlk önce rahim ağzı (serviks), tüpler ve yumurtalıklara doğru yayılır. Daha ilerlemiş hastalık durumlarında lenfatik damarlar aracılığı ile vücudun diğer bölümlerine atlar.
Rahim ağzı kanseri nedenleri arasında çok sayıda doğum yapmak, erken yaşta cinsel ilişkiye girmek, çok sayıda partneri olmak ve sigara içmek sıralanabilir. Rahim ağzı kanseri hastalarının % 98'inde HPV enfeksiyonu görülmüştür. Genellikle cinsel ilişki ile bulaşan HPV'in yüzden fazla tipi vardır.
Rahim (Endometrium) Kanseri Tedavi Yöntemleri
Endometrium kanseri erken tanı konduğunda tamamen tedavi edilebilen bir hastalık. Erken evrelerde hastaların 5 yıllık yaşam şansları yaklaşık yüzde 95. Tedavide en sık cerrahi olmak üzere, radyoterapi ve kemoterapi de uygulanabiliyor.
Adet döneminde ya da adet dönemleri arasında şiddetli kanama, pelvik bölgede ağrı, adet ağrısı, cinsel birleşme sırasında ağrı, uzayan adet dönemleri, karın bölgesinde şişlik gibi semptomlar da miyom belirtileri arasında yer alabilir.
Bu aslında, matematiksel bir orandır; örneğin herhangi bir kanser türünde, belli bir evrede 100 hastamız olsun. Uygulanan bir tedavi ile bu kanser türünde 5 yıllık sağkalım % 60 dediğimiz zaman, bu 100 hastanın 5 yıl sonunda 60'ının hayatta kaldığı, 40'ının ise vefat ettiği anlamına gelir.
Rahim kanseri ameliyatları genel olarak hastalığın ilk üç evresinde tercih edilmektedir. Rahim kanseri son evreye ulaşmış ise ameliyat tercih konusu olmamaktadır. Rahim kanserlerinde tedavi edici olarak terci edilen cerrahi yöntem bir kaç ameliyatın aynı anda gerçekleştirilmesi ile olabilmektedir.
Tüm önlemlere karşın kanser gelişebileceğini, bu nedenle kanserde erken tanının çok önemli olduğunu dile getiren Uzmanlar, "Kanser, iç hastalıkları içinde iyileşme oranı en yüksek olan hastalıklar arasındadır. Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir.
Genellikle 10-15 yılda yavaş yavaş gelişen bir kanserdir. Rahim ağzı, kanser gelişmeden önce, hücresel düzeyde, displazi veya prekanser adı verilen değişikliklere maruz kalır. Rahim ağzındaki bu değişikliklere cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) neden olur.
Bu evrede kanser sadece rahim iç tabakasının yüzeyinde sınırlıdır ve dışına yayılmamıştır. Genellikle rahim içi kanseri belirtileri bulunuyorsa bu bölgeden biyopsi ile kanser teşhis edilir. Evre 1: Bu evrede kanser rahmin iç tabakasını (endometrium) aşmış, rahim kas tabakasına ulaşmıştır.
Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı Olduktan Sonra Tekrarlar Mı? Rahim ağzı kanserinin oluştuğu bölge cerrahi şekilde tamamen çıkarılmışsa hastalığın tekrar ortaya çıkma ihtimali oldukça düşüktür. Ancak hastalık teşhisi ikinci evrede ya da daha ileri bir evrede onulmuşsa o zaman hastalığın tekrarlama ihtimali vardır.
Rahim ağzı kanseri, rahim kanserinden, oluştuğu bölgenin farklı olması nedeni ile ayrılmaktadır. Rahim kanseri; rahmin içerisindeki dokuyu çevreleyen bölgedeki hücrelerde başlar. Rahim ağzı kanserinin başladığı nokta ise; başladığı nokta ile vajinayı birbirine bağlayan serviks bölgesidir.
Evre 3: Kanserin büyüyüp geliştiği ve lenf düğümleriyle birlikte diğer dokulara yayıldığı evredir. Evre 4: Bu evreye ilerlemiş kanser evresi veya metastatik kanser adı da verilir. Dördüncü evrede kanser hücreleri vücudun diğer organ ve dokularına yayılmıştır. Bu evrede kişinin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.
Rahim ağzı kanseri nedenleri nelerdir? Rahim ve yumurtalık kanserinden sonra en yaygın 3. bu tipteki kanser türü olan Rahim ağzı kanseri çoğunlukla 35-44 yaş arası (%25) sırasıyla 45-54 yaş (%24.3), 55-64 yaş (%17.7) ve 65-74 yaş (%10.8) yaş aralıklarında olan bayanlarda görülmektedir.
Rahim ağzı kanseri genellikle orta ve ileri yaş kadınlarda görülse de, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Hastalığın orta ve ileri yaşta kadınlarda sıklıkla görülmesinin sebebi, rahim ağzı kanseri oluşumunun 10-15 yıl gibi uzun bir sürede meydana gelmesidir.
Genç yaşlarda da görülüyor
Genellikle 30-50 yaş civarında ortaya çıkan rahim ağzı kanseri son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır.
Öncelikle rahmin çocuk taşımak ve doğurmak dışında bilinen başka önemli bir görevi yok. Yani rahmin alınmasıyla adet görmeme ve çocuk doğuramama dışında fonksiyonel olarak değişen hiçbir şey yok.
Smear testi pozitif çıkarsa bu şu anlama gelir. Yapılan incelemede kanser öncüsü ya da kansere ilerleyebilecek anormal hücresel değişiklikler görülmüştür. Ancak bu anormal hücreler bazen yoğun enfeksiyonu olanlarda da görülebilmektedir. Bunun ayrımının iyi yapılması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri