Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla 5-10 dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.
Kürtaj neden yapılır? Kürtaj en çok istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için uygulanmakla birlikte, rahim içi temizliğin yapılması gereken durumlarda, rahim ile ilgili hastalıkların tanısının konulmasında ve patoloji için doku alınması gereken durumlarda da yapılmaktadır.
Genellikle 10-15 dakika süren, lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır. Bu adımların ardından kürtaj işlemi tamamlanmış olur. Kürtaj işlemi sonrası kişi genelde 1 saatlik dinlenme süreciyle birlikte taburcu edilir.
Küret, kaşık şeklide rahim içini kazıyabilen bir tıbbi cihazdır. Küretaj işlemi, sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilmektedir. Klinik veya ameliyathane ortamında uygulanabilmektedir. Ağır kanamaya sebep olabilen uterus hastalıklarının teşhisinde sık sık kullanılmaktadır.
Kürtaj 5 dakika kadar süren, uzman jinekolog hekim için kolay bir işlemdir. Ancak her cerrahi müdahale gibi riskler taşıyan bu müdahale mutlaka steril ameliyathane şartlarında gerçekleştirilmelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Tedaviden 1 hafta sonra diş etlerinin sağlıklı görüntüsü fark edilir, tam olarak iyileşme süresi 20 gün olarak belirlenmiştir. Aksi durumlarda diş hekimine danışmak gerekebilir. Diş Küretaj Kaç Günde İyileşir? İyileşme süresi 4-6 hafta olarak belirlenmiştir.
Diş taşı temizleme işlemi düzenli şekilde yapılmazsa diş eti hastalıklarına sebep olur. Diş eti çekilmesi bu durumun ilk belirtisidir.
Tedavi esnasında kesinlikle bir ağrı ya da sızı hissedilmez. Yüksek hassasiyetli aletlerle tedavi gerçekleştirilir.
Kürtaj veya küretaj (halk arasında gebelik aldırma, bebek aldırma, kürtaş gibi isimler verilir) rahim içerisindeki gebeliğin çeşitli yöntemlerle alınması işlemidir.
Rahim içi temizleme işlemi (dilatasyon & küretaj)
Genel anlamda gebelik sonlandırması ile ilişkilendirilse de rahim içinde problem düşünülen birçok nedenin tanı ve tedavisinde kullanılan bir prosedürdür. Hem tanı hem de tedavi yöntemi olarak kullanılır.
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Küretaj tedavisi, genellikle diş hekimlerine diş etlerinde kanama, şişme ya da morarma şikayetleriyle başvuran hastalara uygulanmaktadır. Bu semptomların geç fark edilmesi daha basit bir işlem olan diş taşı temizliğinden ziyade küretaj işlemini gerekli kılmaktadır.
Bu son derece doğal ve beklenen durumdur. Kanamalar kürtaj işlemi sonrasında 1 ila 3 hafta arasında gözlenebilir. Doğal sınırın aşımı söz konusu olduğunda ve kanamanın şiddetinin arttığı durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalı ve sorunun çözümü için gerekli tedaviyi almalısınız.
Rahim duvarı kanseri tanısı, rahim içerisinden küretaj ile alınan biyopsi materyalinin patolog tarafından değerlendirilmesi ile konulur. Bu değerlendirme sonucunda rahim duvarı kanseri tanısı ile birlikte bu kanserin tipi de ortaya konulur.
Rahim biyopsisi, rahim dokusunun bir parçasının alınıp incelenmesi işlemidir. Bu işlem, genellikle bir biyopsi iğnesi kullanılarak yapılır ve rahim duvarından bir parça doku çıkarılır. Bu doku, laboratuvar ortamında incelenir ve rahimdeki anormalliklerin tespiti veya tümörlerin tespiti için kullanılır.
Kürtajın risklerine bakıldığında karşımıza en çok çıkan komplikasyonlara, kanama yaşanması, işlem sırasında içeride parça bırakılması ve buna bağlı gelişen enfeksiyon riski ile rahimin delinmesini örnek verebiliriz.
Kanamaya neden olan rahim içindeki kalınlaşmış tabakanın küretaj işlemi ile kazınarak alınmasıdır. Rahim duvarındaki bu kanama yapan kalınlaşma tabakası küretaj işlemi sayesinde temizlenerek hem tedavi edilmiş olur hem de alınan parçalar patoloji laboratuarında tahlil edilerek hastalığın tanısı konmuş olur.
İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılan kürtaj, yasalara göre son adet tarihinden itibaren 10 hafta ile sınırlıdır. Buna "yasal tahliye veya küretaj" denir. Yasalar gereği bu işlemi ülkemizde sadece kadın doğum uzmanları yapmakla yetkilidir.
İşleminin ardından hasta 2 saat boyunca hiçbir şey içmemeli ve yememelidir. İlk 24 saat içerisinde sıcak ve soğuk şeylerden uzak durulmalıdır. Temizleme işleminin ardından diş etlerinde sızıntı olması ve birkaç gün soğuk sıcak hassasiyeti yaşanması mümkündür.
Diş etinde ve kök kısmında yapılan derinlemesine temizlik işlemi küretaj tedavisi olarak adlandırılır. Bu tedavi, çoğunlukla diş taşı temizliği ile karıştırılsa da yapılış şekli itibariyle oldukça farklıdır. Aynı zamanda lokal anestezi altında yapılması da işlemi farklı kılan bir diğer detaydır.
Gebelik sonlandırmaları için en uygun zaman aslında 5-6 haftalıkken yapılmasıdır. Bazen hastalar hesaplama hataları ya da geç karar verme nedeniyle doktora daha geç başvurmaktadırlar. Şu anda Türkiye'de yasal olarak 10 haftaya kadar kürtaj yapılabilmektedir.
Enfeksiyon: Kürtaj operasyonu sonrasında yapılması gerekenlere dikkat edilmediğinde rahim ağzındaki bakterilerin rahime ulaşarak enfeksiyon oluşturması muhtemeldir. Enfeksiyona müdahale edilmediği durumlarda kısırlık tehlikesi baş göstermektedir.
Özellikle istenmeyen gebelik için yapılan işlem, zaman zaman sağlık nedenleri ile de yapılmaktadır. Dolayısıyla her ne olursa olsun mutlaka uzman doktor gözetiminde, steril ortamlarda sonuca ulaştırılmalıdır. Kürtaj sırasında yalnızca rahmin içerisinde bulunan cenin çıkartılmaz, tüm rahim temizlenir.
Rahimden parça alınmasının temel amacı, rahim iç dokusunun (endometrium) incelenmesi ve hastalıkların teşhisi için yapılır. Bu işlem, endometrium küretajı veya biyopsi olarak adlandırılır ve rahim hastalıklarının belirlenmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri