Yumurtalık fonksiyonları yeterli olduğu halde, uterus faktörlü infertilite sebebiyle çocuk sahibi olamayan kadınlara rahim nakli ise caizdir. Başkasına ait yumurtalık dokusunun nakli caiz olmamakla birlikte yapılması durumunda, çocuğun nesebi, kendisini doğuran anne ve eşinden sabit olur.
Organ nakli ve bağışı caiz midir? Kur'ân-ı Kerîm ve hadis-i şeriflerde, organ ve doku nakli konusunda sarih bir hüküm bulunmamaktadır. İlk müctehid ve fakihler de kendi devirlerinde böyle bir mesele söz konusu olmadığı için bu bağışın hükmüne temas etmemişlerdir.
Başka kadının yumurtası veya kocası dışında yabancı bir erkekten alınan sperm ile bir kadının gebeliğinin sağlanmasının ise, insanlık duygularını rencide etmesi ve zina unsurlarını taşıması sebebiyle caiz değildir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem, “nikah dışı sperm bankasından alınan spermle hamile kalarak çocuk doğurmanın İslam'ın temel prensiplerine aykırı olduğunu” bildirdi.
Alıcı açısından söz konusu olabilecek bu risklere karşılık uterus nakli, canlı vericiler açısından da belirli riskler taşır. Diğer organ nakillerine oranla uterus nakli, donör kişide karın içerisinde daha fazla cerrahi müdahale gerektirir. Bu bakımdan ameliyatın riskleri donör açısından, alıcıya oranla daha fazladır.
İlgili 26 soru bulundu
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, rahmi olmayan kadınlarda gebelik şansının şuan için mümkün olmadığını belirtiyor.
Canlıdan rahim nakli yapılabiliyor. Anneden, teyzeden alınabilir ama en güzeli kadavradan yapmak çünkü başka sağlıklı bir kişiye ameliyat riski yüklememiş oluyorsunuz.
Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu, sperm bankasından alınan sperm ile hamile kalmanın İslam dininde haram olduğunu söyledi. Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmanın din açısından sakıncası bulunmadığını belirten Müftü Taşçıoğlu, “Ancak sperm bankasından sperm satın alarak çocuk yapmak zina sayılacağından haramdır” dedi.
Herhangi bir yasağı işlemek değildir. Bunlarla azl arasında hiçbir fark yoktur. Zira çocuk, ancak meninin rahme düşmesiyle oluşur.
sorusu sıkça araştırılmaktadır. Bu konu hakkında internette pek çok yanlış bilgi vardır, ancak bu konunun uzmanı olarak kısaca en doğru cevabı verecek olursak; evet boşalma öncesi gelen zevk suyundan hamile kalmak mümkündür.
Fakat başkasına ait yumurtalık/yumurtalık dokusunun tranplantasyonu, dokunun alındığı kadının genetik özelliklerini naklettiği için caiz değildir. Yumurtalık fonksiyonları yeterli olduğu halde, uterus faktörlü infertilite sebebiyle çocuk sahibi olamayan kadınlara rahim nakli ise caizdir.
Türkiye'de uygulanmıyor
Ancak yumurta nakli Türkiye'de yasak olduğu için, nakil yaptırmak isteyen kadınlar annelik şansını yurtdışında arıyor. En çok tercih edilen ülke ise Kıbrıs! Tercih edilen diğer ülkeler ise Yunanistan, İngiltere, Amerika, İsrail ve Belçika…
Bir kız bebek doğduğunda yumurtalıklarındaki yumurta sayısı yaklaşık 1 buçuk-2 milyon civarındadır. Bu sayı ergenliğe kadar azalma gösterir ve 300-400 bine düşer. Kadınlar adet görmeleriyle birlikte her ay yumurtlarlar. Doğurgan oldukları dönemde ise yumurta sayısı 300-400 bin civarındadır.
Rahmin alınmasının bilinen bir yan etkisi yoktur.
Rahmin Alınması Kadının Cinsel Yaşamını da Etkilemiyor
Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir.
Dünyada kadavradan ilk rahim nakli operasyonundaki ekipte yer alan Özkan, 2011'de Mersin'de yaşayan Derya Sert'e Sağlık Bakanlığından alınan özel izinle gerçekleştirdikleri rahim naklinin ardından "Ömer Özkan" isimli bebeğin dünyaya geldiğini ifade etti.
"Çok doğuran sevimli kadınla evlenin, zira ben (kıyamet gününde) sayınızın çokluğuyla (diğer) ümmetlere iftihar ederim." (Ahmed b. Hanbel, I, 412). buyurmuştur.
İslâm toplumunun güçlü olmasına önem veren dinimiz çocuk ve neslin çoğalmasını benimsemiş ve bunu teşvik etmiştir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.): "Çok doğuran sevimli kadınla evlenin, zira ben (kıyamet gününde) sayınızın çokluğuyla (diğer) ümmetlere iftihar ederim" (Ahmed b. Hanbel, I, 412). buyurmuştur.
Kürtaj caiz midir? sorusunun cevabı bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Meni ve mezi necis olduğu için bunların yutulması haramdır.
Kadın Allah'ın rızasına uygun olmayan konularda kocasına itaat etmemelidir.
Yalamak üzerine bazı alimler doğru bulmamış, bazı alimler ise eş istiyorsa yapılmalı diye fikir beyan etmiştir. Kesin bir haram noktası yoktur, fakat helal olarakta açıklanmamıştır.
Oral cinsel ilişki sırasında boşalma ağıza gerçekleşmiş olsa ve sperm hücreleri yutulmuş olsa dahi gebelik riski kesinlikle bulunmamaktadır. Mide ile rahim arasında herhangi bir bağlantı bulunmadığından gebelik oluşması mümkün değildir.
Rahim transferi hangi durumlarda yapılır? Rahmi olmayan kadınlar hamile kalabilir mi? Rahmi olmadan dünyaya gelen, rahmini kaybeden ya da rahmi artık işlevini yerine getiremeyen kişilere uygulanan rahim transferi sayesinde bebek sahibi olunabiliyor.
Geliştirilmeye başlanan yeni bir yöntemle, bu bebekler yapay rahme alınarak evrelerini tamamladıktan sonra doğmaları sağlanabilecek. İlk yapay rahim denemesi bu yıl Nisan ayında Philadephia Çocuk Hastanesi araştırmacıları tarafından başarıyla gerçekleştirilmişti.
BİLİM KURGU GERÇEĞE Mİ DÖNÜŞÜYOR, YAPAY RAHİM TESİSİ NEDİR? Almanya'da Al-Ghail tarafından tasarlanan ve geliştirilen bu tesis, bir menüden bebeğin özelliklerini seçmenize kadar olanak tanıyan bir teknolojiye sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri