Hemen hemen tüm diğer maddeler için, katı form sıvı formdan daha yoğundur. Standart atmosferik basınçtaki taze su, en yoğun hâlini 3,98 °C'de alır ve aşağı hareket eder, daha fazla soğuması hâlinde yoğunluğu azalır ve yukarı doğru yükselir.
Su Molekülleri +4 ℃ de Farklılaşıyor
Su moleküllerini diğer moleküllerden farklı kılan özellik, katı hale geçtiğinde yani donduğunda yoğunluğunun artmasıdır.
Su molekülleri de soğudukça birbirine yaklaşır fakat en büyük yoğunluğa +4 °C' ye geldiğinde ulaşır. Yani su moleküllerinin en yoğun olduğu hal katı hali değildir, +4 °C'deki (normal koşullarda 1 atm basınç altındaki) sıvı halidir.
Ağır su (D2O), nükleer reaktörlerde kullanılan, hidrojen yerine ağır hidrojen (döteryum) izotopuna sahip, yoğunluğu yüksek sudur. 1932'de ilk kez suyun elektrolizi yolu ile Hugh Taylor bulmuştur. Su moleküllerinin çoğu atom ağırlığı 1 olan hidrojen ile 16 olan oksijenden meydana gelmiştir.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Suyun ısısı sıfırdan +4 dereceye çıkarken kütle yoğunlu artar çünkü suyun en yoğun olduğu sıcaklık +4 derecedir. Bu sayede yoğunluğu daha az olan buz suyun üstünde yüzebilir. Bu konuya bu platformdaki kaynaktan daha ayrıntılı bakabilirsiniz.
Pek çok kişinin bildiği üzere ise su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır.
Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Bu nedenle buz kütleleri suyun üzerinde yüzer. Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Dolayısıyla su donarken hacmi artar yani genleşir.
Su, Güneş enerjisi sayesinde yeryüzünden buharlaşma ve terleme yoluyla atmosferin üst katlarına çıkarak bulutları oluşturur, bulutlar soğuk hava nedeniyle yoğunlaşır ve havanın sıcaklığına göre yağmur, kar, dolu gibi formlarda, yer çekiminin etkisiyle yeryüzüne geri iner.
Sıvılardaki yoğunluğu ise moleküllerin yakın oluşu ve dizilimine bağlıdır. Katıların yoğunluğunu hesaplarken kullanılan formül ( D=m/v) sıvıların yoğunluğunu hesaplarken de kullanılmaktadır. Suyun yoğunluğu ise 1g/sn metre küptür. Bir maddenin yoğunluğu hacmi ne olursa olsun aynı kalacaktır.
Çünkü, aynı miktardaki su ve zeytinyağının moleküllerinin sayısı birbirinden farklıdır. Sudaki molekül sayısı zeytinyağındakinden daha fazladır. Yani su, zeytinyağından daha yoğundur. Yoğun olan sıvı altta kalır.
Çünkü buz ile çevrelenmiş 0 °C'deki suyun bardağın dibinde olmasını bekleriz ama görürüz ki buz suyun üzerinde yüzer. 4 °C'de su en yoğun halindedir.
Oda sıcaklığında olan suyun tüketilmesi öneriliyor
O ritmi bozmamak için ne çok soğukta yaşayabiliriz ne de aşırı derece sıcakta. 22-25 derece arası çok iyi geliyor yani bu ısıda olan sular aslında sindirim sistemi için, sağlığımız için çok daha iyi. Tercihimiz oda ısısında olan su."
TSE standartlarına göre içme suyu sıcaklığı 12 °C' dir [2].
40 derece ve üstü sular: Çok sıcak olarak sıralanmaktadır.
Suyun donma noktası ise sıvı halden katı hale geçtiği sıcaklığı ifade eder ve atmosfer basıncı altında saf su için yaklaşık olarak 0°C (32°F) veya 273.15 Kelvin'dir. Suyun 0°C (32°F) olan donma noktası, atmosfer basıncı altında geçerlidir ve deniz seviyesinde bu değer kabul edilir.
İdeal içme suyu, insan sağlığına zarar verebilecek mikroorganizmaları, ağır metalleri ve kimyasalları barındırmayan sudur. Renksizdir, berrak ve kokusuz olur. İçimi sert değil yumuşaktır. Tat veren ya da kokuya neden olan yağlar ve fenoller içermez.
Suyun yoğunluğu buz halindeyken daha azdır.
Aynı sıcaklıkta eş hacimdeki su, havadan yaklaşık 800 kat daha fazla kütleye sahiptir, yani 800 kat daha yoğundur.
Suyun 0 derecede donması için deniz seviyesinde olmasına gerek yoktur. Herhangi bir düzenekle 1 atmosfer basınç altında da 0 derecede donabilir.
Buz, suyun donmuş haline verilen addır. Oda koşullarında 0 °C ve altında bulunur.
Şüphesiz bu durum şu ana kadar bildiğimiz gerçeklere aykırı. Örneğin sıcaklığı 30°C olan belli bir miktar su 10 dakikada donuyorsa sıcaklığı 70°C olan aynı miktarda suyun, sıcaklığı belli bir sürede 30°C'ye düştükten sonra, donması için 10 dakika daha geçmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri