Türkiye, fıstık üretimiyle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ABD ve İran'ın ardından üçüncü sırada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2018 yılı verilerine göre Şanlıurfa ise fıstık üretiminde ise ilk sırada yer alıyor.
Bu sebeple Antep fıstığı tüketimi de ülkemizde oldukça fazladır. Özellikle pastacılık ve yiyecek kuruyemiş olarak tüketiminde Antep fıstığı sıkça kullanılır. Gaziantep Antep fıstığı üretiminde 1. Sırada yer alır.
"Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' fıstığına kimse Antep fıstığı diyemez, Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' dünyanın hiçbir yerinde yok, sadece Şanlıurfa'da üretilen bir fıstıktır.
Türkiye, İran, Hindistan, Suriye, Irak, Meksika gibi ülkeler Antep fıstığı yetiştiriciliğinde önce gelen ülkelerdir. Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir.
Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi'nde üretimi yapılmaktadır. Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok Çin'de yetişir.
İlgili 45 soru bulundu
Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var. Dünyanın en pahalı fıstığı Bronte fıstığı. Kilosu 30-50 euro civarında satılıyor.
Antep fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa 32 bin ton üretimle Türkiye üretiminin %37,6'sını gerçekleştirmiştir. Gaziantep 26 bin tonluk üretim ile ikinci sırada, 12 bin tonluk üretim ile Siirt üçüncü sırada yer almaktadır.
Ağaçların yüksek meyve verimi dönemi 12-14 yaş arasındadır, dolayısıyla sağlıklı ve iyi bakımlı bir Antepfıstığı ağacının verimi 15 kg kurutulmuş meyve veya 37,5 kg taze meyve olabilir veya bundan daha da fazla olabilir.
Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir. Yağmurlama tekniği ile sulama yapılmalıdır.
İlk ekildiği zamandan itibaren, ortam koşullarına ve tohumun yapısına bağlı olarak yedi ile ön yıl arasında sonuç vermesi beklenir. Üretim yılları arasında genellikle bir yıl vardır. Yani her iki yılda bir kere ürün verir. En verimli çağları, dikildikten yirmi sene sonrasına denk gelmektedir.
Fıstığın daha yağsız olması insan vücudu için oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca Siirt fıstığının içerisinde bulunan kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum oranları Antep fıstığına oranla daha fazladır. Bu nedenle Siirt fıstığı insan sağlığı için daha çok tercih edilmektedir.
Antep fıstığı ağacının ana vatanı Orta Doğu ve Orta Asya'dır. Arkeolojik kanıtlar Antep fıstığının MÖ 6750 tarihlerinde tüketilmiş olduğunu göstermektedir.
Şuanda fıstık kilosu ne kadar? Güncel fıstık fiyatları… Kavrulmuş Siirt Fıstığı rekoltesinin düşük olmasından dolayı kalitesine göre fiyatları 120 ila 150 TL arasında değişiyor. 15.05.2022 tarihi itibari ile Siirt Fıstık fiyatı 200'ye dayanmış durumda…
Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa'da yapılmaktadır.
Türkiye'de Antep fıstığı üretiminin yaklaşık olarak 94%'ü Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölge içerisinde Şanlıurfa ve Gaziantep toplam fıstık üretiminin yaklaşık %70'ini sağlamaktadır (Çizelge 2).
Şırnak'ın Silopi ilçesinde yer fıstığı rekoltesinin 20 bin tona çıkmasıyla kent, bu alanda ilk üç ilden biri haline geldi. Şırnak'ın Silopi ilçesinde, üretim alanı 30 bin dekardan 60 bin dekara çıkan yer fıstığında 20 bin ton rekolte elde edilmesi üreticinin yüzünü güldürdü.
Fındık, fıstık, ceviz ve badem: Lif, protein ve vitamin bakımından zengindirler. Özellikle enerji verirler ve cinsel gücü arttırırlar.
Hasat Zamanı!
Çiftçiler, ekimden sonra yaklaşık olarak 140 ila 150 gün içerisinde hasata başlarlar.
Kuruyemişler alerjik besinlerdir ve kuruyemişlerin başlanma zamanı hakkında bilgi çok fazla değildir. Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir. Yaş aralığı biraz geniştir.
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor.
Yer fıstığı hasadı için tohumların ekilmesinden 4 ay sonrası uygundur.
DÜNYA ÜRETİMİ
Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi'nin verilerine göre; 2016 yılı itibariyle dünyada Antep fıstığı üretiminde lider durumda bulunan ülke ABD'dir. ABD son zamanlarda üretim ve sulama tekniklerini geliştirmek suretiyle üretim hacmini devamlı artırmış ve İran'a rakip konuma gelmiştir.
Silopi ilçesinin Buğdaylı köyünde düzenlenen şenliğe katılan Şırnak Valisi Osman Bilgin, traktöre binerek yer fıstığı hasadı yaptı. Şenlikte konuşan Vali Bilgin, Şırnak'ın, Türkiye'nin 3'üncü fıstık üretim üssü haline geldiğini söyledi.
Dünyada benzeri olmayan fıstık Kilis'te üretiliyor Tescillenen Akıncı fıstığı, diğer fıstıklara oranla daha iri olurken, diğerlerinden 1 ay sonra yetişiyor ve her yıl ürün veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri