Rahim Sarkması ve Cinsellik Özellikle, yaşı ilerlemiş bazı kadınlarda ve normal doğum yapmış kadınlarda vajinal sarkma az da olsa görülebilecek bir rahatsızlıktır. Ancak, orta ve yüksek derecede rahim sarkması rahatsızlıklarında cinsel yaşam oldukça etkilenmektedir. Bu aşamada ise mutlaka tedavi gerçekleşmektedir.
Sarkmanın ileri derecede ( 3 ya da 4. Derece) olduğu, vajeni kapatan ya da tamamen dışarıda olan tüm kadınlarda cinsellik sorunu yaşanır. Bu kadınlarda sarkma mutlaka tedavi edilmelidir. Bu boyuttaki sarkmalar kadınlarda yalnızca cinsellik kaybına değil aynı zamanda utanma, sosyal ilişkilerden kaçınmaya da yol açar.
Rahim sarkması belirtileri arasında pelvis bölgesinde ağırlık ya da çekilme hissi, idrar kaçırma, belin alt kısmında ağrı ve vajinadan doku görünmesi gibi rahatsızlıklar sayılabilir. Yapılan muayene ve tetkiklerin ardından uygun tedavi düzenlenir.
Rahim, daha sonra vajinaya düşer ve bazı durumlarda vajinal açıklıktan dışarı çıkar. Hafif rahim sarkmaları tedavi gerektirmez ancak sarkma kronik olarak rahatsız edici hale gelirse tedavi uygulanması gerekir. Rahim sarkması, pelvik organ sarkması terimi altında sınıflandırılan çok sayıda durumdan biridir.
Her yaşta görülebilen bir durum olan rahim sarkması asla doğal karşılanmamalıdır. Doğum yapmış her yaştan kadında görülebilmekle birlikte 20'li yaşlarında bile görülen vakaların mevcut olduğu bir durumdur. Özellikle çok doğum yapmış ya da zorlu doğum yapmış kadınlar daha risk altındadır.
İlgili 23 soru bulundu
Rahim Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur? Rahim düşmesi rahatsızlığı, hafif derecede olması durumunda hayata büyük etkileri bulunmasa da orta ve şiddetli derecede görülen rahim sarkmasının ciddi sonuçları olabilmektedir.
Rahim sarkması elle hissedilir mi? Rahim sarkması ileri evrelerde her zaman elle hissedilir ve vajene geri itilmeye çalışılır. Daha erken evrelerde ise ıkınma, ağır kaldırma vb gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda elle hissedilebilir.
Rahim sarkması ameliyatı ne kadar sürer? Yaklaşık 3-4 saat sürer. Karın bölgesinin alt kısmından bir kesi açılır.
Rahim sarkması göstergeleri arasında; idrar kaçırma, belin alt kısmında meydana gelen ağrı, vajinadan doku görünmesi, pelvis bölgesinde ağırlık ya da çekilme hissi, kasık ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel fonksiyon bozuklukları ya da kabızlıktır.
KEGEL EGZERSİZLERİ; PELVİK TABANI KUVVETLENDİRME
İdrar kesesinde sarkma ile sonuçlanabilir. Bu nedenle pelvik kasları kuvvetlendiren bir egzersiz programı özellikle erken aşamadaki şikayetlerde düzelmeye neden olur ve hastalığın ilerlemesini geciktirebilir.
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.
Eğer sarkma çok fazlaysa dudak germe ameliyatı yapılır. Ama sarkma çok fazla değilse dış dudaklara dolgu yapmak yeterli olur. Bu sarkmaları tedavi etmek için herhangi bir ilaç tedavisi mevcut değildir.
Vajina sarkması, vajinanın etrafındaki kas, bağ dokular, pelvik organları ve dokuları yerinde tutan sinir, kas dokularının zayıflamasıyla kopar ve vajenden dışarı sarkmalar meydana gelir. Normal doğum yapmak, östrojenin yetersiz gelmesi, yaşlılık gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır.
Bu durum vajinanın genişlemesine çok ufak bir etkide bulunmaktadır. Yani vajina elastik bir yapıya sahip olması nedeni ile hem ilişki esnasında hem de doğum esnasında esneyebilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle uyarılma ve cinsel ilişki sırasında vajinadaki değişiklikler tamamen normal olarak algılanmalıdır.
Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir.
Doktorunuz sarkık dış dudaklarınızı gidermek için labioplasti adı verilen bir işlem önerebilir. Bu operasyonda sarkmaya neden olan fazla doku çıkarılır, vajinal dudaklar küçültülür ve dış dudaklar yeniden şekillendirilir.
Genellikle gebeliğin 20. haftası itibariyle plasentanın yer değiştirmesi mümkündür. Gebeliğin ilk dönemlerinde plasenta rahim ağzına yakın yerleşebilir. Rahim büyümesiyle beraber plasenta üst kısımlara çıkar. Bunun için de gebeliğin 24. haftasına kadar beklenilir.
Rahim sarkması tedavisi alttan (vajinal yoldan) rahmin alınması ile olmamaktadır. Bir çok hekim maalesef sarkma tedavisi için hastalara sadece vajinal yoldan rahmin alınmasını önermektedir (vajinal histerektomi işlemi).
Ameliyat sonrası hastaların birkaç gün yatakta istirahat etmeleri gerekir. Rahim sarkması ameliyatının tam iyileşme süreci, hastaların yaşı ve rahmin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu doğrultuda ilgili süre, birkaç hafta veya aylar olabilir.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Bakım
Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , 6-7 saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir.
Rahmin alınması ameliyatı vajinal yoldan veya karından açık veya kapalı ameliyat ile yapılabilir. Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
Hafif vakalarda pelvik taban kaslarını güçlendirecek 'kegel egzersizleri', kilo verme, vajinal östrojen kullanımı yeterli olurken, ileri vakalarda rahmi ve idrar torbasını yukarıda tutan halka ve kaldıraç şeklindeki 'pesser' denilen vajinal aplikatörler veya cerrahi gerekebilmektedir.
Rahim sarkması yaşayan kadın bel bölgesinde kuyruk sokumuna doğru sürekli bir rahatsızlık ve ağrı duyar. Rahim sarkmasında ağrı sabahtan akşama doğru artar.
Jinekoloji; rahim, rahim ağzı, vajina, vulva, tüpler gibi kadın üreme organlarına ait her türlü hastalığın teşhis ve tedavisi, Obstetrik kısım ise, gebelik takibi ve gebelik sorunlarının giderilmesi ile ilgilenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri